tszhinchan3 發表於 2020-2-1 21:44

10598C 發表於 2020-2-1 14:09
冇嘅,方案各有取捨
區議會方面要諗雅典居問題
巴士公司要諗收費問題

雅典居同烏溪沙係同一選區,根本就係玩區議員:lol
當年a41p拉去烏溪沙,市中心同富寶兩位「已完」都大力反對
2015果屆劃左烏溪沙區,包埋雅典居,新果個民主派又要求a41p經雅典居

bennyho1004 發表於 2020-2-1 23:26

天空之神 發表於 2020-2-1 09:43
兩繁大老山係塞到無譜,比左隊道費但無快到,哂氣

如果係九龍灣果邊上大老山一定會慢,好似85x往往要陪東隧去大老山既車條塞入隧道。所以通常係彩虹/鑽石山上大老山會係最快。大老山/獅子山都係塞所以一定係要分流去用三線行車隧道既青沙

Snowbb 發表於 2020-2-2 15:05

10598C 發表於 2020-2-1 14:09
冇嘅,方案各有取捨
區議會方面要諗雅典居問題
巴士公司要諗收費問題

收費方面睇九巴肯唔肯蝕底少少,回程尖沙咀開 $9.4 分段

Snowbb 發表於 2020-2-2 15:06

tszhinchan3 發表於 2020-2-1 21:44
雅典居同烏溪沙係同一選區,根本就係玩區議員
當年a41p拉去烏溪沙,市中心同富寶兩位「已完」都大力 ...
2015果屆劃左烏溪沙區,包埋雅典居,新果個民主派又要求a41p經雅典居

不如請佢示範一下 A41P 如何用現有走線行埋雅典居

paul2357paul 發表於 2020-2-2 16:07

10598C 發表於 2020-1-31 21:40
如Snowbb版友所言,咁樣拆只會令87D、81C呢組線更加難搞

倒不如87E繼續做繁時搶錢特快、87D延長泥涌加恆 ...
87E呢個產物幾矛盾,
用黎去旺油佐尖就較貴,
但用黎轉天星過海反而平過過海巴又快過過海巴離開沙田區。
雖然87D轉天星過海仲平,但早上可能要塞石門。

GZ4031 發表於 2020-2-2 18:05

paul2357paul 發表於 2020-2-2 16:07
87E呢個產物幾矛盾,
用黎去旺油佐尖就較貴,

唔提起87E我都唔諗起
其實點解唔等時機成熟多少少
一炮過拆87C 87D 87E三條線

87E 就利安錦龍英後直出公路
87D 馬市開停耀安後直出石門, 第一城咁走
87C 頌安開之後跟43X兜到沙田醫院就上公路 (281X 全日都差唔多, 不過停埋太子咁解)
81C 直頭殺左佢變281B全日

類似咁樣重組會唔會可行
利申是但諗

GZ4031 發表於 2020-2-2 18:07

87E呢個產物幾矛盾,
用黎去旺油佐尖就較貴,

唔提起87E我都唔諗起

87E 就利安錦龍英後直出公路
87D 馬市開停耀安後直出石門, 第一城咁走
87C 頌安開之後跟43X兜到沙田醫院就上公路 (281X 全日都差唔多, 不過停埋太子咁解)
81C 直頭殺左佢變281B全日

類似咁樣重組會唔會可行
利申是但諗

10598C 發表於 2020-2-2 18:11

GZ4031 發表於 2020-2-2 18:05
唔提起87E我都唔諗起

87D+81C二拆四要諗班次vs資源問題,亦都要諗9.4變12.7錦英利安未必受落

同埋馬市開飛走一段大水坑又上返石門有啲怪(雖則而家早繁都有呢個特別班次)但真係全日又唔同講法

同埋81C應該留係富安繼續收8.9
或者踢去火炭再同281A二拆三都諗得過

0q9w8e 發表於 2020-2-2 18:17

GZ4031 發表於 2020-2-2 18:07
唔提起87E我都唔諗起

海皮都可以直出
馬市恒耀反而冇。。

tszhinchan3 發表於 2020-2-2 18:25

Snowbb 發表於 2020-2-2 15:06
不如請佢示範一下 A41P 如何用現有走線行埋雅典居

好似係將個總站搬返去耀安,落到錦龍苑之後兜入烏溪沙。
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 87d/281a路線過長?