Ricky403 發表於 2020-2-4 16:03

bennyho1004 發表於 2020-2-4 10:30
281x唔行得青沙,海皮有學生客係窩打老道同九龍塘。
87d/81c以前都有假日特車,一係現階段改線前先開全日 ...

281X唔行青沙做轉車客,根本唔夠客全日拆出黎
死攬九龍塘無問題,後果只係有新鐵路落成必然減班

Ricky403 發表於 2020-2-4 16:08

bennyho1004 發表於 2020-2-4 13:52
271而家唔算慢唔洗改,最多係兩繁72x變272x。但非繁因為行獅隧快過青沙到旺角所以一定唔改72x,大埔要青 ...

271大埔出尖沙咀唔算好慢,但係271X唔全日,咁其他區去尖沙咀,例如四美水泉澳去尖沙咀呢?
同樣道理,72X大埔出旺角唔係話慢,但係272X唔全日,穗禾去大角咀旺角,四美馬鞍山去大角咀點搭車?
青沙有轉車站,獅隧無轉車站,就係行青沙同獅隧最大不同之處

Snowbb 發表於 2020-2-4 22:07

tszhinchan3 發表於 2020-2-2 18:25
好似係將個總站搬返去耀安,落到錦龍苑之後兜入烏溪沙。

龍運點會為左停個站兜多 10-15 分鐘,雅典居都係行去馬市/利安上車吧

Snowbb 發表於 2020-2-4 22:16

Ricky403 發表於 2020-2-4 16:08
271大埔出尖沙咀唔算好慢,但係271X唔全日,咁其他區去尖沙咀,例如四美水泉澳去尖沙咀呢?
同樣道理,72 ...

獅隧又真係有轉車站,而且確實轉到 72X 81C 出大角咀/尖沙咀
只不過個站存在感實在太低,可能大眾已經遺忘左獅隧實際上有得轉車 ;P

S3BL100 發表於 2020-2-5 02:46

Ricky403 發表於 2020-2-4 16:03
281X唔行青沙做轉車客,根本唔夠客全日拆出黎
死攬九龍塘無問題,後果只係有新鐵路落成必然減班 ...

281X (87C) 如果食晒富安至第一城既 87D 客,我又唔會對客量咁悲觀;唔好忘記而家 281X 覆蓋太少,81C 又因為車程太長搞到海皮客唔搭,兩條都唔入旺角心臟地帶

而且行青沙但做埋旺角,落尖咀都係會慢過 280X 唔少,其實無咩用

正如我上面話齋,281X 行青沙唔係無可取之處;但多一事不如少一事下,87C+87X 可能仲好

如果驚唔夠客既話,十四鄉加烏溪沙條 87E,第時要做大,改行青沙直出尖咀既必要遠大過 281X

bennyho1004 發表於 2020-2-16 23:25

獅隧又真係有轉車站,而且確實轉到 72X 81C 出大角咀/尖沙咀
只不過個站存在感實在太低,可能大眾已經遺 ...

重建獅隧時要順手擴大轉車站

Ricky403 發表於 2020-2-17 13:14

只不過個站存在感實在太低,可能大眾已經遺 ...

個站生哂草啦,邊個會喺嗰度轉車...

Ricky403 發表於 2020-2-17 13:22

S3BL100 發表於 2020-2-5 02:46
281X (87C) 如果食晒富安至第一城既 87D 客,我又唔會對客量咁悲觀;唔好忘記而家 281X 覆蓋太少,81C 又 ...

281X改87C跟87D掃哂九龍塘至尖沙咀都有好處,出油旺佐夠哂方便,不過出深長荔就要行出大路搭286C
同時無尖沙咀快車,屯馬線全通後海皮出尖沙咀十個有九個都跳上屯馬線算數
87C就算有客班次都唔慌會密
咁281X改87C不如等屯馬線通車後先考慮去做,仲有理由唔入尖沙咀畀其他區份加尖沙咀車

Ricky403 發表於 2020-2-17 13:23

bennyho1004 發表於 2020-2-16 23:25
重建獅隧時要順手擴大轉車站

呢度隨時又億億聲
由最需要獅隧線嘅你地有錢學校區出?

yclam 發表於 2020-2-17 14:23

Ricky403 發表於 2020-2-17 13:23
呢度隨時又億億聲
由最需要獅隧線嘅你地有錢學校區出?
獅隧重建+轉車站金額固然不菲,但是得益的,始終係香港人,立法會應該唔會阻撓呱。當然,由籌劃到完工,無十年都有八年。
頁: 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21
查看完整版本: 87d/281a路線過長?