KW2523 發表於 2020-2-20 16:59

如果要谷280X,可以考慮去程行佐敦道->覺士道->柯士甸道去彌敦道,回程跟260X,時間同而家差得唔算遠

冇記錯一直都有私牌車行覺士道去尖東巴總,路面不成問題,至於西隧由W3去程改道加BBI取代

Snowbb 發表於 2020-2-20 17:00

paul2357paul 發表於 2020-2-17 22:07
講到口臭都要講280X根本上係幾失敗既產物,
佢太容易因為沙市塞車而失準:
https://www.youtube.com/w ...
80M 下繁連坐滿都唔知有冇 ... 收費又平咁多
280X 條數衰極都應該好過 80M 吧

757 發表於 2020-2-20 17:16

mrm23 發表於 2020-2-20 16:00
其實 271X 另一個可行方案,
係紅磡火車站開,跟 215X 走法,然後經九龍公園徑/中港城上公路。

咁樣食8P嘅話,海逸應該唔會肯

mrm23 發表於 2020-2-20 18:24

KW2523 發表於 2020-2-20 16:59
如果要谷280X,可以考慮去程行佐敦道->覺士道->柯士甸道去彌敦道,回程跟260X,時間同而家差得唔算遠

冇記錯 ...

柯士甸道西行可以左/右轉去彌敦道咩?

mrm23 發表於 2020-2-20 19:03

757 發表於 2020-2-20 17:16
咁樣食8P嘅話,海逸應該唔會肯
補番雙向分段,重有直車上青沙轉車站,點睇都賺到笑喎..

最多係繁時加多一兩班特車囉..

KW2523 發表於 2020-2-20 19:13

mrm23 發表於 2020-2-20 18:24
柯士甸道西行可以左/右轉去彌敦道咩?
傻咗以為東西行都可以轉入去

山林道有冇巴士行過? 因為睇落有少少勉強 (雖然以厹派車極限程度都唔係冇可能)
冇嘅一係直接佐敦道 -> 廣東道返柯士甸道擦邊

mrm23 發表於 2020-2-21 02:35

KW2523 發表於 2020-2-20 19:13
傻咗以為東西行都可以轉入去

山林道有冇巴士行過? 因為睇落有少少勉強 (雖然以厹派車極限程度都唔係冇可 ...

當初點解寧願行柯士甸道,
原因就係佐敦道塞起黎比柯士甸道更衰。。

KW2523 發表於 2020-2-21 14:03

mrm23 發表於 2020-2-21 02:35
當初點解寧願行柯士甸道,
原因就係佐敦道塞起黎比柯士甸道更衰。。
我又唔覺得全日出尖咀都要快到飛埋佐敦有幾重要
咁多條新東全日線,(唔計280X)尖咀客非繁比例勉強拍得上油佐條尾嘅係得開287X之後嘅81C已經說明一切

mrm23 發表於 2020-2-21 17:08

咁多條新東全日線,(唔計280X)尖咀客非繁比例勉強拍得上油 ...

佐敦早幾年,單係三幹出佐敦道,都可以塞半小時以上...

同埋 280X 現有行法可以做埋西隧同 ICC 轉乘客

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-21 17:15

咁多條新東全日線,(唔計280X)尖咀客非繁比例勉強拍得上油 ...

咁係柯士甸道加個站已經搞掂

頁: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21
查看完整版本: 87d/281a路線過長?