hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士線削減陷兩難
開啟左側

[問題] 巴士線削減陷兩難

053h4 發表於 2010-5-13 21:56 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
nickk 發表於 2010-5-13 22:19 | 顯示全部樓層

回復 21# 的帖子

咁本事你自己開間運輸公司全部出新車吖,睇下到時你間公司挨得幾耐!
~誰@359~ 發表於 2010-5-13 22:39 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-5-13 21:56 發表

咁又點, 而家真係日日用私家車根本係極少數
再收貴一貴, 油稅再加高, 都唔會有作用
當然, 作為無車一族, 我就唔介意政府增加私家車主負擔

另外, 空氣污染的根本原因係商用車的廢氣
當然, 班商用車車主又唔想熄匙 ...

減少擠塞就可以減少所有車輛因被困車龍而排放既多餘廢氣
而從路面各種車輛出現既必要性而言,私家車係最冇必要存在於道路上既車輛
只要公共交通服務配合就可以,呢種用公共交通減少私家車既做法,外國一直做緊
一架巴士隨時勝過十幾架私家車
字大只顯得人自大
hkbw 發表於 2010-5-13 22:49 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-5-13 22:39 發表

減少擠塞就可以減少所有車輛因被困車龍而排放既多餘廢氣
而從路面各種車輛出現既必要性而言,私家車係最冇必要存在於道路上既車輛
只要公共交通服務配合就可以,呢種用公共交通減少私家車既做法,外國一直做緊
一架巴士隨 ...

其實講咁多對私家車限制乜乜物物..

要令駕車人士唔駕車好簡單, 正如你所講, 公共交通服務配合就可以, 而唔係一味加重私家車車主既負擔..

最慘係香港而家rather than public transport intergration, 愈來愈多證據顯示係做緊public transport dis-intergration...
只要改善下d接駁及配套, 駕駛人士自自然會改用公共交通工具 (你估駕車塞係鬧市好好玩咩..)

唔改善配套, 任你加重私家車車主的負擔, 都唔會收到任何成效.
殺雞焉用牛刀?!
hkbw 發表於 2010-5-13 22:51 | 顯示全部樓層
原帖由 053h4 於 2010-5-13 21:56 發表

加完又改善唔到個問題, 冇用架wo..
再者, 香港亦真係點都會有d有需要用私家車既人..
殺雞焉用牛刀?!
ben2004 發表於 2010-5-13 22:53 | 顯示全部樓層

另外, 空氣污染的根本原因係商用車的廢氣
當然, 班商用車車主又唔想熄匙 ...

有冇數據 ?
~誰@359~ 發表於 2010-5-13 23:06 | 顯示全部樓層

原帖由 hkbw 於 2010-5-13 22:49 發表

其實講咁多對私家車限制乜乜物物..

要令駕車人士唔駕車好簡單, 正如你所講, 公共交通服務配合就可以, 而唔係一味加重私家車車主既負擔..

最慘係香港而家rather than public transport intergration, 愈來愈多證 ...

我會視公共交通改善做一個限制私家車流量既補償
倫敦既經驗香港可以借鏡一下
字大只顯得人自大
ChungBus681 發表於 2010-5-13 23:21 | 顯示全部樓層
政府話要改善空氣污染向巴士公司要cut線
一方面一cut線影響市民可大可少
難怪巴士線削減陷入兩難局面
HJ8325 發表於 2010-5-13 23:27 | 顯示全部樓層
原帖由 hkbw 於 2010-5-13 19:41 發表
當歐美等地都仲係講緊public transport integration去取代private transport時,
香港呢班綠色力量果然夠創意, 反其道而行...

咁小弟首先第一個響應這種反其道而行的態度...
一於返來香港長住之後籌備買多部私家車. ...

問心, 應該係鼓勵d人多用公共交通工具, 如巴士/小巴/鐵路等
但係, cut巴士線cut得咁唔方便
明明一程車去到目的地, 而家又要搭某線去到鐵路站再轉鐵路, 又或者再轉巴士

真係會令到一班人會寧願揸私家車代步
俾多少少錢, 唔駛迫, 仲有多d空間
hkbw 發表於 2010-5-13 23:50 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2010-5-13 23:06 發表

我會視公共交通改善做一個限制私家車流量既補償
倫敦既經驗香港可以借鏡一下

呢個就係個諗法既出入之處..
再者, 倫敦既做法係香港係行唔通的, 而且, congestion charging之後,  倫敦塞車有減少到嗎?
雖然政府俾出來既數據看似是稍有改善, 但其實實際情況上, 大家都知咩事..

greater 倫敦而家令人唔駕車入去的主要原因並非congestion charging, 而係因為實在太塞車,
與及泊車費奇高 (唐人街停車場收成9磅一個鐘!!), 供應量奇地 (星期六日除外)...

我自己既睇法係, 公共交通應該視私家車等為競爭對手...
要令到私家車少d生存空間, 應該係提升公共交通既競爭力, 由服務質數, 班次等方面入手,

加強public transport intergration令私家車時間上的優勢減低, 公共交通的服務質數提升令兩者
舒適程度方面的距離有所拉近, 加埋價格上的調整, 理應可以吸引多少駕駛人士使用公共交通
工具進入繁忙地帶.

但而家香港明顯地係坐緊倒頭車...

要限制, 其實唔應該限制巴士, 應該先限制小巴及的士..

講多句..反正紅小牽涉咁多江湖問題, 倒不如叫政府搵個藉口,
先對付非法邨巴..再cut走部份紅小 (就正如當年cut白牌車),
咁樣反而仲易攪啦..
殺雞焉用牛刀?!