kmb71k 發表於 2021-10-17 01:02

EMPTY

s_mopiko 發表於 2021-10-17 01:35

另一個第一天東行尾班往油塘既載客情況提供:

21:30 荃灣西 總站+12人
*大河道沙咀道交界塞交通燈等侯約2.5分鐘
21:36 戴麟趾夫人診所+13人
21:40 鹹田街+5人
21:41 聯仁街無上落
21:42 馬頭壩道+2
21:43 龍德街+1人

===荃灣區上33人===

21:53 畢架山花園無上落
21:54 豐力樓+2人
21:57 黃大仙站+3人
21:59 沙田坳道-4人
*龍翔道天橋啟業落橋位慢車

22:03 九龍灣站-2人
22:04 牛頭角下邨-4人
22:05 觀塘道休憩處無上落
22:07 創紀之城無上落
22:07 觀塘市中心-2人
22:10 觀塘游泳池+1人

22:11 藍田站-5人
22:13 聖安當女書院-7人
22:15 油塘邨-4人
22:18 油塘巴士總站-11人

此尾班總載客共 39人, 行車48分鐘走畢全程, 比一般 Rt.33 (約60分鐘) 快十多分鐘

觀察要點:
1. 大河道沙咀道交界塞交通燈時間極唔夾, 要等候兩分幾鐘, 相反大河道入雅麗珊就perfect match, 所以40/290 系唔使塞燈
2. 荃灣上客點確實太少, 集中頭3 站 (即沙咀道), 非繁時段工廠區 (及環宇海灣) 真係唔多上落
3. Rt. 33 經由龍翔道天橋可用快線駛上偉業街天橋直入九龍灣商貿區, 十分暢通; 而33B 則於龍翔道天橋落啟業要慢車等切線入九龍灣站
4. 留意第一天已有藍田人注意到33B 既存在, 轉坐較疏但快既33B 回藍田

dennis28a 發表於 2021-10-17 04:19

S3BL100 發表於 2021-10-17 00:41
油塘兜九龍灣慢係一件事,但如果佢地連直出都嫌慢,開條油塘觀塘道直去荃灣,又可以有幾多客回流?

但而 ...

當然而家未到大重組時機,但唔代表呢一刻無野可以執。而日後中九幹通車後,油塘經九龍灣、中九幹,同今日又係咪無分別?

好大分別,因為你入宏照道就係慢,以創紀之城計,14X 入一入海濱道起碼慢 215X 直去成 10 分鐘。
你兜多個宏照道,好彩慢 15 分鐘,唔好彩下繁慢 20 分鐘先到九展入口(唔好忘記下繁宏照道落橋位大塞車)。

觀荃小巴由宜安街起步,20 分鐘都去到美孚,你架車仲係九龍灣,搵邊個搭?

我成日都話,大家現實少少,33 拉直也好,40 拉直也好,我無所謂。
無人話唔做 33 而家班宏照道客,我係講緊宏照道、茶果嶺道更加需要一條直線去黃大仙既轉車線。

有資源根本唔係再搞咩野 33 去中九龍幹線依類三不像天才建議,連沙咀道都唔入,
而另開條天價青龍頭、深井加西約特快線直達啟福道、觀塘道,
學 234D 咁祈德尊新邨直達宏通街、喜鵲樓、觀塘市中心,宏照道都唔好入,一口氣搶晒紅小港鐵客回流。

dennis28a 發表於 2021-10-17 04:24

MT695 發表於 2021-10-17 00:24
唔好講到每日好多人油塘來回荃灣西咁啦
係咁多人坐,就直接開條線油塘不停站直達荃灣啦

其實小巴做緊依個市場,要快既人根本唔會放 33 在眼內。
無油荃既時間,佢搭觀荃去到九龍灣轉車,落埋車都仲快過 33。

GW4866 發表於 2021-10-17 04:43

HG3632 發表於 2021-10-15 17:31
其實真係唔難理解,Megabox有咩係佢有但荃灣冇?
IKEA, Aeon, 實惠、傢俬舖、童裝舖、戲院,呢啲全部荃灣 ...

就係因為混吉覺得Megabox假日塞死先寧願比九巴開33B行觀塘道都唔入去

GW4866 發表於 2021-10-17 04:44

sammyleung719 發表於 2021-10-15 18:33
我就係果批明知荃灣咩都有但會跨區行街嘅人,因為住附近,唔想放假都要困係同一個地方囉
...

唔想困係區內唔一定要去MegaBox喎,呢到又唔係有咩過人之處

GW4866 發表於 2021-10-17 05:09

neoplan720p 發表於 2021-10-15 18:46
唔計麗港城以及觀美問題,
40先係應該入去九商果條線。

呢樣都幾認同,唔係有呢幾個包袱根本上40最適合改行九灣商貿

麗港城同觀美都諗到借荔景山(46)過橋拆條40A全日及改線替代
反而麗城果面,唔通又將234D全日埋一份:L 一係就33/B同40對調荃灣總站
剩返千色店呢個位搵唔到有咩合適替代方案,始終290系去唔到觀塘道

呢組線睇怕都要開咗中幹先大執

另外,宜家33非繁係九灣入面都有需求夠客做既,以宜家黎講無必要cut做繁時線讓車比33B

tommy14D 發表於 2021-10-17 07:43

dennis28a 發表於 2021-10-17 00:08
X42C 非係連青衣都需求麻麻,油塘得大本營同聖安當兩個站咁大吧有幾多客?

油塘需求偏低一回事,但 33...

好心拉X42C or 33上廣田啦,油塘啲人出街下下都坐鐵……

znc1911e 發表於 2021-10-17 08:03

tommy14D 發表於 2021-10-17 07:43
好心拉X42C or 33上廣田啦,油塘啲人出街下下都坐鐵……
廣田你想放邊?
有位有坑你放咩?
15X都準備半全日
同埋放廣田其實做得到幾多藍田山客?

你話33都算
X42C我完全睇唔出藍田山同青衣有幾大通勤需求

AE367 發表於 2021-10-17 08:20

znc1911e 發表於 2021-10-17 08:03
廣田你想放邊?
有位有坑你放咩?
15X都準備半全日

成個藍田山只有藍田北先有位擺......:L
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 九巴33B線開辦