0q9w8e 發表於 2020-1-31 19:00

10598C 發表於 2020-1-31 10:15
咁樣拆法海皮一係繼續慢碌81C,一係就送比黨鐵,仲要繼續冇旺角線

真係要做烏溪沙的話,最合理係早繁後87 ...

泥涌十四鄉連鐵都冇。。。
海皮衰極都有兩個直車選擇

Snowbb 發表於 2020-1-31 20:56

0q9w8e 發表於 2020-1-31 03:10
我反而覺得87D應該要拆新界段
烏溪沙/泥涌/十四鄉都冇車出油尖旺
將來要佢地碌落第一城先上公路太唔人道

咁樣拆 87D 87E 有得諗,不過 81C 會變得更加難搞,直頭應該冇得再改
因為石門繼續有 87D 行就唔夠客拆 281X 出黎
而 81C 又唔會無故縮短到

如果要將 81C 一併考慮,應該係 87D 直接延長至泥涌及恆耀上公路
咁樣拆番 281B 281X 出黎都比較容易
而 87E 繼續做繁時特快就算

10598C 發表於 2020-1-31 21:40

0q9w8e 發表於 2020-1-31 19:00
泥涌十四鄉連鐵都冇。。。
海皮衰極都有兩個直車選擇

如Snowbb版友所言,咁樣拆只會令87D、81C呢組線更加難搞

倒不如87E繼續做繁時搶錢特快、87D延長泥涌加恆耀上公路、開87C新線行返海皮 富安 石門 旺角 尖沙咀

不過如果延長87D,要諗87D早繁點樣拆線,又要諗雅典居會唔會反對87D改走線

wesleyyc 發表於 2020-1-31 22:29

如Snowbb版友所言,咁樣拆只會令87D、81C呢組線更加難搞

倒不如87E繼續做繁時搶錢特快、87D延長泥涌加恆 ...

87D可否考慮改經大老山,加停九龍城,然後轉入窩打老道出油麻地,以尖東做總站
281A 加停富豪麗豪,之後轉上青沙,去程加停奧運站,然後跟280x走線,總站拉去黃埔花園,同屯馬線正面競爭
281X改全日,過左沙田醫院後加停石門同入去第一城,之後跟87D/281A走線,總站改短到西九龍站
81C 改短到駿景園,維持尖東總站

kmb71k 發表於 2020-1-31 23:22

wesleyyc 發表於 2020-1-31 22:29
87D可否考慮改經大老山,加停九龍城,然後轉入窩打老道出油麻地,以尖東做總站
281A 加停富豪麗豪,之後 ...

朋友
如果你見識過大老山同九龍城果種塞車恐怖
就唔會建議87D改行大老山

bennyho1004 發表於 2020-2-1 09:26

kmb71k 發表於 2020-1-31 23:22
朋友
如果你見識過大老山同九龍城果種塞車恐怖
就唔會建議87D改行大老山

行大老山去旺角正常係特快,好似以前綠小805s咁。但兩繁九龍城都塞車,所以如果避塞車既話青沙會係比較好選擇。其實而家280x走線已經係幾唔錯,係差在返新界因為道路設計問題要去到廟街先可以調頭上公路慢少少。當然呢個問題可以嘗試同運輸署申請係彌敦道尖沙咀警署外左轉入柯士甸道(只限專利巴士)。咁就可以全日返新界都做埋西隧客,當然咁行會做唔到油麻地-沙田特快

天空之神 發表於 2020-2-1 09:43

bennyho1004 發表於 2020-2-1 09:26
行大老山去旺角正常係特快,好似以前綠小805s咁。但兩繁九龍城都塞車,所以如果避塞車既話青沙會係比較好 ...

兩繁大老山係塞到無譜,比左隊道費但無快到,哂氣

KW2523 發表於 2020-2-1 12:15

行大老山去旺角正常係特快,好似以前綠小805s咁。但兩繁九龍城都塞車,所以如果避塞車既話青沙會係比較好 ...

唔好當獅隧一定慢,行大老山出旺角係又兜又塞,推87D上去分分鐘慢過81C

KW2523 發表於 2020-2-1 13:44

倒不如87E繼續做繁時搶錢特快、87D延長泥涌加恆 ...
雅典居應該不成問題,行去馬市/新港城都好方便,40X,86C,87K,680,682全部係咁行

反而我諗緊九記肯唔肯用9.4做十四鄉
不過去程可以直接分段,回程利安之後要前門落車拍多次12.7就得
新增服務烏溪沙應該唔會拒絕貴價

10598C 發表於 2020-2-1 14:09

KW2523 發表於 2020-2-1 13:44
雅典居應該不成問題,行去馬市/新港城都好方便,40X,86C,87K,680,682全部係咁行

反而我諗緊九記肯唔肯用9.4 ...

冇嘅,方案各有取捨
區議會方面要諗雅典居問題
巴士公司要諗收費問題
運吉要諗雙向分段可行性
睇下大家點樣平衡各方利益囉

再唔係,據本板板友所言,十四鄉將會係第一城嘅規模,大不了到時後87D維持錦英苑總站,87E自己半全日直出收搶錢價$12.7
都係人手資源與收費嘅角力啫
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 87d/281a路線過長?