S3bl430 發表於 2020-2-3 20:52

Ricky403 發表於 2020-2-3 15:31
280X要做大,都要80M取消到先得
穗禾總站又細,靠佢不如拉多一條青沙尖沙咀特快挖客,兩條15/20聯合就有個 ...
我覺得280X客源唔足夠比佢全日,就算下繁開15分鐘,開ATE都只係坐滿,客量明顯比81C失色
寧願先加286X/287X,等佢地帶動轉車站客量,順便帶動280X等線知名度上升

bennyho1004 發表於 2020-2-3 21:04

leo_ku 發表於 2020-2-3 19:48
80M減到1個鐘1班便可以。

一係拉81k上華翠園,咁穗禾總站就可以多d位。至於尖沙咀要多條全日線既一係87d分拆條青沙特快,否則非繁都應該只可以有280x一條

S3BL100 發表於 2020-2-3 23:57

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-3 13:28
世界大戰都要講一講
如果281A拆線要經埋大圍先上公路咁不如唔好拆
對小瀝源來講九龍段快左時間轉移返去新 ...

81C 分左海皮至第一城畀 87D 拆線後,同 281A 二拆三,仲有個好處,係可以做埋單向南行西隧轉車過海

仲可以相應減少尖咀流量

S3BL100 發表於 2020-2-4 00:06

Ricky403 發表於 2020-2-3 10:54
話說既然海皮做埋旺非繁都唔多客
不如考慮281X全日行青沙取代你提議嘅87C,非繁同280X夾班次做尖沙咀特快 ...

咁我再早多幾年之前都建議過 281X 如果全日可以來回改行青沙

但要留意 281X 如果取代 87D 做富安至第一城,就有必要雙向經旺角,青沙轉車站至尖沙咀之間既行車時間都係會差過 280X,到時條線會似係幫 287X 清客畀乘客叫兩飛多D,多過做大青沙至尖沙咀段

行車時間其實會同 87C 差唔多(所以舊年 RPP 條 287D 畀人鬧),當然做埋海皮青沙轉車站係有可取之處。但再加上 87D 而家本身都有九龍塘客,多一事不如少一事之下,可能真係直接拆 87D 耀安尾站 + 87C 耀安至第一城算數

如果想做多條青沙尖咀既話,我都係維持原判,81C 281A 二拆三,廣源掃到大圍上青沙直出尖咀

反而係 87E 舊有乘客包袱較少,烏溪沙十四鄉選擇甚至仲少過海皮,更值得考慮配合日後人口增長變半全日或全日既時候,改行青沙。另外就算有 87C,281X 上繁亦有條件考慮留幾班沙田醫院尾站直出青沙落尖沙咀

Ricky403 發表於 2020-2-4 09:59

S3bl430 發表於 2020-2-3 20:52
我覺得280X客源唔足夠比佢全日,就算下繁開15分鐘,開ATE都只係坐滿,客量明顯比81C失色
寧願先加286X/287X, ...

咪就係280X穗禾位少,上年提經駿洋邨ban咗,唔生性,所以理應塞多條尖沙咀特快做密轉車站班次
深長荔都好啲,270B全日後,南行加分段就有兩飛叫
係北行如果搞回贈分流286X,就必定要加班至20分鐘一班

Ricky403 發表於 2020-2-4 10:05

照顧九龍塘客唔係問題
但唔係得馬鞍山海皮有路線值得改上青沙
尖沙咀特快個線位,往後好有機會被271分拆271X食咗
條281X唔靠轉車站谷下,可能連分拆出黎全日嘅機會都無
最後應該81C減車畀86C/286C算數

bennyho1004 發表於 2020-2-4 10:30

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-3 19:32
所以點解一直都係話281X要全日既話
77區今次就應該夾埋石門去穩住個客量同放87D走

281x唔行得青沙,海皮有學生客係窩打老道同九龍塘。
87d/81c以前都有假日特車,一係現階段改線前先開全日特車,每半個鐘一班沙瀝公路特車。之後拆開87d同287d。一條縮短去西九站另一條好似280x第一城後直出青沙去尖沙咀。81c分拆做281x同281b,87d照每個鐘一班唔經沙瀝公路同亞公角街特車

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-4 10:46

S3BL100 發表於 2020-2-3 23:57
81C 分左海皮至第一城畀 87D 拆線後,同 281A 二拆三,仲有個好處,係可以做埋單向南行西隧轉車過海

仲 ...

咁我既想頭會再大D
搞完場大龍鳳後可以有全日青沙過海車
始終而家得南行有得轉唔太谷得起

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-4 10:49

bennyho1004 發表於 2020-2-4 10:30
281x唔行得青沙,海皮有學生客係窩打老道同九龍塘。
87d/81c以前都有假日特車,一係現階段改線前先開全日 ...

學生客咪得幾班車既客
唔使拖住條全日線既改動呀下?

bennyho1004 發表於 2020-2-4 13:52

Ricky403 發表於 2020-2-4 10:05
照顧九龍塘客唔係問題
但唔係得馬鞍山海皮有路線值得改上青沙
尖沙咀特快個線位,往後好有機會被271分拆271 ...

271而家唔算慢唔洗改,最多係兩繁72x變272x。但非繁因為行獅隧快過青沙到旺角所以一定唔改72x,大埔要青沙線可以272p全日順手分流73x。一係就72改行青沙但大埔公路一定要照經。至於沙市如果86改到做286/72a入沙市咁都可以飛走
頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21
查看完整版本: 87d/281a路線過長?