hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 巴士攝影作品貼圖區 (B3) 林錦公路 再現兩軸
開啟左側

林錦公路 再現兩軸

AVD1 發表於 2014-9-21 17:31 | 顯示全部樓層

原帖由 harumi7890 於 2014-9-21 09:52 發表

可能係睇佢載客量比ATSE多所以先買部試試.畢竟九記而家偏向買12大車多

之前穗禾苑搵3AD試路就係咁.可惜穗禾班"貴賓"對於九巴用12米車好抗  原因:私家路唔想自己出錢擴大佢,同翠竹花園一樣 ...

根本有部份路段就係唔適合十二米車行,買短車根本係有需求不過只係多唔多咁解架姐,
何況九記之前買左咁多 AVC 返黎,如果佢買小第二批 AVC 改買 ATSE 可能個車務調動就靈活得多啦。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
238X 發表於 2014-9-21 18:13 | 顯示全部樓層
原帖由 KC7813_ATS64 於 19/9/2014 14:06 發表
其實講到64K唔行E400嘅最高可能性係凌雲寺一段彎位因為頭跨太長有機會過線(或者撞中間線啲雪糕筒) 不過喺而家ADS大批退役, ATS開始步入晚年, VDL未有試車結果嘅情況之下,只有ATSE係唯一可以選擇頂替退役ADS嘅候補車 ...

如果真係無車用,咁要迫政府整路,
唔係根本開唔到線。
唔通要買多幾十部 AAU / AAS 咩
(定係呢兩隻車都唔啱用?)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
petcity 發表於 2014-9-21 19:57 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
Forensic 發表於 2014-9-21 20:53 | 顯示全部樓層

有無巴打記得當年M仔,BL, DL行林錦既表現?
kitarolo 發表於 2014-9-21 21:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Forensic 於 2014-9-21 20:53 發表
有無巴打記得當年M仔,BL, DL行林錦既表現?

TurboM當年好有爆發力
由萬德苑上農場就算坐滿人
二波上斜都唔太吃力,而且沒有錦上路站
之年代,總站到總站一般只需50分鐘就行晒
(當然,私家車同中途客無咁多亦係事實......)
反而BL甚至AM就真係好勉強,三菱好多時要熄冷氣上斜
尤其上村去農場,加上用三菱中途客好多時都無機會上車.

回正題:九巴沒有適當車輛而終止某路線服務,
亦非沒有先例,例如粉嶺鹿頸路線. 不過以現時
64K客量(非公路線計派車數目最多)以小巴營運
會係災難. 其實短躉已經步入中晚年,港島9,14,15
相信亦面對同樣問題(多客兼長斜,我非常認同#27觀點)
當年連矮躉都整得出嚟,而且今次亦唔只一條線要面對,我有
信心製造商會提供方案,總不會期盼政府起鐵路或改建道路解決吧!

dongfeng 發表於 2014-9-21 22:42 | 顯示全部樓層
其實林錦公路應該可以行11.3米車吧!只不過路牌禁長逾11米車行走而已,只要九巴申請許可證成功,可派11.3米行64K的。正如荃錦公路禁行長逾10米車行,但AAU長10.4米,可獲准行走荃錦公路。
問題是現存AD, AV將會在明年及後年全退,九巴是應考慮再次引入11.3米雙層車呢?
에이핑크 대박!
kmb71k 發表於 2014-9-21 22:55 | 顯示全部樓層

根本唔係申唔申請問題, 係真係九巴唔敢派11米車行林錦
以上回應,是否可行?是否合適?
skyer377 發表於 2014-9-21 23:28 | 顯示全部樓層
派唔派11米都唔係問題,係有司機肯為你用11米?司機心諗咁危險得到人工福利又唔係特別好,不如去做新城
kitarolo 發表於 2014-9-21 23:35 | 顯示全部樓層

回復 36# 的帖子

如果講斜度同弧度,好似大潭道呢個位仲甘啦。
要執正完全唔出界小巴都有困難,以我所知都有旅遊巴行此路段。
從雙層巴士往下望,有唔少電纜設施,所以有時好難介定擴建/拉直
道路以維持巴士服務係邊個責任,萬一製造商唔遷就,政府又唔做嘢點算?

每次新巴14號行經都一定要過對面線,嚴格嚟講
仲危險過水壩上,卻沒有車身長度限制,林錦公路
11米為上限尚可理解,粉錦公路近哥爾夫球段亦很窄,
也沒有限制,所以可能係限制因道路修建後,沒有更新而過時。

238X 發表於 2014-9-22 00:10 | 顯示全部樓層

原帖由 dongfeng 於 21/9/2014 22:42 發表
其實林錦公路應該可以行11.3米車吧!

我都係覺得凌雲寺嗰段唔係幾適合

利申:約一年前曾駕車經過
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知