hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 輕鐵結束20年壟斷局面
開啟左側

輕鐵結束20年壟斷局面

68A 發表於 2006-4-30 16:14 | 顯示全部樓層

erict 發表於 2006-4-30 16:55 | 顯示全部樓層
原帖由 ahbong 於 2006-4-30 09:43 發表

(1) 請問呢 D 58M/44/泥蜢的多人搭,定係輕鐵多人搭?
(2) 44 與並非與輕鐵競爭,而係同 506/259D 競爭,只能說 506/259D 巴士不受歡迎。
(3) 請你睇下幾多人搭 761 由元朗返天水圍,而唔搭 264M/269D,咪知 ...

如果是以前,你去看看有幾多人去等269B, 269C, 269D, 264M, 而唔去等721!
還有點解咁多人寧願俾6.2由屯門市中心坐K2X, 而唔坐720!
現在是乘客焗坐輕鐵咋!
ahbong 發表於 2006-4-30 17:06 | 顯示全部樓層
原帖由 erict 於 2006-4-30 16:55 發表

如果是以前,你去看看有幾多人去等269B, 269C, 269D, 264M, 而唔去等721!
還有點解咁多人寧願俾6.2由屯門市中心坐K2X, 而唔坐720!
現在是乘客焗坐輕鐵咋!

巴士服務倒退令輕鐵 761 乘客量增加
就可以說成是「乘客焗坐輕鐵」
而不能說成是「巴士變得不再受歡迎」?
現實點、客觀點吧
元朗仲有 269D、264M、E34、西鐵、綠小
「焗坐」之說如何成立?

我都話左... 在巴迷的世界裡
多人坐鐵路 = 乘客焗住坐,而唔係鐵路受歡迎
多人坐巴士 = 巴士受歡迎,鐵路又慢又迫又不受歡迎(下刪一百字)

我重申一次我唔係保鐵反巴
雖然輕鐵在元朗區客量遠勝巴士
但我都唔夠胆講一句「巴士不受歡迎」
但呢度有板友攞 58 系多區內客既路線(就此一兩條而已)
就否定 36 萬用腳投輕鐵一票的乘客
我覺得係反智、吹水、以片蓋全
為左確立自己「輕鐵不受歡迎」的論點
不惜完全忽略其餘數據
甚至扭曲其他數據的意義(例如話有 36 萬客日日焗住搭輕鐵)

我反既係呢個反智、吹水式、以片蓋全、多重標準的立論
而唔係反巴保鐵
唔好搞錯

erict 發表於 2006-4-30 17:23 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2006-4-30 17:06 發表

巴士服務倒退令輕鐵 761 乘客量增加
就可以說成是「乘客焗坐輕鐵」
而不能說成是「巴士變得不再受歡迎」?
現實點、客觀點吧
元朗仲有 269D、264M、E34、西鐵、綠小
「焗坐」之說如何成立?

我都話左... 在巴迷的世界裡
多人坐鐵路 = 乘客焗住坐,而唔係鐵路受歡迎
多人坐巴士 = 巴士受歡迎,鐵路又慢又迫又不受歡迎(下刪一百字)

我重申一次我唔係保鐵反巴
雖然輕鐵在元朗區客量遠勝巴士
但我都唔夠胆講一句「巴士不受歡迎」
但呢度有板友攞 58 系多區內客既路線(就此一兩條而已)
就否定 36 萬用腳投輕鐵一票的乘客
我覺得係反智、吹水、以片蓋全
為左確立自己「輕鐵不受歡迎」的論點
不惜完全忽略其餘數據
甚至扭曲其他數據的意義(例如話有 36 萬客日日焗住搭輕鐵)

我反既係呢個反智、吹水式、以片蓋全、多重標準的立論
而唔係反巴保鐵
唔好搞錯

客觀點的是閣下
E34 收幾錢?
西鐵要在哪裡坐?
269D, 264M 的班次如何?
綠小有幾多位?

36萬的乘客唔坐輕鐵可以坐什麼?
是否任何地方都可以有58,有269系的代用品可以作選擇呀?

當很多人都把某鐵說成廢鐵時,
那些盲目的鐵路迷也會說成這只是一小撮人的意見吧!
閣下把不同意見的人說成是反智,
完全不懂尊重人!
fw1321 發表於 2006-4-30 21:08 | 顯示全部樓層
大家認為輕鐵慢, 不如睇下以下的資料

輕鐵 505 線
行車里數: 5.9 公里
行車時間: 23 分鐘=0.383 小時
平均速度: 15.4 公里/小時

輕鐵 507 線
行車里數: 6.6 公里
行車時間: 24 分鐘=0.40 小時
平均速度: 16.5 公里/小時

輕鐵 614 線
行車里數: 13.2 公里
行車時間: 40 分鐘=0.67 小時
平均速度: 19.8 公里/小時

九巴 80K
行車里數: 8.5 公里
行車時間: 41 分鐘
平均速度: 12.4 公里/小時

九巴 88K
行車里數: 8.9 公里
行車時間: 35 分鐘=0.58 小時
平均速度: 15.3 公里/小時

九巴 70K
行車里數: 11.9 公里
行車時間: 48 分鐘=0.80 小時
平均速度: 14.9 公里/小時

城巴 48
行車時數: 6.1 公里
行車時間: 25 分鐘=0.42 小時
平均速度: 14.6 公里/小時

輕鐵係咪真係慢, 大家自己諗下。
雖然行車里數會因應定線不同而有很大變化, 但當大家談到速度快與慢O既時候,
最好不過就用平均速度比較。
kiwai 發表於 2006-4-30 21:25 | 顯示全部樓層
原帖由 fw1321 於 2006-4-30 21:08 發表
大家認為輕鐵慢, 不如睇下以下的資料

輕鐵 505 線
行車里數: 5.9 公里
行車時間: 23 分鐘=0.383 小時
平均速度: 15.4 公里/小時

輕鐵 507 線
行車里數: 6.6 公里
行車時間: 24 分鐘=0.40 小時
平均速 ...

閣下數據真是詳盡, 但有一點要說的是, 輕鐵614說要四十分鐘完成全程, 就真係要四十分鐘先得
但巴士的行車時間就係盡量預多唔預少的
例如以前隧巴369, 官方行車時間係超過100分鐘(好似係150分鐘, 有錯請指正), 但實際時間只需70-80分鐘
就能完成全程
fw1321 發表於 2006-4-30 21:40 | 顯示全部樓層

原帖由 kiwai 於 2006-4-30 21:25 發表

閣下數據真是詳盡, 但有一點要說的是, 輕鐵614說要四十分鐘完成全程, 就真係要四十分鐘先得
例如以前隧巴369, 官方行車時間係超過100分鐘(好似係150分鐘, 有錯請指正 ...

368 先係 150 分鐘, 369 官方行車時間係 160 分鐘
368 同 369 預多成倍有多O既時間, 我諗係因為佢沿途的交通變化大, 同區內線
唔同。不過以屯門區為例, 三條屯中對外的 X 線 (52X, 60X, 62X) 官方行車時間
與實際差別真係唔大。

P.S. 如果有鐵巴 K51、K52、K58 的行車里數資料, 勞煩大家貼出o黎, 呢三條線
的行車時間我比較清楚。
tse0856 發表於 2006-4-30 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 kiwai 於 2006-4-30 21:25 發表

例如以前隧巴369, 官方行車時間係超過100分鐘(好似係150分鐘, 有錯請指正 ...

之前又有人話輕鐵唔準時
fw1321 發表於 2006-4-30 23:15 | 顯示全部樓層
原帖由 tse0856 於 2006-4-30 23:04 發表

之前又有人話輕鐵唔準時

1. 輕鐵受路面影響較大
2. 輕鐵由人手控制
3. 輕鐵都有唔少人衝門, 影響列車行車時間

呢幾個因素都會造成輕鐵未必準時

不過, 究竟大家對準時O既準則係乜先?

exspeed 發表於 2006-4-30 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 ahbong 於 2006-4-30 01:20 發表

請問你的數據(80%)來自..?
純屬閣下的估計?
你估下你去巴迷 forum/鐵迷 forum/地區 forum 問同一條問題
會唔會有唔同結果呢?
若果民調結果咁唔一致
點解唔實質睇下個數字(38 萬)
而要假設咁多野 ...

乜野假設, 估計 ?

我將呢篇報導貼左係幾個普通消閒性forum,
回文者都一致話輕鐵又慢, 又貴, 又搖, 又 chok,
什至有人話臭, 污遭呀
十年功勞遍佈B典,而家積極開拓路典!!!