hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 我們未來的鐵路第二階段公眾參與諮詢
開啟左側

我們未來的鐵路第二階段公眾參與諮詢

syp 發表於 2013-2-22 14:39 | 顯示全部樓層

其實要改定保留轉線安排, 一定係受惠一班人, 受「苦」另一班人o架喇。值唔值得做, 要睇下邊個方法受老人數多啲, 同埋啲轉車站嘅害量足唔足夠囉 ~~
下一站係西營盤
mak5052 發表於 2013-2-22 14:56 | 顯示全部樓層

回復 49# 的帖子

去南區、中港城、佐敦裕華一帶、油麻地、深水埗、荃葵區的又點處理,呢班人不能以東西、南北線解決多轉一次問題

gordon 發表於 2013-2-22 16:16 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2013-2-22 14:07 發表

1.
一小時減八班車已經好多,
你們想唔駛轉車, 咁點解一定要東區人找數先?
呢個係完全唔合理.

2.
呢D 站全部都行遠左喎.
維園站偏離銅鑼灣市中心, 銅鑼灣D 出口一出就係電車路啦. ...
維園站唔知出口會否接駁商場, 如果係, 又未必有太大影響
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
HF3204@243M 發表於 2013-2-22 21:39 | 顯示全部樓層

小西灣不如柴灣廷長過去算啦,要轉車只會助長巴士小巴...

其實將軍澳線同東涌線係唔係真係唔可以合併?
如果話驚青馬橋限制既話,青衣站整多層月台又如何?

發叔真係自己攞嚟
呢頭求完籤,呢頭個小人就抽走條屯荃鐵路
mak5052 發表於 2013-2-22 21:45 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2013-2-22 21:39 發表
...

柴灣站站後無晒位,除非拆左興華一邨等多座樓宇,你有辦法安置佢地同有錢賠嗎?!
hkaiw 發表於 2013-2-22 21:56 | 顯示全部樓層
根據今天《經濟日報》提及,政府方面傾向考慮改為東涌線、北港島線與將軍澳線合併,而非原來的港島線柴灣站至炮台山站一段合併:
http://www.facebook.com/l.php?u= ... tml&h=GAQFEkQJF
喵...
kei_hk 發表於 2013-2-22 22:35 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2013-2-22 09:39 PM 發表

發叔真係自己攞嚟
呢頭求完籤,呢頭個小人就抽走條屯荃鐵路 ...

柴灣延長?
上面已有人講了﹐政府亦講了﹐都唔知要拆幾多樓才有機會做到。

青衣站整多個月台?
點整呀﹐拆個青衣城商場呀。

屯荃係求籤問題而抽起?
咪玩啦﹐又關這些事第一次咨詢時已經講屯門去荃灣時間上唔會有明顯分別﹐只係幾分鐘﹐但沿途人口亦唔係太足夠﹐加上沿海問題﹐建造難度及成本太高﹐所以成本效率甚低﹐回本極難。
如果真係容易﹐當年西鐵已經採取此方案了。

ATS48 發表於 2013-2-22 22:54 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2013-2-22 21:39 發表

發叔真係自己攞嚟
呢頭求完籤,呢頭個小人就抽走條屯荃鐵路 ...

係lor 我都想知 其實點解政府唔提將軍澳線同東涌線合併?咁樣將軍澳去大西北/機場 都可以方便好多..
青馬橋限制之下,咁可唔可以 將青衣,康城 班次合併呢..
姐係變左每兩班 東涌<>寶林 就一班 青衣<>康城呢?
咁中間d站青衣至將軍澳都會有聯合班次..

另外亦都想知 其實如果東涌線 併入市區線...除左系統之外..隧道結構,月台結構..其實又洗唔洗改..
kei_hk 發表於 2013-2-22 23:13 | 顯示全部樓層
原帖由 ATS48 於 2013-2-22 10:54 PM 發表

係lor 我都想知 其實點解政府唔提將軍澳線同東涌線合併?咁樣將軍澳去大西北/機場 都可以方便好多..
青馬橋限制之下,咁可唔可以 將青衣,康城 班次合併呢..
姐係變左每兩班 東涌寶林 就一班 青衣康城呢?
咁中間d站青 ...

如果把東涌線及將軍澳線併起來﹐便會影響東隧一段的班次﹐原因係受青馬橋及西隧共用路段影響。
受共用路段影響﹐最高班次一定唔會夠市區線密車﹐即係併埋一條線﹐東隧的(最密)班次便會下降。

除非﹐安排所謂的區間車行將軍澳至香港(其中一個合適的車站)﹐但此舉又會好難夾到邊一班車係短程﹐去到香港回程站﹐又唔知夾唔夾到返將軍澳的空檔位﹐情況會非常複雜。

不合併成一條線﹐便可以獨立地控制2邊的班次﹐唔會互相影響班次。即係東隧可以大約2分鐘一班車(據聞最密可以去到118秒1班車)﹐西隧2.25分一班車。
更甚者﹐一旦訊號系統故障﹐更有機會2條過海隧道﹐機場線及東涌+將軍澳線一齊受影響﹐潛在風險相當高。
但獨立2條線﹐一旦出故障﹐一係東隧出問題﹐西隧2條線不受影響。反之﹐西隧出問題﹐東隧不會受影響。

因此﹐併成一條線的機會不高。
而我亦唔讚成這樣做﹐以免令東隧班次間接減少﹐增加故障時受影響的範圍的風險。

JC3987 發表於 2013-2-23 01:25 | 顯示全部樓層

眾所週知, 港鐵最煞食在於過海免塞車.
所以在我眼中港島線 "換線" 方案可算是把目前港島線全線 "upgrade" 成為過海線, 沒理由不支持.

至於非過海車程, 各位巴迷隨口都一大堆巴士快過港鐵的例子啦,
況且 "換線" 方案當中炮台山-天后/ 銅鑼灣呢個缺口, 其實仍然有方便快捷的鐵路服務 -- 電車呢.