hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠? ...
開啟左側

[服務調整] 2011年U廠大食柴;2012年U廠繼續食柴,直到永遠?

關閉 [複製鏈接]
LRT1027 發表於 2011-12-31 02:19 | 顯示全部樓層

原帖由 kingprowm 於 2011-12-31 00:41 發表

金車點同白車, 金車話晒都新 D 同埋低地台
個廠有金車做後備, 但偏偏有些路線一架金車掛牌都冇
例如 54, 68A, 251M, 真係火都黎埋

正常既人有新野通常都盡用, 舊野做後備
你會唔會帶超舊款電話出街, 留返部 iPH ...

68A, 251M 呢 2 條線, 行唔到 12 米車
雙層金車得 12 米同 10.6 米
落 10.6 米金車俾 68A, 251M 繁忙時間又唔夠載
咁咪維持原狀唔加囉
唔通真係要每條都路線都要加金先得 ? 係咪可以唔理客量就上金車 ?
如果 12 米岩用既話, 呢2 條線一早上左金車啦

你話金車優先俾天北線
無錯, 天北線掛牌車來講, 確實全金
但係元朗廠優先派金車既線係 68M, 68X, 269D, 968, B1
呢堆線無論正字軌定蛇車都係優先派金
68M, 68X, 269D, 968 蛇車派金都係打油字軌, 方便中段小修/換廣告

果D AP後備, 唔係For 天北線咁簡單
265M 蛇車, 星期一至六每日都有 5-6 部係白板替車啦
其實係因為元朗廠除左 68A 之外, 其他路線都冇得中段補油,
九巴車隊來講, 除了所有金車, 3AD 之外,
其他車型既油缸都唔能夠俾元朗廠既公路線唔補油行足一日
咁元朗廠有多D 後備金巴都唔出奇呀

最後, 其實我覺得 U 廠唔要新車都冇所謂
上面有人話俾得廿幾蚊搭 3AD 同用廿幾蚊買叉燒飯既比喻,
其實俾部3AD 你搭,有 99個位, 俾部新車你, 得 80 個位, 要企既人多 19 個
講真, 普通市民搭巴士 理得理係咪新車咩, 俾得廿幾蚊, 係人都想有個位坐掛 ?
巴士迷, 唔好咁自我中心啦, 呢個世界好大嫁

利益申報 : 我係元朗廠人

評分

參與人數 2aPower +2 收起 理由
HB00610 + 1 good
ATE24 + 1 good

查看全部評分

656-HU3984 發表於 2011-12-31 02:28 | 顯示全部樓層
不過我都好想問樓主,
點解你咁得閒無野做就去整D咁既stat出黎?
依家批白板係咪唔行得走得?
屯門廠好老實講都有好大批金車係度, 佢地係咪唔係低地台?
唔通AVBWU真係有咁大吸引力?
(註: 小弟唔係幾喜歡B9呢款車)
我諗大西北點樣都無水埔, 大圍果邊咁食柴

與其去葡萄人地. 倒不如學下欣賞依家屯門廠呢批金車
最少, 批躉無九龍灣既咁虧, 59X既超富都好過出面唔少爛豬.
棺材AMN唔計司機渣得辛苦, 都幾舒服丫
960由以前既歐二都躉到依家既歐三躉都係清客能手
(58M既車係例外, 真係想拜托屯門廠可唔可以搞搞d車 )

我一向都欣賞巨龍/利蘭多過3+2富豪車
(G牌就真係麻麻, F牌就一流 )
就算第時真係換到H牌龍, 無論係牛肺定係AD都好
前者清客掂, 後者性能都尚可

學下欣賞下呢個世界, 你會過得開心d
唔好嫌三嫌四, 食唔到新車, 咪欣賞下d舊車囉
下下到d車退役先話懷緬, 可能會太遲呢

kingprowm 發表於 2011-12-31 11:14 | 顯示全部樓層
原帖由 hokwanlam 於 2011-12-31 02:10 發表
其實我又想問,U廠放D舊車出L廠同K廠,而兩廠回禮(2+2),
U廠其實係咪可以唔收,直接將果D quota換番D新車番黎??
如果係既,咁就係U廠既問題啦.....

到時會引申另外一個問題, U 廠係咁食新車,
踢晒 D 舊車去 K / L 廠, K / L 兩廠大食柴囉
永遠用 17 年的車取代 18 年的車

淨係 U 廠食新車得啦, 其他廠唔駛入新車啦
又唔諗吓 U 廠金車比率已經係四廠最高

樓主| LF5502 發表於 2011-12-31 11:58 | 顯示全部樓層

依家 U 廠係咁用 15 年的車取代 17 年的車

原帖由 kingprowm 於 2011-12-31 11:14 發表

到時會引申另外一個問題, U 廠係咁食新車,
踢晒 D 舊車去 K / L 廠, K / L 兩廠大食柴囉
永遠用 17 年的車取代 18 年的車

又唔諗吓 U 廠金車比率已經係四廠最高 ...

同埋再仔細計下數,
你個 statement ( K / L 廠永遠用 17 年的車取代 18 年的車 ) 其實唔岩,
因為 K / L 廠自己都會有舊車,
到期就會換新車

就算起某 D 年份食多左續牌車,
都只係一年的事(將換車時間推遲一年,因為 U 廠的舊車多極都係有個數目)
*或者咁講, K / L 廠係會有一堆車不斷 17 <-> 18
但唔會影響到本身舊車的更替
kingprowm 發表於 2011-12-31 12:01 | 顯示全部樓層
原帖由 LRT1027 於 2011-12-31 02:19 發表

68A, 251M 呢 2 條線, 行唔到 12 米車
雙層金車得 12 米同 10.6 米
落 10.6 米金車俾 68A, 251M 繁忙時間又唔夠載
咁咪維持原狀唔加囉
唔通真係要每條都路線都要加金先得 ? 係咪可以唔理客量就上金車 ?
如果 12 米 ...

251M 可能錦田既路窄少少啦, 不過我知 251M 應該行到 12 米車

68A 行唔到 12 米車 ?
宏達路左轉鳳池路都有 12 米車轉過啦,
再唔係改總站朗屏鐵路站, 或改路行,
又或者叫路政處整整個安全島

除非九巴買 11 米金車, 否則遲早都要解決, 除非當 11 米車退晒後取消 68A 囉
LRT1027 發表於 2011-12-31 12:10 | 顯示全部樓層
原帖由 kingprowm 於 2011-12-31 12:01 發表

251M 可能錦田既路窄少少啦, 不過我知 251M 應該行到 12 米車

68A 行唔到 12 米車 ?
宏達路左轉鳳池路都有 12 米車轉過啦,
再唔係改總站朗屏鐵路站, 或改路行,

除非九巴買 11 米金車 ...

乜野叫應該 ? 得就得, 唔得就唔得,
呢樣野係關係到行車安全,
事實上之前九巴為 251A 用 ASC 試左路, 結果係唔合格
唔合格既路段正正係 251M 都有份行的

轉過咁又點 ? 你有幾可見到 68A 行 12 米 ?
行到既話一早行左啦
 樓主| LF5502 發表於 2011-12-31 12:12 | 顯示全部樓層

其實仲有一個問題.....

個個都話 U 廠金車比率最高
究竟有幾高?出年的情況又會係點?
同時想問埋歐三車的比率

原帖由 kingprowm 於 2011-12-31 11:14 發表

又唔諗吓 U 廠金車比率已經係四廠最高 ...

其實呢個 post 講的未必係過去的事,
而係好有可能係將會發生的事
kingprowm 發表於 2011-12-31 12:16 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2011-12-31 11:58 發表
依家 U 廠係咁用 15 年的車取代 17 年的車

同埋再仔細計下數,
你個 statement ( K / L 廠永遠用 17 年的車取代 18 年的車 ) 其實唔岩,
因為 K / L 廠自己都會有舊車,
到期就會換新車

就算起某 D 年份食多左續牌 ...

如果得太少新車去 K / L 廠
咁既話會導致 K / L 廠路線換金車速度過慢
大家都知 L 廠好多野進度都比正常應該速度慢
例如 42M, 44, 44M, 243M 都係等到 2010 年先有得加金,
呢堆線老早應該加金, 其他廠既 K / M 鐵路接駁線 / 區內線晨早就加金啦
41A 行彌敦道尖沙咀線等到今年先可以正字軌全金,
其他尖沙咀行彌敦道既線派車邊會咁差

我覺得直梯可能唔一定需要, 但金車就條條線都一定必須要有啦

kingprowm 發表於 2011-12-31 12:24 | 顯示全部樓層
原帖由 LF5502 於 2011-12-31 12:12 發表
其實仲有一個問題.....

個個都話 U 廠金車比率最高
究竟有幾高?出年的情況又會係點?
同時想問埋歐三車的比率

其實呢個 post 講的未必係過去的事,
而係好有可能係將會發生的事 ...

U 廠和 L 廠都係約 860 多架車,
U 廠有 559 架金車, L 廠有 526 架金車,
即係 L 廠入多 30 架金車, U 廠一架金車都冇多先追到進度
kingprowm 發表於 2011-12-31 12:38 | 顯示全部樓層

原帖由 LRT1027 於 2011-12-31 12:10 發表

乜野叫應該 ? 得就得, 唔得就唔得,
呢樣野係關係到行車安全,
事實上之前九巴為 251A 用 ASC 試左路, 結果係唔合格
唔合格既路段正正係 251M 都有份行的

轉過咁又點 ? 你有幾可見到 68A 行 12 米 ?
行到既話一早 ...

251M 果邊, 錦田八鄉一帶, 路面先天限制, 改唔到路冇辦法,
你又唔肯買 11 米低地台車, 咁一定要用 10.6 米金車
要加車都冇辦法

68A 已經講左
可以總站朗屏鐵路站, 或改路行,

又唔係未試過, 203 為改行 ASB, 都將安全島移後,
5C 客量高, 為了轉用 11 米車都改路啦,
35A 為了改派 12 米車都改左少少路
九巴乜都唔做方便為 68A 轉金, 算係點