hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 路線招標制度,是否應該以地區招標取代? ...
開啟左側

[問題] 路線招標制度,是否應該以地區招標取代?

GD1570 發表於 2022-10-20 10:30 | 顯示全部樓層

HV7025 發表於 2022-10-20 10:20
而家所謂招標,落標可以整堆頂爛市優惠,過一段時間慢慢收番優惠,或者大手加價,原本offer嘅privileges不 ...

到期REVIEW基本上唔太WORK,巴士公司可以頭嗰十幾年HEA做,到臨REVIEW嘅三年先做返好,
到REVIEW咗再繼續HEA做,一樣WORKABLE。
你有你可愛,我有我好笑。
12Lane 發表於 2022-10-20 10:50 來自手機 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-10-20 10:29
其實皇后山同54區個根本問題就係無端端可以指派一兩條接駁鐵路嘅路線畀指定公司,
變相對於中標者嚟講就 ...

先唔考慮巴士公司迷嘅論點。
講來講去就係大家信唔信任運吉嘅問題,就算佢攞晒出黎招,出埋分數,判左,咪一樣有人話不公,變相咪又係運吉決定。聯營,大家又話唔好啦,咁最後都係益一家。咁九巴又真係本身提供緊沙公一帶直達粉嶺站服務,個人角度又唔覺得78A呢件事有幾唔合理,正如1M。對巴士公司最好嘅決定又代唔代表對居民黎講係?又唔一定。居民利益又係咪同巴士公司利益有衝突,都擺明係。
講到尾都係劃線果個有幾大牙力去定呢個平衡點,要網絡定要競爭,要獨立公司穩定服務定要一家獨大享受轉乘。
但事實係點,大家有眼見,就係完全平衡失敗。
搞公屋就擺明係政治任務,未來大把花生食

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Happypig375 + 2 + 10 搞公屋就擺明係政治任務,未來大把花生食.

查看全部評分

S3bl430 發表於 2022-10-20 11:24 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-10-20 00:25
277A個case應該要像296X,開綫後應該交由新營辦商經營皇后山及沙頭角前往九龍東路綫。
...

我覺得如果按依個邏輯,以皇后山為例,
如果你要277A歸善水, 即係沙公都歸善水管理, 麻煩善水接手埋78K,79K, 無可能只接看似有肉食的路線

* 當年運輸署引入小巴競爭, 令到78K,79K客量不振, 九巴又可以搵邊個算帳

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
Happypig375 + 2 + 10 九巴又可以搵邊個算帳

查看全部評分

錯字連篇
S3bl430 發表於 2022-10-20 11:36 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-10-20 10:50
先唔考慮巴士公司迷嘅論點。
講來講去就係大家信唔信任運吉嘅問題,就算佢攞晒出黎招,出埋分數,判左,咪 ...

題外話,

以善水的財政慘況, 如果善水這幾年大幅增加車費(例如加10-15%),
54區善水線如果大幅上調車費, 明顯比九巴貴, 單是中標果幾條線的車費上升,早晚會變成政治炸彈,

有對比,有傷害

如果將K54比埋城巴, 54區去港鐵站收5-6元附加費,咁就更加出事
錯字連篇
12Lane 發表於 2022-10-20 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-10-20 11:36
題外話,

以善水的財政慘況, 如果善水這幾年大幅增加車費(例如加10-15%),

以前九巴咪一樣貴過城巴大西北線唔知幾多年。
而家一時唔偷雞就做保長,公關又做得好咁解姐,兩間公司本質上根本冇分別,九巴做K54結果咪一樣。乘客角度最好就所有駁鐵線都K巴做,包括78A,唔比停中途站同78K爭客仲好,贏78A多多聲,咁就真係利民。
BUSMAN伯輋雯 發表於 2022-10-20 11:56 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-10-20 00:25
277A個case應該要像296X,開綫後應該交由新營辦商經營皇后山及沙頭角前往九龍東路綫。
...

其實大家用296X做例子係咪合適?
當初296X算係委托九記暫時營運,新專營權生效後交畀新公司
唔存在招標後將果個區域內嘅路線交畀中標公司嘅問題

而277A明顯唔係委托九記暫時營運,亦唔存在喺招標項目入面,更加唔係為新區而設
咁……點比較、點參考?

就算真係要參考,都應該用55、56、59、61、62之類嘅例子啦……
但重點係個招標項目係針對皇后山邨開出經香園圍公路嘅線,277A又無入邨又無上公路入隧道,點解要條線轉會?

932gz6061 發表於 2022-10-20 12:15 | 顯示全部樓層

GK3258 發表於 2022-10-20 09:07
入標由巴士公司自由發揮,好啊。
50A 菁田 寶田 建生 良景出尖沙咀
50B 和田 藍地 洪水橋 屏山 大馬路 形點 ...

人地講個例話一區一條,你就拆3條

咁我都可以話261拆5條包死成個上粉加屯門打死56系

為拗而拗有咩mean?
932gz6061 發表於 2022-10-20 12:18 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2022-10-20 09:31
想點?鬥極端?

現實上再痴線既事都有,就係一條幾班車,得沙公獨市既277A

雙分的話我覺得一係就全ban,一係就開放晒

108 613 603 673 373

vs 96X系+930

但我睇落厹輸蝕N倍
cx838 發表於 2022-10-20 12:46 來自手機 | 顯示全部樓層
其實現時的招標,咪就係比晒一堆只需要繁忙時間開幾班的村巴路線黎做,54區咁,最緊要的接駁線,都係留返比九巴和鐵巴。所以根本這些所謂招標都係一個局。個龍門點樣搬,咪由當局決定。看路線,分站設計就知道邊間中標。以善巴現時BB扭計的經營模式,就算比條968,74X比佢,一樣可以做死。而新巴城巴做死的路線多的是。

評分

Happypig375 + 2 + 10 就算比條968,74X比佢,一樣可以做死.

查看全部評分

GD1570 發表於 2022-10-20 13:03 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-10-20 11:46
以前九巴咪一樣貴過城巴大西北線唔知幾多年。
而家一時唔偷雞就做保長,公關又做得好咁解姐,兩間公司本質 ...

所以我認為K54畀港鐵做係非常合理,但應該只係做接駁鐵路站止。

北區78A其實九巴或城巴做都無乜太大分別,收費都係差唔多(貴)
問題只係車費優惠(轉乘、月票)。

你有你可愛,我有我好笑。