214P_world 發表於 2022-11-15 22:44

jacky03 發表於 2022-11-15 18:40
不過好奇790尖沙咀總站唔係喺尖沙咀東,反而喺麽地道

里數短咗,但客量變化不大 (該處冇港鐵站)

214P_world 發表於 2022-11-15 22:49

KW2523 發表於 2022-11-15 21:22
康城本身就冇咁多客
790同795邊有咁快可以兩條一齊全日
另外, 797實用性進一步下降

797本身都冇乜用,本身以為臨近繁忙時間會好d,但有日晏晝4-5點等緊793,
見797全車1人上將隧... 睇到O嘴,佢後面架297上層都坐咗6-7成...
不過持平d講句,相信晏多1-2個鐘到最peak嘅時間797客量會好少少

mak5052 發表於 2022-11-15 23:03

limited 發表於 2022-11-15 17:51
下一階段當 790同795 提升服務應該會搵埋 795P, 796P 一齊重組
795P 消失
796P 預期縮短路線+出尖沙咀大 ...

790, 796X, 796P, 797 一齊重組?
1: 796P 縮短至清水灣半島 (康城由 790 半全日取代)
2: 796X 縮短至將軍澳站 (工業邨段由將轉 BBI (796X 轉 793, 797) 取代, 或者 790 在將藍隧道口 - 東隧口 / 九展轉 608 取代)
3: 790 升半全日, 取代 796 系在環保大道服務
4: 797 視情況加班或改為去九龍城折返 (類似九十年代尾 N293 的折返方式, 以 796X < > 797 BBI 提供往康城服務)

psypericarp 發表於 2022-11-15 23:31

795X 改用將南隧道出,咁日後先有機會同795 做重組796P/790 就難攪d,790 係咪應該跟215X 尖東去九龍站或者高鐵站,好過摩地道

Ekin 發表於 2022-11-15 23:39

790茶果嶺村麗港城會有站嗎?

limited 發表於 2022-11-15 23:40

214P_world 發表於 2022-11-15 22:43
唔明將藍上觀繞有咩好睇,中九龍幹線通車先會有睇頭吧

麗港公園/ 新IVE 插旗
睇790/ 795 會唔會將藍轉車站/偉業街 set 分段

li1872903 發表於 2022-11-15 23:45

limited 發表於 2022-11-15 23:40
麗港公園/ 新IVE 插旗
睇790/ 795 會唔會將藍轉車站/偉業街 set 分段

將藍個巴士站都冇一條似樣嘅全日線都可以叫轉車站;P

Citcalag 發表於 2022-11-15 23:53

li1872903 發表於 2022-11-15 23:45
將藍個巴士站都冇一條似樣嘅全日線都可以叫轉車站

係唔係行到去東隧轉車站?

ivan920 發表於 2022-11-16 00:04

Citcalag 發表於 2022-11-15 23:53
係唔係行到去東隧轉車站?

行到,有天橋連接東隧兩邊轉車站

ivan920 發表於 2022-11-16 00:10

而家個局呢,似乎新巴想力谷 608/694/679 轉乘 795/790,抗衡聯營 1 字頭過海線,也可以抗衡 690,玩法同九公 108 有少少似,但東隧網絡黎講,最敗北位係冇全日由中環至北角落東隧獨營線,估計城巴會吃盡投安達臣過海線,與此同時力谷將軍澳至中環快線

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 新巴城巴即將開辦經將藍隧道的「康城快線」790及795