JX9097 發表於 2021-10-15 17:56

AE367 發表於 2021-10-15 14:57
其實工廠區週末假日需求始終低過觀塘道沿線。

不過德福去MegaBox的shuttle好惡等,行過去又遠,假期去嗰 ...

其實由德福行去MegaBox真心唔遠
除非大熱天時,否則行過去比等車仲快
(不過大熱天時企喺二期等shuttle都唔可以稱得上「舒服」)

214P_world 發表於 2021-10-15 18:16

JX9097 發表於 2021-10-15 17:56
其實由德福行去MegaBox真心唔遠
除非大熱天時,否則行過去比等車仲快
(不過大熱天時企喺二期等shuttle都 ...

落雨同熱天 直去megabox vs 德福過去 分別就會好明顯

sammyleung719 發表於 2021-10-15 18:33

HG3632 發表於 2021-10-15 17:31
其實真係唔難理解,Megabox有咩係佢有但荃灣冇?
IKEA, Aeon, 實惠、傢俬舖、童裝舖、戲院,呢啲全部荃灣 ...

我就係果批明知荃灣咩都有但會跨區行街嘅人,因為住附近,唔想放假都要困係同一個地方囉

HR1377 發表於 2021-10-15 18:43

Kj2052 發表於 2021-10-15 17:14
其實我覺得可行lol
而家荃西去觀塘道可以坐40p,油塘有14b,megabox 呢排假日都見大量人流,去到牛頭角先 ...

咁楊屋道沿線、海濱去觀塘道可以坐什麼車?

一個Megabox客源多d定係德福+淘大+安基苑+牛上牛下客源多d?

neoplan720p 發表於 2021-10-15 18:46

唔計麗港城以及觀美問題,
40先係應該入去九商果條線。

「33」系專攻荃西同荃市,當然要同其他區(如屯門、青衣、北區、馬鞍山等等)一樣,
行最正常既走線(即觀塘道),
33B先應該全日,33反而應該好似268P、T277等線兩繁服務。

相反,40一條線服務哂荃葵,
先更有基本盤入九商儲客。

dennis28a 發表於 2021-10-15 18:58

neoplan720p 發表於 2021-10-15 18:46

成件事錯就錯做 33 行沙咀道做唔到大連排道,同時又出返鯉魚門道做唔到茶果嶺同油塘灣。

無論拎 33 定 40 做九商都好,行中九龍幹線既真命天子係 2026 年應該要出現。
最切合做真命天子果條線,就係一條 215P 行法既 40。

JX9097 發表於 2021-10-15 19:30

40一日冇其他線補位都唔使諗飛起美孚

mattwong09 發表於 2021-10-15 19:52

33B及33的新詳細時間表已出: https://search.kmb.hk/TD_SS/33B.pdf

33線原有服務時段的總班次數目不變。新時間表下,每日各方向的班次數目如下:

荃灣西站開: 38 (+3)
油塘開: 38 (+2)

33B
荃灣西站開: 32
油塘開: 32

樂仔〞 發表於 2021-10-15 20:32

JX9097 發表於 2021-10-15 19:30
40一日冇其他線補位都唔使諗飛起美孚

要搵 30X 234X 33A 37 36A 38A 補位真係咁難 ?

AE367 發表於 2021-10-15 21:19

樂仔〞 發表於 2021-10-15 20:32
要搵 30X 234X 33A 37 36A 38A 補位真係咁難 ?

係要補官塘←→美孚的位
頁: 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15
查看完整版本: 九巴33B線開辦