hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 西港島綫明年通車 區內巴士綫勢重組
開啟左側

[問題] 西港島綫明年通車 區內巴士綫勢重組

kay 發表於 2013-6-30 20:53 | 顯示全部樓層

原帖由 1314 於 2013-6-30 20:38 發表

當鐵路一開,巴士就減少一定既客量,呢個係common sense,
最弊果個版友認為唔應該減少任何巴士服務,佢話咁樣會多左人揸車

但係試想想當某d巴士服務唔夠鐵路快捷方便,以致一大班坐開巴士既人走去坐鐵路,
呢d巴士 ...
你 100% 肯 定?

不如我問你,我由崇光去灣仔電腦城
唔行過去,搭巴士/電車定鐵路好?

我由堅尼地城游泳池去海味街

我由水街要去國金二期
走落去搭鐵路定係乖乖地等5X?

可能我極端左D,但港島有唔少都係幾個站就落車

清理門戶就一定預左,但肯定唔會全部清晒袋

灣仔/東區假假地仲有2A/82生存緊
同鐵路對打左咁多年,點解佢地生存到?

當然,有堆線一早死左
世界很簡單 人類很複雜
1314 發表於 2013-6-30 21:04 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-6-30 20:53 發表
你 100% 肯 定?

不如我問你,我由崇光去灣仔電腦城

我由堅尼地城游泳池去海味街

我由水街要去國金二期
走落去搭鐵路定係乖乖地等5X?

可能我極端左D,但 ...

假設而家每日有一萬人坐巴士由西區往返其他地方,
試想想鐵路開左之後,會唔會再有一萬人都係坐巴士由西區往返其他地方先
kay 發表於 2013-6-30 21:23 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 2013-6-30 21:04 發表

假設而家每日有一萬人坐巴士由西區往返其他地方,
試想想鐵路開左之後,會唔會再有一萬人都係坐巴士由西區往返其他地方先
你呢個假設咩資料都無,剩係一萬人,就算有都係假設,有咩討論空間?

我每次搭1/5/5B/5X/10/23/電車,好多都係幾個站就落車喎
一個站既距離係港島其實唔算長

我可以講呢堆短途客既market share都唔細得去邊

仲有仲有,港島北岸仲有條電車黎做指標,當然你可以話佢平,平大晒
但電車上落車位置方便程度隨時比巴士/鐵路優勝

與其空談、假設,不如望下電車、流水線依家做緊d咩,有咩功用先

港島線延長只係多左幾個站,幾個站就清晒巴士公司個袋?家下小朋友玩泥沙咩

1/5/5B/10係西區出發,隨時西營盤就有一水人上落,根住上環又一水人,中環/金鐘又一水,一路落去
就算地鐵通左西區,影響未必想象中大,流水線係沿線執客仔生存

當然你話18/部份過海線就真係前景未卜,但以流水線為例,另一邊仲有2A/82生存,有辦你睇,根本唔可以cut晒
當然cut晒既話,電車公司多謝都黎唔切

講咁耐又唔見你提下西環唔過海10蚊紅van?
世界很簡單 人類很複雜
1314 發表於 2013-6-30 22:03 | 顯示全部樓層

原帖由 kay 於 2013-6-30 21:23 發表
你呢個假設咩資料都無,剩係一萬人,就算有都係假設,有咩討論空間?

我每次搭1/5/5B/5X/10/23/電車,好多都係幾個站就落車喎
一個站既距離係港島其實唔算長

我可以講呢堆短途客既market share都唔細得去邊

仲有仲有,港島北 ...

有人認為mtr通左車之後,西區一部巴士都唔應該減,佢就以巴士減左會多左揸車為籍口
所以我先話佢保巴
通左車之後,
巴士需求或多或少都會少左一部分人,除非mtr真係班班車幾乎無人坐,或者往返西區既人流突然多左一半以上
FS1819 發表於 2013-6-30 23:00 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 30-6-2013 22:03 發表

有人認為mtr通左車之後,西區一部巴士都唔應該減,佢就以巴士減左會多左揸車為籍口
所以我先話佢保巴
通左車之後,巴士需求或多或少都會少左一部分人,除非mtr真係班班車幾乎無人坐,或者往返西區既人流突然多左一半以上 ...

你講我?我一直都係想講唔應該盲目減少巴士班次,當地鐵通車時,巴士線重組係應該,但出發點唔應該純粹係為減少巴士數量。
你話巴士路線唔夠吸引,呢個的確係一個問題,重組就係應該令巴士線更吸引,造成良性競爭。
當公共運輸越嚟越吸引,長遠先可以減少市民駕駛意欲,並減少塞車。
唔講・唔等於・唔做
1314 發表於 2013-6-30 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2013-6-30 23:00 發表

你講我?我一直都係想講唔應該盲目減少巴士班次,當地鐵通車時,巴士線重組係應該,但出發點唔應該純粹係為減少巴士數量。
你話巴士路線唔夠吸引,呢個的確係一個問題,重組就係應該令巴士線更吸引,造成良性競爭。
當公共運輸越 ...

692都係一條重組出來既產物, 而且車程亦以前691/693快, 但結果692咪又係一條一早就蝕錢既''早蝕線''
巴士既吸引程度點都係好有限囉
FBI2 發表於 2013-6-30 23:23 | 顯示全部樓層

原帖由 FS1819 於 2013-6-30 23:00 發表

當公共運輸越 ...

1/5B/10呢三條本身每個站相隔近,而且短途客多兼大上大落,就算有西港島線,對佢地影響輕微,只是失去了一部分西區客,頂多減班.
18本身係做中環至北角客為主,頂多取消晚繁後的班次.
18P因為西區至天后相隔既地鐵車站較多,而且途經灣仔北,仍有其優勢,加上18X開辦,令西區至東區可以靠巴士去搶部分客源.
43X本身以南區至西區客為主,影響不大.
反而5C,5X,104呢三條才是最受影響,因為地鐵足以令呢幾條線客量大跌.
基本上,由於西區去東區,一定要經中環,中環塞車機會高,很難令西區客搭巴士出灣仔老銅,回程亦然,除非快過地鐵.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
gordon 發表於 2013-6-30 23:30 | 顯示全部樓層
我估鐵路通車後, 巴士在頭半年未必有太大動靜, 始終未知客流如何, 但我估通車半年後可能會有減班的情況, 至於重組合併, 就睇下頭半年的客流了.

東涌線同將軍澳線通車時, 一直都話巴士會大執, 東涌線個青衣重組更加搞到天花龍鳳(例如41M/42M取消, 41取消, 18延長至九龍城碼頭, 結果一條都冇實行過, 41M/42M減班後又加回, 41多年不變係最近不斷話改特快, 18更加冇乜點郁), 而將軍澳線個plan就真係有部份實行左(例如691/693合併成692, 792改全日並改成792M, 796M取消, 690/692減價, 694加分段, 298B取消, 298改成298M並縮去寶琳), 但都有些冇左影(例如93K及297合併成293, 93M取消, 296C及796C合併成796C)

所以我估西區路線會睇定D才執
喺總站尾拉500鏡影總站頭的巴士係咩玩法
FS1819 發表於 2013-6-30 23:45 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 30-6-2013 23:21 發表

692都係一條重組出來既產物, 而且車程亦以前691/693快, 但結果692咪又係一條一早就蝕錢既''早蝕線''
巴士既吸引程度點都係好有限囉

而我不知道甚麼是720/A/P、722、780/P、788/9
唔講・唔等於・唔做
張偉沖 發表於 2013-6-30 23:55 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2013-6-30 23:23 發表

1/5B/10呢三條本身每個站相隔近,而且短途客多兼大上大落,就算有西港島線,對佢地影響輕微,只是失去了一部分西區客,頂多減班.
18本身係做中環至北角客為主,頂多取消晚繁後的班次.
18P因為西區至天后相隔既地鐵車站較 ...

5X 中環返堅城先係"殺食",
永隆上車, 五分鐘內到堅城.