bennyho1004 發表於 2020-2-3 11:47

Ricky403 發表於 2020-2-3 10:54
話說既然海皮做埋旺非繁都唔多客
不如考慮281X全日行青沙取代你提議嘅87C,非繁同280X夾班次做尖沙咀特快 ...

九龍塘同窩打老道有學生客唔可以改

YY487 發表於 2020-2-3 12:06

流星☆雨 發表於 2020-2-3 12:53

Ricky403 發表於 2020-2-3 10:54
話說既然海皮做埋旺非繁都唔多客
不如考慮281X全日行青沙取代你提議嘅87C,非繁同280X夾班次做尖沙咀特快 ...

除左281X,仲有281A可以同81C/281X拆返條類似N182定線(唔入沙角街) 然後大圍站田心村直出尖沙咀既快線

呢個比起281X更加急切應做

S3bl430 發表於 2020-2-3 13:25

想到81C/87D/87E有另一種拆線的方法

81C縮短至富安花園,281X不變
87E泥涌後直行西沙路,經雅典居,市中心,頌安,欣安,直出九龍(馬鞍山方向有條件不繞經),九龍段依87D(麼地道為總站),半全日服務
87D不變,但削減部份班次予87E

如果87E全日,建議87E經濱景第一城, 87D 則沙瀝公路直入亞公角街

------------------------------------------------------------------------------
方案放棄部份寧泰街客源(其實81C現時也做唔到), 換減少分拆多一條路線
(普遍方案係2拆3,或3拆4(計及87E), 但我個方案只是將3線資源重新分配)
在班次上至少是比較容易維持密車服務

馬市因87E,出九龍會快左小小(就算經欣安,相對現時經亞公角,耀安, 小停好多燈位).
對泥涌/西沙公路客, 新87E除了經欣安外,路線基本上仍是一條直線

如果按google map推算, 泥涌經西沙路直上公路 會比 經錦英山 快一點(相信至少打平)
87D有錦英山和耀安這兩個相對不接近鐵路的獨市位,以不變應萬變, 亦不會對其客量有很大影響

--------------------------------------------------------------------------
個人的想法
1.拆新界部份較拆九龍段理想
2.太子旺角是重要客源,不能放棄
3.維持相對頻密班次有助吸納客源(條條線拆到15-20分鐘,你等埋我果份)

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-3 13:28

流星☆雨 發表於 2020-2-3 12:53
除左281X,仲有281A可以同81C/281X拆返條類似N182定線(唔入沙角街) 然後大圍站田心村直出尖沙咀既快線

...

世界大戰都要講一講
如果281A拆線要經埋大圍先上公路咁不如唔好拆
對小瀝源來講九龍段快左時間轉移返去新界段但等車時間左
對河東客來講快得少少但係窩打老道變左半天吊

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-3 13:32

S3bl430 發表於 2020-2-3 13:25
想到81C/87D/87E有另一種拆線的方法

81C縮短至富安花園,281X不變

寧願兩條線一齊做市中心都無一條線做寧泰街?
同埋條87E行得半全日
都接近叫2拆3啦...
用返原有Number唔代表唔使用源掛...

YY487 發表於 2020-2-3 13:40

kwn1029 發表於 2020-2-3 14:01

wesleyyc 發表於 2020-1-31 22:29
87D可否考慮改經大老山,加停九龍城,然後轉入窩打老道出油麻地,以尖東做總站
281A 加停富豪麗豪,之後 ...

點解要一條本身服務油尖旺既獅隧線 87D 特登兜去大老山,而且本身已經多客到無譜

S3bl430 發表於 2020-2-3 14:03

如果考慮埋“富安花園"站和以後的規劃,往馬鞍山方向的確可以在不停寧泰街的情況下服務寧泰街的乘客需求……
錦泰->富安花園
星濤灣->新巴士站
海典灣->恆輝街

係出九龍方向麻煩一點.
錦泰星濤->富安花園
海典灣->欣安
(如果政府還原西沙路出九龍方向近欣安的廢棄巴士站,寧泰路問題會容易一點解決)

錦泰行出富安花園算係合理路程……

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-3 14:45

YY487 發表於 2020-2-3 13:40
咪同條友一貫思路一樣
寧泰街冇客,留條 85K 俾佢哋就算

可能遲D多得天宇海成個寧泰路都唔住得
咁就真係唔好經:lol

頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 87d/281a路線過長?