hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 平成25.3.16:東横線乘入副都心線
開啟左側

平成25.3.16:東横線乘入副都心線

Kaix 發表於 2013-3-20 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2013-3-20 22:51 發表

閣下幾時指明話係“在運作中的鐵路之下挖掘?”
不如話邊一單係“移平方圓20米都做唔到人地貼住樓都做到的工程”啦。

“移平方圓20米都做唔到人地貼住樓都做到的工程”
樓主個題目係東橫線, 人人都知道我指的是東橫線個工程, 唯獨閣下

東橫線個地下化工程咪就係在運作中的情況下直接在下面挖掘, 仲要兩邊都貼住樓

在貼住樓的原有路線上建臨時"浮台"行車->在貼住樓的臨時浮台下掘平行新線->用一晚升高貼住樓的臨時浮台露出新線並駁通路線->第二朝就新線行車->拆貼住樓的臨時浮台

在香港人眼中係玩魔術/玩SIMCITY, 如果閣下不為此驚嘆, 好大可能係閣下未清楚個施工過程

原帖由 s3n370 於 2013-3-20 22:51 發表
油塘站藍田站之間的西行線隧道、南昌站下的轉線隧道、以至東涌線沿線的隔音屏障,
路軌之間夾硬搵位起出黎的御龍山等等等等,有邊單要移平方圓20米做?

這些都叫難?? 唔係只係一般工程咋咩?? 咁橫跨馬路/鐵路的行人隧道同所有上蓋物業都係艱巨工程了

s3n370 發表於 2013-3-21 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2013-3-20 23:23 發表

“移平方圓20米都做唔到人地貼住樓都做到的工程”
樓主個題目係東橫線, 人人都知道我指的是東橫線個工程, 唯獨閣下

東橫線個地下化工程咪就係在運作中的情況下直接在下面挖掘, 仲要兩邊都貼住樓

在貼住樓的原有路線上建臨時"浮台"行車->在貼住樓的臨時浮台下掘平行新線->用一晚升高貼住樓的臨時浮台露出新線並駁通路線->第二朝就新線行車->拆貼住樓的臨時浮台

在香港人眼中係玩魔術/玩SIMCITY, 如果閣下不為此驚嘆, 好大可能係閣下未清楚個施工過程

你都識得講東橫線地下化係整套複雜的工程,但#48只係就住運作下的鐵路挖掘一點去講...

香港的確未試過近乎東橫線工程的雙生版,但除佐未聽聞過一夜升高0岩0岩收車的路軌連支撐結構外(但到此為止有無需要咁做?),
每個工序香港都有案例。
你唔駛同我講夾埋一齊就複雜好多,根本呢幾步要step-by-step,分開唔同工程做同一單過幾期做唔會有分別。

如果閣下繼續堅持“香港移平方圓20米都做唔到人地貼住樓都做到的工程”,願聞其詳。
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
barking 發表於 2013-3-21 01:40 | 顯示全部樓層
這明顯係一項鐵道工程, 並不只於土木工程

香港勁在於土木工程方面, 因此有荔景站, 五桂山隧道等等出現

但講到鐵道工程, 一定係日本高幾班
Kaix 發表於 2013-3-21 13:33 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n370 於 2013-3-21 00:25 發表
你都識得講東橫線地下化係整套複雜的工程,但#48只係就住運作下的鐵路挖掘一點去講...

香港的確未試過近乎東橫線工程的雙生版,但除佐未聽聞過一夜升高0岩0岩收車的路軌連支撐結構外(但到此為止有無需要咁做?),
每個工序香港都有案例。
你唔駛同我講夾埋一齊就複雜好多,根本呢幾步要step-by-step,分開唔同工程做同一單過幾期做唔會有分別。

如果閣下繼續堅持“香港移平方圓20米都做唔到人地貼住樓都做到的工程”,願聞其詳。

暫時未聽過香港有在運作中的鐵路直下挖掘平行新線, 更未有在如此狹窄的地方(兩邊貼住樓)進行過任何鐵路改建工程

這裡的板友連東鐵四軌化都講到係近乎不可能的艱巨工程, 就證明香港冇技術進行比東鐵四軌化更複雜的工程
s3n370 發表於 2013-3-22 02:37 | 顯示全部樓層
原帖由 Kaix 於 2013-3-21 13:33 發表

暫時未聽過香港有在運作中的鐵路直下挖掘平行新線, 更未有在如此狹窄的地方(兩邊貼住樓)進行過任何鐵路改建工程

這裡的板友連東鐵四軌化都講到係近乎不可能的艱巨工程, 就證明香港冇技術進行比東鐵四軌化更複雜 ...

原來閣下的理論係未做過(同東橫線一樣的工程) = 做唔到。
按此推論,日本點完成連第一單原線地下化/高架化工程,以至去到我地睇到咁精采的東橫線工程?
唔通唔可以搵情況類似的項目借鏡?

閣下都指出條路軌係先有臨時浮台承托,咁同0係鐵道天橋下挖掘根本無分別。
講狹窄,兩條運行中的路軌中間打樁起樓,唔會同你個case差得遠。

再講遠d,工程難度0係整單工程計劃黎講只係碎料,一單工程往往有更多技術以外0既野係更難解決。
PB602 發表於 2013-3-22 15:42 | 顯示全部樓層
我唔知咩叫「香港工程技術」,香港重大基建工程一向都係向全世界招標,只要俾得起錢,世界上有嘅技術就有辦法喺香港做到。

問題係,究竟有無需要原線四軌化。講迫切性,大把鐵路項目比東鐵四軌化有更大需求,

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
s3n370 + 1 正解

查看全部評分

hokachung 發表於 2013-3-22 20:29 | 顯示全部樓層

閣下幾時指明話係「在運作中的鐵路之下挖掘?」
不如話邊一單係「移平方圓20米都做唔到人地貼住樓都做到的工程」啦。

油塘站藍田站之間的西行線隧道、南昌站下的轉線隧道、以至東涌線沿線的隔音屏障,
路軌之間夾硬搵位起出黎的御龍山等等等等,有邊單要移平方圓20米做?

前幾年有資深班友講過,呢段隧道係同東隧同步落成,早已預留
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/viewthread.php?tid=438802&page=3#pid1680170
s3n370 發表於 2013-3-23 00:48 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2013-3-22 15:42 發表
我唔知咩叫「香港工程技術」,香港重大基建工程一向都係向全世界招標,只要俾得起錢,世界上有嘅技術就有辦法喺香港做到。

問題係,究竟有無需要原線四軌化。講迫切性,大把鐵路項目比東鐵四軌化有更大需求, ...

就算用東橫線做例子,都唔等於可以照板煮碗去四軌化。

日本過往咁多年做佐唔少鐵道地下化/高架化工程,有更多係為佐減少平交道,增加鐵路同道路容量,以及減少碰撞風險。

最終製成品都唔同,就己經好難apple to apple咁比較。
s3n370 發表於 2013-3-23 00:56 | 顯示全部樓層
原帖由 tonyng 於 2013-3-17 14:03 發表

簡單的描述:
就是在原有的路軌上面興建一條臨時搭建的路段,然後在下面挖掘新的路段通往地底,
在2013年3月16日凌晨,把整段臨時搭建的路段升高,就可以由通往舊線的路段切換到新線。

在舊有的臨時軌道上拍攝下面新線(向代官山方向拍攝),舊線稍後會被拆卸:

有點唔明,既然臨時軌道最終會被拆走,而升高軌道需要的技術同協調點睇都比直接拆除困難。

為何仲要特登升高,即晚拆除且運走不是更乾手淨腳嗎?
barking 發表於 2013-3-23 02:04 | 顯示全部樓層

回復 59# 的帖子

新軌道的架空電網是靠原有的臨時軌道樑吊着的, 臨時軌道被抬升後, 架空電網隨即發揮其功用.
如果即時拆走原有的臨時軌道結構, 相信未能在短時間內架設新電網