hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 對社民連行動的討論
開啟左側

對社民連行動的討論

fw1321 發表於 2009-3-1 14:47 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2009-3-1 03:26 發表

如果曾生係响旺角街頭講呢份預算案,我諗唔只蕉,
橙,雞蛋,水樽,鞋,乜野可以車埋去既隨時都有人掉

不如咁講, 宜家既經濟環境係點, 大家都心照, 邊個走去做呢份預算案出黎
都好難令各方滿意。各個階層都有自己既辛酸, 都有需要政府幫既地方,
但係政府要審慎理財去維持自身既地位, 所以要適當平衡各階層既需要
本身係一件困難既事, 所以唔同階層之間本身都需要互相諒解。

如果大家認為掟蕉、掟雞蛋等等可以發泄即管掟, 但就唔好搵曾生黎做
箭靶。政府本身既文化需要改善, 恐怕唔係向個別官員泄憤就可以解決
問題既根本。有時候激烈行為可能會收到成效, 但同時已經令到兩邊立場
既人更激動, 各自既矛盾只會加深, 長遠對改善政府與議員、政府與市民
之間既關係恐怕只係弊多於利。
32 發表於 2009-3-1 15:00 | 顯示全部樓層
打開電視、收音機、報紙甚至上網,都聽到睇到話暴力、教壞青少年等等,
聽/睇完都有兩個疑問,什麼是暴力?為何現時的青少年和小孩那麼容易學壞?

踏入廿一世紀已第九年,資訊發達的年代,家家戶戶都有電腦,要學壞途徑多的是,
怎樣尋找電視看不到的東西相信大家都知,要等睇立法會直播先學壞未免太小看現時的年青人

至於掟書和香蕉極其量祇能說是搗亂
 樓主| 3ASV196 發表於 2009-3-1 15:06 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2009-3-1 15:00 發表
打開電視、收音機、報紙甚至上網,都聽到睇到話暴力、教壞青少年等等,
聽/睇完都有兩個疑問,什麼是暴力?為何現時的青少年和小孩那麼容易學壞?

踏入廿一世紀已第九年,資訊發達的年代,家家戶戶都有電腦,要學壞途徑多的是,
怎樣 ...

其實有點唔明呢個論點, 要學壞途徑多的是, 就等於那行為沒有問題? 就等於有關批評無理?
好明顯, 完全無關係..

至於那算唔算暴力? 可能真係見仁見智....但就掟野, 搶野而言, 如果有人無啦啦係街
拎蕉掟人, 就肯定俾警察拉喇...唔知呢個例子, 是否反映到其暴力的成份?

3ASV196.KE7270
32 發表於 2009-3-1 15:45 | 顯示全部樓層

原帖由 3ASV196 於 2009-3-1 15:06 發表

其實有點唔明呢個論點, 要學壞途徑多的是, 就等於那行為沒有問題? 就等於有關批評無理?
好明顯, 完全無關係..

至於那算唔算暴力? 可能真係見仁見智....但就掟野, 搶野而言, 如果有人無啦啦係街
拎蕉掟人, 就肯定 ...

老實說,可能活得比你耐,道德觀念無定得咁高,對於暴力的介定跟你唔一樣,
我接受到唔傷及對方的一般身體接觸,至於那比喻,在街上亦唔會有人為做戲、擺姿態掟書和香蕉

上文我祇是質疑為何時下年青人會那麼容易受人影響,以前社會暴力事件不比現時少,
在家和學校體罰亦普遍,難聽o的講細細個打交打到大,
政府亦唔會以教仔形式的宣傳手法呼籲大家不要使用暴力,
三四十年後的今天,我唔覺多數成年人有暴力傾向,
難道時下年青人特別弱還是被傳媒說成特別弱,而自己亦有同感

S3BL100 發表於 2009-3-2 08:59 | 顯示全部樓層
亦想與大家分享一下今天明報的一篇評論:
林培元:把暴力趕出莊嚴神聖的議會
http://hk.news.yahoo.com/article/090301/4/axg4.html
http://www.mingpaonews.com/20090302/fab1.htm

亦希望大家想想,所謂的「暴力」,是否只限於肢體上、言語上的暴力而已?
所謂的「尊重」,又是否應當只限於遵守規則、流於表面的禮貌?

評分

參與人數 1aPower +2 收起 理由
32 + 2 一針見血

查看全部評分

on11358 發表於 2009-3-2 09:04 | 顯示全部樓層
原帖由 32 於 2009-3-1 15:45 發表

老實說,可能活得比你耐,道德觀念無定得咁高,對於暴力的介定跟你唔一樣,
我接受到唔傷及對方的一般身體接觸,至於那比喻,在街上亦唔會有人為做戲、擺姿態掟書和香蕉

上文我祇是質疑為何時下年青人會那麼容易受人影響,以前 ...

學好幾年,學壞三日就夠,我相信樓上著眼點係一個議會場合裡面出現這樣的場面,
難免令部份人認為只要有必要的原因,便可以合理化這樣的行為,
如果連政府、其他議員唔出聲而默許這種行為,批判力較弱的一群有樣學樣也不足為奇,
呢度討論緊板友當然唔會做,但總會有人覺得議員也可以這樣做,為何我唔可以,
或許根本很想做,現在只不過多了一個看似合理既藉口讓自己將責任推俾其他人。
238X 發表於 2009-3-2 11:21 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2/3/2009 08:59 發表
亦想與大家分享一下今天明報的一篇評論:
林培元:把暴力趕出莊嚴神聖的議會
http://hk.news.yahoo.com/article/090301/4/axg4.html
http://www.mingpaonews.com/20090302/fab1.htm

亦希望大家想想,所謂的「暴力」,是否只 ...

若如此,則社民連亦只是以暴易暴而已。
當然,鄙人憤世嫉俗,所以是有限度支持這個取向的。
gn3509 發表於 2009-3-2 12:09 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2009-3-1 14:47 發表

不如咁講, 宜家既經濟環境係點, 大家都心照, 邊個走去做呢份預算案出黎
都好難令各方滿意。各個階層都有自己既辛酸, 都有需要政府幫既地方,
但係政府要審慎理財去維持自身既地位, 所以要適當平衡各階層既需要
本身 ...

似乎市民不滿既唔只係呢份預算案,而係之後財爺多番講出一啲涼薄既說話
同埋份預算案係冇邊個滿意,上至中小企下至學生佢都得罪晒
而且,預算案係佢出,
唔向佢問責向邊個問?
又玩集體卸責制?

今期流行:690是原罪
gn3509 發表於 2009-3-2 12:15 | 顯示全部樓層
原帖由 ATR83 於 2009-3-1 10:43 發表
如果立法會少了呢類咁"前衛"的議員,相信很多議案也可以較快時間通過

有邊個議案係因為社民連3子搞到本來通過到都變通過唔到?
我淨係知佢地令生果金由要審查變成唔需要審查

今期流行:690是原罪
238X 發表於 2009-3-2 12:15 | 顯示全部樓層

原帖由 gn3509 於 2/3/2009 12:09 發表

似乎市民不滿既唔只係呢份預算案,而係之後財爺多番講出一啲涼薄既說話
而且份預算案係冇邊個滿意,上至中小企下至學生佢都得罪晒

唔好話我口衰,
曾俊華傻更更無料到都唔係第一日既事,
只係大家慒閉閉而已。

諗諗下,唐英年都算幾好命,經濟好景時做財爺,
到有金融海嘯時佢已經升任。