hihiman 發表於 2020-2-17 17:20

yclam 發表於 2020-2-17 14:23
獅隧重建+轉車站金額固然不菲,但是得益的,始終係香港人,立法會應該唔會阻撓呱。當然,由籌劃到完工,無十年 ...

大肚婆的14週產假, 得益的,始終係香港人,
班夠票的保皇都走去拉布架

唔批你未唔批你咯

bennyho1004 發表於 2020-2-17 21:45

Ricky403 發表於 2020-2-17 13:23
呢度隨時又億億聲
由最需要獅隧線嘅你地有錢學校區出?

九龍塘主要的確係學生客,
所以要改行青沙就要開條馬鞍山版81S補位

利申:已經工作

paul2357paul 發表於 2020-2-17 22:07

S3bl430 發表於 2020-2-3 20:52
我覺得280X客源唔足夠比佢全日,就算下繁開15分鐘,開ATE都只係坐滿,客量明顯比81C失色
寧願先加286X/287X, ...

講到口臭都要講280X根本上係幾失敗既產物,
佢太容易因為沙市塞車而失準::'(
https://www.youtube.com/watch?v=KESFhEY-xg0

MCMoore 發表於 2020-2-17 22:37

諗咁多整唔整獅隧個垃圾巴士站,不如諗下大老山個站點擴建好過啦

bennyho1004 發表於 2020-2-17 23:52

paul2357paul 發表於 2020-2-17 22:07
講到口臭都要講280X根本上係幾失敗既產物,
佢太容易因為沙市塞車而失準:
https://www.youtube.com/w ...

本身沙市個問題係太多違泊所致,但條線其實係可以。只能話道路設計唔好令北行要到廟街先可以上青沙,如果同運輸署申請可以係九龍公園左轉既話就可以來回都做哂西隧客

paul2357paul 發表於 2020-2-18 08:57

bennyho1004 發表於 2020-2-17 23:52
本身沙市個問題係太多違泊所致,但條線其實係可以。只能話道路設計唔好令北行要到廟街先可以上青沙,如果 ...

280X霉在唔只容易受沙市塞車影響,仲有以下因素:
1. 沙市居住人口根本上多極有限,與城門河東簡直冇得揮。
2. 尖沙咀冇乜居住人口,連逆向客源都靠唔到,比例287X起碼都仲有個大角咀頂住。
3. 搭開東鐵南行既基本上唔會特登落車轉280X。
4. 沙田圍沙田頭去尖沙咀情願搭番81C或者287X佐敦落車行去尖沙咀,多於特登在轉車站落車轉280X。
5. 火炭新公屋又要做下隔離營先,未正式做正常用途。

都係果句,都係正經D開多D沙田其他地區既尖沙咀線吧。

mrm23 發表於 2020-2-19 23:25

Ricky403 發表於 2020-2-4 16:08
271大埔出尖沙咀唔算好慢,但係271X唔全日,咁其他區去尖沙咀,例如四美水泉澳去尖沙咀呢?
同樣道理,72 ...

剛剛睇返房署的招標文件,大埔第九區差不多預計起接近七千個單位...

正常講緊接近兩萬常住人口,
其實係咪有條件將 271X 延長到入面,
然後名正言順一拆二呢?

Ricky403 發表於 2020-2-20 11:13

mrm23 發表於 2020-2-19 23:25
剛剛睇返房署的招標文件,大埔第九區差不多預計起接近七千個單位...

正常講緊接近兩萬常住人口,

可以同280X沿線人口做比較
不過大埔墟站擺得遠,271X喺大埔中心同廣福競爭力應當比280X喺沙市瀝源大

271拆271X仲有個好處
唔駛全部車個位數一班塞哂入尖沙咀霸住配額
可以便利更多交通相對不便嘅區份通過青沙轉乘或者開新線快速到尖沙咀

至於尖沙咀玩中間道走定係跟傳統中郵出就另話

0q9w8e 發表於 2020-2-20 15:11

不過大埔墟站擺得遠,271X喺大埔中心同廣福競爭力應當比280X喺沙市瀝源大

拆完271要飛走尖沙咀
唔係271X都幾難做得起

mrm23 發表於 2020-2-20 16:00

其實 271X 另一個可行方案,
係紅磡火車站開,跟 215X 走法,然後經九龍公園徑/中港城上公路。

又或者更加進取 D,
反正九巴都係想谷里數,
直接食埋 8P O個兩三架車,
海逸開然後跟 8P 出尖沙咀,兜尖碼後上公路,
然後紅磡<->尖沙咀就雙向分段算數。

271就縮短到中間道。
頁: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21
查看完整版本: 87d/281a路線過長?