Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-2 19:08

GZ4031 發表於 2020-2-2 18:05
唔提起87E我都唔諗起
其實點解唔等時機成熟多少少
一炮過拆87C 87D 87E三條線

唔太夠客既就直上公路
夠客既就要行埋石門...

77區+石門
錦英+馬市+耀安
十四鄉+烏溪沙

Ricky403 發表於 2020-2-2 19:29

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-2 19:08
唔太夠客既就直上公路
夠客既就要行埋石門...

應該係想谷87C,避免重蹈89CD覆轍?
但281X過咗上繁就少客,尖沙咀將來仲有屯馬線爭食,谷起海皮似乎難少少

noname617 發表於 2020-2-2 20:29

海皮都唔近鐵,但高尚住宅,揸車出門多,單單頌安,欣安,錦泰養唔起條線

noname617 發表於 2020-2-2 20:35

bennyho1004 發表於 2020-2-1 23:26
如果係九龍灣果邊上大老山一定會慢,好似85x往往要陪東隧去大老山既車條塞入隧道。所以通常係彩虹/鑽石山 ...

85x學x89d咁跑去彩虹上,唔用太子道東引道上大老山或者入四美街學74x咁兜志蓮,不入鑽石山站,直落上

bennyho1004 發表於 2020-2-2 21:03

一係281x全日好似86c咁停埋乙明再上獅隧,281b沙田圍開。

KW2523 發表於 2020-2-2 23:35

bennyho1004 發表於 2020-2-2 21:03
一係281x全日好似86c咁停埋乙明再上獅隧,281b沙田圍開。
遲過第一城上公路 -> 亞公角ban梗

而且拆開富豪花園同沙乙博大圍完全冇用

GZ4031 發表於 2020-2-3 00:53

10598C 發表於 2020-2-2 18:11
87D+81C二拆四要諗班次vs資源問題,亦都要諗9.4變12.7錦英利安未必受落

同埋馬市開飛走一段大水坑又上返 ...

其實唔太怪, 講真大水坑果兩枝燈再加站再加行50 觀感上係慢
對馬市, 我咁suggest 佢地變頭站有位仲要快左5分鐘左右, 其實已經好左唔少
如果真係老死都唔肯搞287D, 咁拆已經叫做加快左

GZ4031 發表於 2020-2-3 00:59

Ricky403 發表於 2020-2-2 19:29
應該係想谷87C,避免重蹈89CD覆轍?
但281X過咗上繁就少客,尖沙咀將來仲有屯馬線爭食,谷起海皮似乎難少 ...

M... 概念上的確係咁諗, 唔想變下條89C
反正87C 將所有細區加起哂既行車時間都已經唔短
新既87D其實已經講緊係3站直出石門, 行車唔算太難接受, 反正如果要罵, 咁呢家舊既87D咪仲慢
87E 就更加唔多講啦

班次上, 87C非繁自己15 20 玩夠佢, 87D 非繁10/15 繁時8都差唔多 (大約), 87E 開定點12 15 頭尾段20 已經夠找數
最後有人實會話疏車
咁現87D一甩都講緊20分鐘三班既時候... 其實咁拆有ETA都唔係好差

仲要可以拎舊81C兩/三部車黎比87CDE (因為都縮哂水變281B啦)

Snoopy@FB8617 發表於 2020-2-3 01:17

新既87D其實已經 ...

其實81C/87D做完重組後
大水坑都係得返一條281X
點都唔會變做而家89C既情況仲有286M/89D係到爭...

即係咁多客既地方要兜
唔多客既地方唔兜
馬市耀安快幾分鐘但班次輸返晒
完全唔明點解要咁做

Ricky403 發表於 2020-2-3 10:54

新既87D其實已經 ...

話說既然海皮做埋旺非繁都唔多客
不如考慮281X全日行青沙取代你提議嘅87C,非繁同280X夾班次做尖沙咀特快
一黎方便海皮透過青沙轉去多啲地方,例如轉286X直達深長荔 (270B再加分段就錦上添花)
二黎青沙轉去尖沙咀有多一飛,四美北區上青沙轉去尖沙咀吸引咗
再者回車快亦容易啲回本
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 87d/281a路線過長?