hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯門南延線項目建議書
開啟左側

屯門南延線項目建議書

tkf_2005 發表於 2020-6-2 17:28 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2020-6-2 08:53
翻查過往的文件,從來都不存在「未有顯徑站方案時, 原意係開左沙中線一期後, 將部分東鐵客透過沙中線一期 ...

** 下面張圖係再早少少計劃時期交上立法會O既文件都有見過幾次...

提升新界至九龍的運載力

新界往市區的整體鐵路運載力將受惠於沙中綫的落成而大大提升。

當沙中綫全綫落成後,來往新界北/新界東至九龍的總運載力將會大幅提升。屯馬綫會以8卡車運作,當中西鐵綫及馬鞍山綫已分別由7卡車及4卡車改為8卡車,載客量將分別上升大約14%及一倍。東鐵綫在繁忙時間的班次亦有能力加密至大約兩分鐘一班車。經提升信號系統、加密列車班次後,行走東鐵綫的車卡總數與現時相若。

http://www.mtr-shatincentrallink.hk/tc/project-details/benefit.html

咁大個沙中線網站係度,我都唔知您係邊個地方搵資料....

tkf_2005 發表於 2020-6-2 18:08 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2020-6-2 12:59
有不少板友指 TMS-A16 和 A16-TUM 站距好近,其實有點匪而所思。設站本來就要考慮很多因素,撇除技術問題之 ...

黨政府就罷到明拎塊地起樓,送個站比周邊居民塞住把口嫁啦...

您估真係個站 為起而起咩...

再者,16區個站係原生屯南延線計劃拋上區會立會講果陣都未有,

係呢轉先offical 咁講納入研究者...
tkf_2005 發表於 2020-6-2 18:15 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2020-6-2 09:56
西鐵屯門出九龍要先經元朗, 即係等於將軍澳出尖沙咀過2次海咁, 感覺未必好, 但車程時間上係有優勢
...

咁話哂成條大欖跑110KM/H 同巴士追時間,

如果好似樓上巴打咁講重鐵/中鐵都一樣,

試下放番架m-train c-train max speed 行80 km/h

睇下效果差幾遠
tonyng 發表於 2020-6-2 18:45 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2020-6-2 17:28
** 下面張圖係再早少少計劃時期交上立法會O既文件都有見過幾次...

仲以為你有「有顯徑站」和「冇顯徑站」的分流百分比數據比較,

原來你係講緊呢幅大家都睇咗N次嘅圖,我想講分流23%南下乘客呢個估算已經係計咗有顯徑站喇~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
AlexLee + 1 + 10 原來係咁

查看全部評分

AlexLee 發表於 2020-6-2 18:47 | 顯示全部樓層
tkf_2005 發表於 2020-6-2 18:08
黨政府就罷到明拎塊地起樓,送個站比周邊居民塞住把口嫁啦...

印象中A16設站呢個計畫都聽Tony兄講咗三年幾四年都唔係啲咩最近嘅決定
不過我就唔清楚當區居民知唔知有呢樣嘢喇

咁宜家可以起多個站
另多啲居民唔駛靠輕鐵接駁(減少搭輕鐵嘅時間)都係一件好事嚟呀
就咁好似馬鞍山綫沿綫咁起個站但係上面發展唔到 (除咗車公廟個「上蓋」同埋大圍個發展)
就真係浪費喇

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tonyng + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

AlexLee 發表於 2020-6-2 18:50 | 顯示全部樓層
tkf_2005 發表於 2020-6-2 18:15
咁話哂成條大欖跑110KM/H 同巴士追時間,

如果好似樓上巴打咁講重鐵/中鐵都一樣,

咁條綫本身預咗新長距離
就唔會用80KPH嘅車啦
同埋本身前九鐵都統一咗IKK最多可以上到130
係馬鞍山綫唔需要去到咁高速同埋東鐵綫要就MLR姐
tonyng 發表於 2020-6-2 18:52 | 顯示全部樓層

tkf_2005 發表於 2020-6-2 18:08

A16同上蓋發展嘅關係大家都知,不過我想講其實4年前屯門南延線Technical Study中期報告已經有A16呢個方案的初步研究結果,即係早在2015年已經開始研究緊第十六區車站,只係冇對外講。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
AlexLee + 1 + 5 原來都成四年

查看全部評分

eternalflame 發表於 2020-6-2 21:18 | 顯示全部樓層
AlexLee 發表於 2020-6-2 12:50
延伸TML嘅話
高架轉90度碼頭區班居民一定反對
學某Update所講嘅水面設站... 真係得啖笑

如果要落地底都有相當多constraints, 至少A16>屯門南一定要係河底過, 即係話A16站唔可以太過接近地面
再退一步即係由屯門站開始要有一定斜度下坡, 係皇珠路之前入到地仲要唔影響到橋躉

如果要屯門南之後可以有延伸空間, 就要放個站係湖景邨地底, 即係要避開上面樓宇樁柱等等先搞得掂
A16站埋深唔夠又可能影響到上蓋物業個佈局

我反而覺得高架車站同地底轉乘又唔係想像中咁難, 例如台北捷運都有呢d上天下地式換乘
我真心覺得屯門碼頭公廁個位足夠起扶手電梯落地底之餘又可以向海邊設出入口

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
AlexLee + 1 + 10 精闢見解
tonyng + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

aaron 發表於 2020-6-2 23:07 | 顯示全部樓層
tkf_2005 發表於 2020-6-2 17:28

政府/鐵路公司2009年正式宣布沙中線項目增設顯徑站,呢張圖於2011年先上載到沙中線項目網站。

反而係呢張圖後期鐵路公司自己河蟹咗姐~

又,Tony於R1版打滾多年,Credibility 大家有目共睹。
火車遲遲未到站
dennis28a 發表於 2020-6-2 23:43 | 顯示全部樓層

aaron 發表於 2020-6-2 23:07
政府/鐵路公司2009年正式宣布沙中線項目增設顯徑站,呢張圖於2011年先上載到沙中線項目網站。

反而係呢 ...

老老實實,條數應該咁計:

東鐵綫 12 卡:每小時 20 班 = 220 卡普通等 + 20 卡頭等
南北走廊 9 卡:每小時 27 班 = 216 卡普通等 + 27 卡頭等

咁而家每朝南行,有幾多人會唔會九龍塘,而走去大圍、鑽石山轉兩次車?
他日又有幾多人會直接坐到紅磡先轉車過海,而唔一早係大圍上車保平安?

唯一慶幸因為近期事件,東鐵綫客量大減。
亦慶幸港鐵有自知之明,一早加單買多幾部車,雖然無咩用。
惡意回復是不道德的行為。