hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 沙田區至市區港鐵站接駁線、青沙公路荃灣至大圍線 ...
開啟左側

沙田區至市區港鐵站接駁線、青沙公路荃灣至大圍線

樓主| epsilon 發表於 2016-6-6 00:46 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-6-6 00:30
以沙田的情況,太多既得利益者,又已經有 88X 開左個頭,仲要 89D 自己值得全日耀安尾站,
沙田本身距離 ...

假設火炭兩線其一係88X,如果另一條係84M就做到第一城、中九龍,對比89A樂景街搭石門又係去東九龍,明顯係84M加88X組合個底厚啲。
就算82X可以減班,都應該放返畀84M先,正好可以加密火炭版84M班次。

如果安景街覺得84M可以代替到82X沙田段流水,就唔會有82X兜入第一城,
亦唔會有安景街反對82X/84M合併。區會制度就係咁,要過一條馬路已可垃圾桶見。
 樓主| epsilon 發表於 2016-6-6 18:06 | 顯示全部樓層
av335 發表於 2016-6-6 00:35
其實仲要考慮既,係兩三年後沙中線通車後
運吉有幾大決心要殺286M
如果89D/85M而家飛晒,兩三年後運吉殺 ...

89D今年都係飛唔到亞公角街。我咁改完286M會壯大,起碼沙中線通車前提供到合理服務畀鞍西居民先,至於通車後如果逃唔過一死,好簡單,
到時再撥晒286M啲車畀89C全日分拆,繁時特快變全日,慢線輕微減班。
 樓主| epsilon 發表於 2016-6-6 18:29 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2016-6-6 00:41
減 286M 車,係為左抽車俾 89C/D 重組,多過做起 89C,當然推人上 89C 係 side benefit

反而我覺得 89D  ...
減 286M 車,係為左抽車俾 89C/D 重組,多過做起 89C,當然推人上 89C 係 side benefit

反而我覺得 89D 比起 85M 更值得踢出亞公角,始終 89D 去觀塘需求大好多
85M 我覺得只係一半半,因為 85M 比 286M 在九龍段行多好多路,85M 本身非繁都係 15 分一班,
踢出去都唔會釋放到好多資源,但 286M 要補位,多行的路程,起碼都要加返 1-2 部車

雖然而家 89D 非繁兜黃泥頭唔比 89C 快幾多,但 89D/83X 分拆勢在必行,
富安肯唔肯接受非繁得返直達但慢的 89C + 要轉車的 286M,會係問題

至於樂景街(or for that matter 其他無大隧線地區)值唔值得有觀塘線的問題,
如上文,重點係如果成個 package 大致唔使加車的話,搵到一個新客都係新客,成本相若但收入增加,
應該睇的係成組線而唔係個別一兩線線的客量同營收

我就唔相信而家有幾多人搭緊 88K 轉 89 來往觀塘啦…

85M起飛本可繁時慳1部車,但我用呢1部車做埋迎海,搶返啲馬鐵客。
286M經富安總站同拉長共加2部車,呢2部車可以睇做由84M度拎,
富安坐開85M嘅會畀少$0.6,但坐開84M嘅就畀多$0.7,
另邊廂84M向80M拎返2部車,火炭段位位畀多$0.9,
成套M線重組係提升每一部車嘅效益同整體收入。雖然84M收得平過89A,但火炭加入九巴大隧網絡一樣係額外收入嚟架喎。
另外,我相信火炭去觀塘,除咗搭鐵,首選會係海量小巴轉89C/89X。

掉返轉,286M徹底殺線又好只剩繁時又好,一樣要做補償,
85M馬市起南行$7.2、鑽石山站起北行$7.2、89C頌安起南行$7.2*,
大比例唔受影響嘅乘客無啦啦受益,甚至89C南行要入頌安總站,
九巴如果行呢一套方案相信會係倒蝕。
(*馬鐵通車前巴士重組方案初版已提過取消286M,85M/89C加呢幾個分段)

自從大隧轉乘變成補差價為主之後,85M/286M轉觀塘車係明顯受歡迎咗,
所以鞍西一快一慢、一直一轉組合而家根本可以好好sell,兩條線各自有
合理頻密班次,一程過但慢啲,快嘅要轉車但最多可以平$1.4,
著數咗嘅客比例亦遠少過殺咗286M幫其他線加分段。況且,大隧轉車最終係咪平咗仲要睇你忍唔忍得住唔上貴車,分分鐘九巴可以掉轉頭賺突。

樓主| epsilon 發表於 2016-6-6 18:40 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-6 00:37
所以上面講左89D飛大水坑個次序應該高過85M
我一直propose既都係主力非繁留89C棄286M
將大水坑俾返89C做

所以上面講左89D飛大水坑個次序應該高過85M
我一直propose既都係主力非繁留89C棄286M
將大水坑俾返89C做
提升速度吸引返77區既客

新田圍秦石既客量同四美有一大段距離
話要吸481B客但班次速度又唔夠打
(481B即係大圍轉鐵客啦)
我都知客就肯定有
試唔係問題
不過望住而家46X客量咁睇
就唔多穩陣

已講過正路係咁去,但係向286M開刀嘅如意算盤一定打唔響嘛。
區域重組時九巴想殺嗰條係89C,只留兩繁特快,其餘時間,
錦泰可以用286M轉乘,富安連286M入邨補償都冇,要行出去坐89D。
九巴取向可以話到畀你知,2004年殺286M保89C方案係唔化算。

481B客可能會係轉鐵客,但唔係已經食晒全部轉鐵客。
問問中大學生如果去荃灣,相信九成唔會去轉481B。
Snowbb 發表於 2016-6-6 19:11 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2016-6-5 23:07

84M 改經四美街/東頭村道,加超平分段,其實唔係問題;合併最大誘因係慳車,非繁應該可以出少 3 部車,
就算要調低收費,分分鐘除笨有精,否則九巴先前就唔會提出合併

事實係呢兩條線的確有唔少重疊,而且非繁都唔係好客,無善用資源;
如果釋放資源去做區內其他大隧線重組,而唔係就咁收起堆車,地區或者有誘因支持

重組呢兩條線,除左減少重疊外,另一個目的應該係釋放資源重組其他大隧觀塘線

安景街問題,如果跟小弟的方案 89C/89D -> 89A/89C/89D,駿景園經石門入大隧,安景街依然會有大隧線,或者可以安撫佢地

如果都唔得,就可能要兩線齊齊減班,非繁一齊做廿分班聯合班次,都可以慳兩部車;再唔係就 82X 唔入第一城/愉翠,直行小瀝源路,
唔減班都可以慳一架車,但要諗下第一城入面雖然可能已經走晒去 84M,但非繁得返廿分一班會唔會係問題

以減少重疊為前提既話 , 當然係 82X / 84M 合併成 濱景花園 - 樂富 最為簡單
至於 82P 就改為特快班次 , 上下繁統一為 濱景花園 - 黃大仙循環 , 沙田區跟 84M 走線

不過以往九巴 RPP 提出 82X / 84M 合併建議都係擱置收場果陣 , 要兩線合併似乎唔係想像中咁易 ……

Snowbb 發表於 2016-6-6 20:02 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2016-6-6 00:09
依你呢篇回文嚟睇,呢頭話鞍西撐唔起東九線中九線各一,轉頭又要89C連石門都飛起,
咁我只好期待你反建議 ...

245X比46X少咗美林,多返新田圍秦石,新增客路就仲有481B班客,同埋荃灣西/大圍轉鐵,
當然呢啲非繁客路都好有限,但未至於冇。大圍人口不斷升,245X一定有得做。

秦豐區人口老化 , 其實又真係有幾多客源係度 ?
其實睇下 47X 係秦石既客量都可以略知一二

Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-7 00:03 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2016-6-6 18:40
已講過正路係咁去,但係向286M開刀嘅如意算盤一定打唔響嘛。
區域重組時九巴想殺嗰條係89C,只留兩繁特 ...

可解一定打唔響?
前年區域重組既錯方向行完之後
係唔係代表唔可以行返另一個方向呢?

殺286M保89C係咩時候提出過?
我搵文件暫時未搵到

如果唔轉481B既話
只平個二既245X又係唔係夠吸引力?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| epsilon 發表於 2016-6-7 01:07 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-7 00:03
可解一定打唔響?
前年區域重組既錯方向行完之後
係唔係代表唔可以行返另一個方向呢?

冇M線居民就唔收貨,2004年已試過用85M/89C加分段交換失敗告終,
就當利誘有用先,以今時今日嘅經營方針,九巴又點會拎個大出血方案嚟翻兜,
君不見2013年掉轉用286M轉車/89D加強代替89C非繁,結果一樣唔通過。

89C食286M係2004年頭馬鐵重組初稿,出台冇耐已收回修訂,
網絡上搵唔到,但馬鞍山居民都會記憶猶新。

大圍站係行得最少就轉到車嘅選擇,當245X多人認識就可以同沙市48X/49X爭,
碩門邨48A做大之前,轉245X就好啱使,even樂景街都可能係轉245X好過去工業區搭481,
最有潛力嘅不得不提烏溪沙站(甚至馬鞍山站),好多居民係803/馬鐵轉巴士,
如287X/982X/E42,italk正正有一兩個板友經常介紹佢點樣去大圍轉青沙特快車,
而245X正好對準40X城隧轉車蚊都瞓、城隧等40X等到火滾嘅弱點嚟打。
 樓主| epsilon 發表於 2016-6-7 01:23 | 顯示全部樓層
Snowbb 發表於 2016-6-6 20:02
秦豐區人口老化 , 其實又真係有幾多客源係度 ?
其實睇下 47X 係秦石既客量都可以略知一二

得啦,冇人話秦豐係客倉或食糊位,純粹數一數條線同46X覆蓋範圍有咩分別啫。
與其次次回覆都唔入正題講重點,不如follow一下人哋討論緊乜嘢試下參與啦好嗎。
Snoopy@FB8617 發表於 2016-6-7 11:44 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2016-6-7 01:07
冇M線居民就唔收貨,2004年已試過用85M/89C加分段交換失敗告終,
就當利誘有用先,以今時今日嘅經營方針, ...

兩個方案正常都應該過唔到89C如果提升返服務水平就叫大出血既
係咪唔記得左同一時間係做低286M非繁呢?
N年前方案明顯就冇誠意
前年方案叫人留短線唔要長線又係搵笨

都係果個問題
同481B對打既話245X隨左平個幾外冇優勢
唔好忘記一個問題係
如此轉車既方法收貴好多
唔係主流既選擇
245X要打準40X既問題
點解唔係改善40X既問題?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過