castanopsis 發表於 2020-7-30 00:17

Ricky403 發表於 2020-7-29 15:13
問題係班客揀車logic同你所諗顯然唔一樣,
你亦忽略咗96系小巴/碧堤豪景邨巴
52X出美孚轉車係快,但留意 ...
234A/B所謂越做越差,非繁仍然開緊聯合10-12分鐘一班
呢個係接近59M既服務水平,而個人觀察巴士係多人上過小巴

留意返
我回緊既版友neoplan720p,係建議拆深井麗城<>旺角特快
問題係,條線行20分鐘先上公路,出到旺角根本就快唔過52X
佢用234A只係快過234B幾分鐘去證明新線時間上有吸引力,亦明顯有問題
因為234A/B荃景圍天橋之後同路,但新線仲要行大涌道,埋單係完全抵消曬行西廊去旺角既時間優勢

若果拆尖沙咀特快,咁就有機會會快過52X
但有佐元鬥搶之下,客量仍然係成疑問

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-30 00:42

castanopsis 發表於 2020-7-30 00:17
234A/B所謂越做越差,非繁仍然開緊聯合10-12分鐘一班
呢個係接近59M既服務水平,而個人觀察巴士係多人上 ...

如果 234X+52X 2拆3,做多一條深井麗城西廊旺角尖沙咀,其實有得諗。
深井去旺角,要碌到大涌道,行埋西廊,去旺角應該同52X打個和,但深井可以覆蓋埋油麻地至尖沙咀。
234X可以縮短玩循環,停美孚、長沙灣長順街兜個圈再上西廊,落旺角再返長沙灣道北行返荃灣。不過就冇咗長荔深來往油尖旺嘅流水。
再盡啲52X縮返去深水埗,旺角讓路畀新線。

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-30 00:47

講一條30X講到區域重組咁,其實根本冇得救。以前返黃埔有同事住荃灣,30x可直達都唔會搭,佢話要搭成兩個鐘。當然有啲誇張,但可想而知,條線幾咁臭名遠播。

castanopsis 發表於 2020-7-30 01:18

S3BL100 發表於 2020-7-29 22:50
其實之前都講左好多次,無啦啦燒著咁多區咁多人,影響範圍咁大,本身已經係一個問題

你既著眼點係有無需 ...
Again,我從來都唔介意step by step咁做
但30/30X/41/45/46積存既問題,你唔能夠視而不見
考慮到各區既訴求,任何重組方案,應以下列四點作為目標

1. 荃景圍/楊屋道應該要有西廊特快,同時荃景圍<>長深荔唔能夠真空
2. 荔景山應該要有密車線(15分鐘一班或以下)接駁長深荔
3. 何文田應該要有密車線(15分鐘一班或以下)接駁長深荔,並盡可能避開旺角塞車位
4. 青衣南42A應該要拆旺角尖沙咀特快

我上面建議重組範圍唔算大
只係取消41/30換39,做荃景圍<>大連排<>長深荔<>何文田<>九碼,20-30分鐘一班
呢度會有4部車剩,夠俾青衣拆42A/242X全日

由於39唔經旺角
45/E21A班何文田<>長深荔客,會走曬過39
望返RPP數據,呢度講緊至少每日7000-8000人,加埋荃葵客分分鐘過萬
39逼爆加班而45載空既情況下,6C延長代替45/46、30X行西廊就唔難做

就你既 6C 方案來講,條線入唔入美孚總站?兜唔兜泓景臺?行青山道元州街定係直行長沙灣道?行青山道就受塞車影響大幅延長麗瑤往返旺角行車時間,行長沙灣道就青山道少左條流水,通過唔到

點解要無啦啦兜泓景臺?嫌時間多?
美孚總站都唔見得有需要入

至於深水埗走線
6C家陣問題係條線長沙灣段好無謂地兜咗落荔枝角道
如果跟6行青山道,其實時間上並唔係太差
而遠離青山道既位置亦有42覆蓋

而6C/6F對調深水埗段走線
6F擺蘇屋行青山道,6C行長沙灣道
都係解決方法

再唔係既
亦可以搵方法籌車做荔景山/美孚<>旺角特快
順便將63X抽離美孚

castanopsis 發表於 2020-7-30 01:37

ccchhhuuunnn 發表於 2020-7-30 00:42
如果 234X+52X 2拆3,做多一條深井麗城西廊旺角尖沙咀,其實有得諗。
深井去旺角,要碌到大涌道,行埋西 ...
你咁拆,234X得返長深荔客,班次可能連30都保唔住
如果真係要做,我寧願跟Ricky403個方案,做尖沙咀特快
咁234X應該keep到20,而深井亦有實質意義上既進步

你話深井<>油麻地真空,係有其他解決辦法
歷史問題,52X柏景灣同深水埗段都浪費緊唔少時間
實際上,如果跟60X行,加一架車已經夠你拉到落佐敦填曬所有真空位

至於你建議52X縮短至深水埗,黃金海岸<>旺角點算?

S3BL100 發表於 2020-7-30 01:46

castanopsis 發表於 2020-7-30 01:18
Again,我從來都唔介意step by step咁做
但30/30X/41/45/46積存既問題,你唔能夠視而不見
考慮到各區既訴 ...

我上面建議重組範圍唔算大
只係取消41/30換39,做荃景圍<>大連排<>長深荔<>何文田<>九碼,20-30分鐘一班
呢度會有4部車剩,夠俾青衣拆42A/242X全日

你 Step 1 取消 30 唔補償荔景山已經死梗,完

唔好同我講佢地可以搭小巴,因為重點係佢地會唔會同意畀你咁樣宰割

點解要無啦啦兜泓景臺?嫌時間多?
美孚總站都唔見得有需要入

你唔明 6C 兜泓景臺既意義啦

當日 6 6A 合併都搞到滿城風雨,最後要每半粒鐘一班兜返入美孚總站。你估 6C 由美孚總站抽走,結果會係點?

而家青山道塞到咁,除非本身已經行緊,否則新界無人想走入青山道

而6C/6F對調深水埗段走線
6F擺蘇屋行青山道,6C行長沙灣道
都係解決方法

而家個前提就係唔做得區域重組、影響得愈少人愈好,其他版友都有提過,你就要倒行逆施,為左填一個氹就去整多一個甚至幾個氹出來,沒完沒了

你完全 get 唔到我地個 point⋯

唔係我對呢幾條線積存既問題視而不見,而係如果你要解決呢D問題既前設就係要燒著咁多地方咁多人既話,因為燒著咁多地方咁多人係唔可行,唯一結論係呢堆積存問題亦會無辦法解決,接受現實啦

好多時我地唔能夠期望解決 100% 問題,尤其是無可行辦法既話就更加唔好幻想;解決到 70%-80% 已經好好,堅持要解決 100% 好多時結果係最後咩都做唔到出來。呢樣野出到來做野就會明,呢個道理好多層面都適用

castanopsis 發表於 2020-7-30 02:51

S3BL100 發表於 2020-7-30 01:46
你 Step 1 取消 30 唔補償荔景山已經死梗,完

唔好同我講佢地可以搭小巴,因為重點係佢地會唔會同意畀 ...
都係一句
69M/269M/265M加雙向分段收費之後
有幾多人係唔搭得M線/小巴出荃灣?

如果單純係追求全日線無少到,加兩車俾你拆32H又點話?
反正近年RPP幾乎每一項都有加車,似乎無必要追求用車零增減,只要唔好太過分就得
而我會建議拆37H同32H
37H做葵盛圍<>荔枝角,一車走天涯
32H飛走葵盛圍行沙咀道大河道天橋返石圍角

你唔明 6C 兜泓景臺既意義啦

當日 6 6A 合併都搞到滿城風雨,最後要每半粒鐘一班兜返入美孚總站。你估 6C 由美孚總站抽走,結果會係點?
9 U3 _, P5 s* D( z- u0 ]' O% u
而家青山道塞到咁,除非本身已經行緊,否則新界無人想走入青山道

45/46一直都唔使入泓景臺
6C代替45/46,點解無啦啦要兜泓景臺?你咁都攞出來講,夾硬咗少少wo.....

而講到美孚總站
6因為又平又密又直接,喺美孚深入民心,我以前識既美孚人都會特登等佢去青山道
6C,以至2A,個地位明顯差好遠,唔見得會有幾大反對聲音
同時我亦唔介意6C延長後每半粒鐘搵一班入總站
所以係non-issue

而solution 2入面,6C同6F對調深水埗走線去解決青山道慢既問題,絕對係利大於弊
單係紅磡去長沙灣班客快咗唔少,已經好值得做

而家個前提就係唔做得區域重組、影響得愈少人愈好,其他版友都有提過,你就要倒行逆施,為左填一個氹就去整多一個甚至幾個氹出來,沒完沒了
" r. }" {+ K& A3 t+ c
你完全 get 唔到我地個 point⋯

唔係我對呢幾條線積存既問題視而不見,而係如果你要解決呢D問題既前設就係要燒著咁多地方咁多人既話,因為燒著咁多地方咁多人係唔可行,唯一結論係呢堆積存問題亦會無辦法解決,接受現實啦6 [( a0 f7 D- G

好多時我地唔能夠期望解決 100% 問題,尤其是無可行辦法既話就更加唔好幻想;解決到 70%-80% 已經好好,堅持要解決 100% 好多時結果係最後咩都做唔到出來。呢樣野出到來做野就會明,呢個道理好多層面都適用

問題係你宜家完全雙重標準
45/46合併減班,你就覺得過得到
但6C/6F對調深水埗走線,你就覺得唔可行
明明後者對現有乘客既影響明顯較少,效益亦相對大

幾時有要求做到100%?
我既理念係set一個願景,然後用唔同既方法去推動,根本從來都無人要求一步到位
我心目中亦唔止一個可接受既方案
一直覺得,地區聲音難以觸摸
與其好似你咁斬腳趾避沙蟲,不如draft幾個可行既方法出來見步行步

講step 1,上面提出過既三個方案,我都袋得落:

1. 我個方案

開39做荃景圍/葵涌道<>長深荔<>何文田<>九碼
41/30取消,拆32H/37H補位
242X全日補償青衣

30X喺step 2全日,經楊屋道飛西廊出旺角

2. LAK2個方案

開39做荃景圍/葵涌道<>長深荔<>何文田
45/30取消,46延長至黃埔,開30H補位

30X喺step 2全日,經楊屋道飛西廊出旺角

3. 你個方案

30X/230X全日分拆
30X做荃景圍<>楊屋道<>長深荔<>何文田<>九碼
230X做荃景圍<>楊屋道<>旺角<>尖沙咀
45/46合併,拉入黃埔

GW4866 發表於 2020-7-30 07:13

既然30對荃景圍無咩用
一野兩邊縮短(如心-荔園),全日30分班,用3部車
剩底兩部比30X自拆:
30X改為往太子站循環線,去程不經如心,
彌敦道後經砵蘭街汝州街黃竹街返回長沙灣道西行;
回程大涌道直去荃景圍,不經荃灣市
230X改經楊屋道,不落美孚;
回程跟268B出梳士巴利道

各自開20分班,13部車互跳飛機

AVD1 發表於 2020-7-30 08:34

GW4866 發表於 2020-7-30 07:13
既然30對荃景圍無咩用
一野兩邊縮短(如心-荔園),全日30分班,用3部車
剩底兩部比30X自拆:

假如 30X 做循環方式的話,我更加會傾向做單循環但落美孚。最少可以起大涌道一帶同 234X 分工,同埋單循環可以塞少一邊長沙灣道。

荃景圍 > 大涌道 > 荃灣路 > 美孚 > 西九龍走廊 > 太子 > 深水埔 > 長沙灣 > 原線返荃灣。

下繁柴灣角要出市區可以直接揀 30X 直出深水埔而可以跳左兜荔枝角加長沙灣,而去荔枝角個邊可以揀返 234X。

不過呢個問題最大缺點係荃景圍去荔枝角變相要先經一段先返到轉頭,
唯有起美孚設轉乘優惠比 30X 班客轉一次車直出。

另外,假如因為拎車而放棄左成條 30,我係反對。
我仲係維持緊 30 應該視為比荃景圍爭取係換線而唔係就咁換已經有嘅野返黎。

AVD1 發表於 2020-7-30 08:51

castanopsis 發表於 2020-7-30 02:51
都係一句
69M/269M/265M加雙向分段收費之後
有幾多人係唔搭得M線/小巴出荃灣?

真心講我對於開一條新線一次過理順哂所有廢線,包括 30, 41, 45, 46 係唔反對;
但我係會質疑上面三個建議可以達成嘅機會有幾大。

雖然話四條線都可以關係到九龍城區同埋葵青區;但成件事係你一郁 30, 45 根本即係叫荔景變天;
冇一樣野可以安撫到荔景嘅心靈基本上已經玩完。

例如;
上面三個建議都設計左一條由荃景圍經葵涌道出去市區加何文田嘅路線,
站起何文田立場,根本去荔景嘅機會少之有少,明顯地荃灣比荔景更為吸引、
對於荃景圍黎講行葵涌道出市區根本就同而家 30X 左兜右兜分別唔大,即反對機會唔大。
即係呢部份對於何文田,荃景圍黎講基本上係可以接受。

但係荔景呢?
某程度上係講緊三條線變返兩條線,麗瑤變化就最明顯,
呢個問題點拆先?

根本我對上面三個建議唔反對,站起荃景圍角度更加係支持,
某程度上呢條設計中路線嘅出現根本就係借助區外資源去成就 230X 全日化,
但係現實中可以實行機會好低。

就算你嘔到份 proposal 比趙恩來佢都未必夠薑提出黎,
因為都幾肯定葵青個邊會反檯都似。

所以我都仲係傾向緊我 #149 個處理方式,
將 30X / 234X 分拆長短線,短線兩區一齊做;長線就荃景圍 + 荃灣市、麗城 + 深井 (甚至野心大啲就拉埋掃管笏) 做。
至於 30,荃景圍應該繼續爭取以線換線,換返條更加有用嘅野返黎好過。(包括上面有板友提過嘅 40P,或者我自己提出嘅 33)。
頁: 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24 25 26 27
查看完整版本: 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道