hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴68E,68M,69M,264M,265M,265P,269M,276,276P,B1重組 ...
開啟左側

[服務調整] 九巴68E,68M,69M,264M,265M,265P,269M,276,276P,B1重組消息

kei_hk 發表於 2014-11-5 14:01 | 顯示全部樓層

原帖由 jocosben 於 2014-11-5 01:28 PM 發表
其實我諗班客都會搭番68E,未別太吼279X回水轉乘,始終仍然可一直到元朗西鐵路,同埋可以鳳翔路落行番去又新街一帶

當你在車站呆等﹐眼見多班 279x 在你面前停下﹐上完客開車走﹐你係熟客的便神早上了279x。

唔好忘記﹐新68e 係半小時一班車﹐再對比一下279x的班次﹐熟客真係唔會有這種堅持。同埋68e係唔經最大客倉(大馬路)的﹐即係班客一係要行一段路﹐一係要在隧道口轉車。

main point : 除非264m/新68e 係緊隨在 279x後面啦(視線範圍)﹐否則你上了279x﹐即使在隧道口轉車﹐最差的情況只係坐回同一班264m/68e﹐根本唔會蝕時間。
而隧道口有大把車你轉﹐仲要不需兜落錦田及醫院﹐計番時間一定比一程車快。

至於回程返青衣﹐大把熟客都係首選排68m(非279x的繁忙時間)﹐見到68m便上﹐去到隧道口轉返279x/264m。坐68m去隧道口﹐有時仲有機會坐到之前一班的264m﹐好過你死等264m。還有一點係你坐68m再轉車﹐在隧道口不用補錢﹐仲平過一程264m

即係..... 68e 延長去青衣﹐好大機會只係前面一位講過﹐會唔會出現隧道口去青衣﹐279x在上水已經上滿﹐載唔到來轉車的客﹐需要外援 (68e) 來幫手清客。唔係這個因素﹐68e 好大機會不會延長到青衣。

ccchhhuuunnn 發表於 2014-11-5 14:06 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-11-5 14:01 發表

即係..... 68e 延長去青衣﹐好大機會只係前面一位講過﹐會唔會出現隧道口去青衣﹐279x在上水已經上滿﹐載唔到來轉車的客﹐需要外援 (68e) 來幫手清客。唔係這個因素﹐68e 好大機會不會延長到青衣。

用算死車轉車站concept
轉車站<->青衣夠載就唔駛延長68E,趕曬所有客上279X就得
而家明顯264M+279X行[size=13.63636302948px]轉車站<->青衣有位剩, 但只得279X又唔夠, [size=13.63636302948px]先搭多條68E,
[size=13.63636302948px]264M係唔係都要cut嫁喇, 死心吧
kei_hk 發表於 2014-11-5 14:18 | 顯示全部樓層
原帖由 ccchhhuuunnn 於 2014-11-5 02:06 PM 發表

用算死車轉車站concept
轉車站青衣夠載就唔駛延長68E,趕曬所有客上279X就得
而家明顯264M+279X行轉車站青衣有位剩, 但只得279X又唔夠, 先搭多條68E,
264M係唔係都要cut嫁喇, 死心吧 ...

而家擺明係 cut 264m (主要係唔想再在天水圍區左兜右兜)﹐但係 279x 又未必食得晒 青衣 <> 轉車站 的客 (以青衣方向最大問題)。

所以便要拉條 68e 做外援﹐以免279x處理唔到轉車站的問題。

九巴及區議會都知道一件事﹐便是上水足以打爆279x﹐令到隧道口根本上唔到車返青衣﹐所以唔會放過要有外援來幫手清客。
以前仲有251m﹐九巴/政府仲有條件唔拉外援。而家只有279x﹐無條件唔拉外援線來幫手。

68e 一直的角色都係一條載空氣的接駁線﹐接駁乘客去轉車站﹐這條線收幾錢真係無所謂﹐反正轉乘的時間都會全數退回。
而家只不過係除了以往元朗區的接駁外﹐做埋青衣的接駁服務。

九巴又慳到車﹐又慳到少量的隧道費﹐有數為。
最重要唔再入天水圍﹐較易控制班次穩定性。

又或者講﹐今次只不過係 cut 走天水圍服務﹐再把264m及68e合併服務。

nick0102 發表於 2014-11-5 14:52 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2014-11-4 19:59 發表

68E大部份時間維持30分鐘一班,不如叫青衣班街坊唔好入元朗,唔好返大陸?

其實如果68E 客量唔高 班次疏D 都OK 既
eric278 發表於 2014-11-5 15:49 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-11-5 14:18 發表
而家擺明係 cut 264m (主要係唔想再在天水圍區左兜右兜)﹐但係 279x 又未必食得晒 青衣 <> 轉車站 的客 (以青衣方向最大問題)。

所以便要拉條 68e 做外援﹐以免279x處理唔到轉車站的問題。

九巴及區議會都知道一件事﹐便是上水足以打爆279x﹐令到隧道口根本上唔到車返青衣﹐所以唔會放過要有外援來幫手清客。
以前仲有251m﹐九巴/政府仲有條件唔拉外援。而家只有279x﹐無條件唔拉外援線來幫手。

其實251M撤出青衣及68E/264M重整是屬同一個「區域性重組」,
九巴深知若果元朗區(不計轉車站)一下子失去了兩條全日往返青衣路線,
會令279X難以應付轉車站往來青衣的乘客,
故此無論如何必須要有另一條全日往來青衣至欖隧的路線,至於元朗區在邊處作總站,
就有很大的彈性,今次係選取不斷有新私人屋苑入伙(朗晴居、原築、尚悅)的元朗十八鄉路一帶。
還看香港公交
kei_hk 發表於 2014-11-5 17:05 | 顯示全部樓層
原帖由 eric278 於 2014-11-5 03:49 PM 發表

其實251M撤出青衣及68E/264M重整是屬同一個「區域性重組」,
九巴深知若果元朗區(不計轉車站)一下子失去了兩條全日往返青衣路線,
會令279X難以應付轉車站往來青衣的乘客,
故此無論如何必須要有另一條全日往來青衣至欖隧的路線,至於元朗區在邊處作總站,
就有很大的彈性,今次係選取不斷有新私人屋苑入伙(朗晴居、原築、尚悅)的元朗十八鄉路一帶。

藍字一段我之前真係唔清楚地區發展了。

如果照這樣去睇﹐即係68e假以時日﹐應該都可以做得旺?

lsc04d11 發表於 2014-11-5 17:29 | 顯示全部樓層

原帖由 kei_hk 於 5-11-2014 05:05 PM 發表

只要運輸署唔批邨巴服務的話,亦要先讓68e能做到繁時10分一班,非繁20分一班之時。
即係一句,冇乜可能,不被看好。(客量會升,但因班次關係,唔會升得多,反而善用回程免費,五蚊多啲做元朗站接駁係有得做)
eric278 發表於 2014-11-5 17:29 | 顯示全部樓層
原帖由 kei_hk 於 2014-11-5 17:05 發表

當年(約2010年)小弟和當時女朋友(即現在太太)拍拖時曾經步行沿十八鄉路行過,
當時只有蝶翠峰、原築和翹翠峰剛落成入伙(後者還上過示範單位)
該三個均是小型私人屋苑
較大型的只有朗晴居及今年初才落成入伙的尚悅(12座約2580個單位)

尚悅由今年起陸續入伙,估計九巴係看準尚悅入伙後十八鄉路一帶對外交通需求上升
才在今年RDP建議68E大幅延長至青衣鐵路站,取代264M

還看香港公交
eric278 發表於 2014-11-5 17:31 | 顯示全部樓層
原帖由 lsc04d11 於 2014-11-5 17:29 發表

只要運輸署唔批邨巴服務的話,亦要先讓68e能做到繁時10分一班,非繁20分一班之時。
即係一句,冇乜可能,不被看好。(客量會升,但因班次關係,唔會升得多,反而善用回程免費,五蚊多啲做元朗站接駁係有得做) ...

尚悅本身已有村巴NR969往返新元朗中心(只限居民乘搭,每程$3.50,需在管理處購買車票),
可能會影響68E往返西鐵站的客量(來回程$11.10,平均一程$5.55,比村巴貴)。

還看香港公交
PF2802 發表於 2014-11-5 18:29 | 顯示全部樓層

原帖由 樂仔〞 於 2014-11-4 23:11 發表

主打返工客 , 咁工廠主要環繞大連排 , 仲有無必要入埋新都會 ?
我係你就會睇下地圖
你知唔知新都會係咩類型大廈?又知唔知同新都會一條馬路之隔既貨櫃碼頭路一帶有乜野建築?

TR5774