wln162 發表於 2020-7-26 22:57

peterkwan 發表於 2020-7-25 18:26
30X 同 230X 要兩條線全日, 30X 縮返去旺角, 230X 非繁改去行楊屋道先有意思.
如果唔係, 唔改 30X 改 230 ...

是否可以考慮將30X到旺角後改道,經亞皆老街,以九龍城碼頭為終點站?

FBI2 發表於 2020-7-26 23:02

是否可以考慮將30X到旺角後改道,經亞皆老街,以九龍城碼頭為終點站?

41,45的惡夢翻版,九巴唔會同你傻

Ricky403 發表於 2020-7-26 23:55

九巴應該擺愛民都嫌長
況且30X不入黃埔就要補伊利沙伯醫院個位

Aeon802 發表於 2020-7-27 00:06

S3BL100 發表於 2020-7-26 14:48
見大家無啦啦又講到 40P 咁興奮,
其實我會覺得,荃景圍想要東九線既話,40P 會實際過 33

用238X找數,新特快油尖旺線起碼要入到海灣花園,然後兩線非繁起碼全日維持到20分鐘一班,等車時間同238X 15-18分鐘/班唔會長太多,縮238X到大角咀又唔見得比去中港城好

LAK2 發表於 2020-7-27 00:50

FBI2 發表於 2020-7-26 23:02
41,45的惡夢翻版,九巴唔會同你傻

如果換41/45取消可能得
對何文田黎講都係
去荃灣點都有用過青衣荔景

HG6729 發表於 2020-7-27 02:01

30X 總站HSR 230X 234X 合併 淨係荃景圍 灣景 麗城 三幹 西廊直入旺角 之後尖沙咀黃埔 238X 放如心 楊屋道 海濱 一次過重組 30X 238X 8.9 230X 9.4

AVD1 發表於 2020-7-27 04:18

S3BL100 發表於 2020-7-26 14:48
見大家無啦啦又講到 40P 咁興奮,
其實我會覺得,荃景圍想要東九線既話,40P 會實際過 33

40P 做全日其實都係做二奶仔,
加上觀感上對於荃景圍黎講緊係行完荃灣直出好過起東北葵兜個圈先出去東九。

不過當然,對於荃景圍黎講拎條 30 換條 40P 點都肯定係一大進步,
加上 X42C 如果真係全日化,42C 減班東北葵點都要加返少少去維持返東北葵一段嘅青山公路去東九嘅客量;
意味加車應該係可行。

無論拎 30 去換 33 定係 40P 我都係同意 ;P

AVD1 發表於 2020-7-27 04:23

HG6729 發表於 2020-7-27 02:01
30X 總站HSR 230X 234X 合併 淨係荃景圍 灣景 麗城 三幹 西廊直入旺角 之後尖沙咀黃埔 238X 放如心 楊屋道...

238X 係冇咩機會可以起海濱拎走,
基本上你可以視 238X 係 40 嘅海濱版,咁你就會知道要拎條條 238X 難度會有幾大。

反而你話 30X 行左入去楊屋道之後同條 33A 重整又唔同咁講。
其實我個人認為一解決到大窩口邨個問題,基本上 33A 係可以即時縮線,拎車過 30X/230X 去重組荃灣市區去九龍嘅大業。

換句話講,
234X 應該可以只做荃灣西
30X/230X 系可以做荃灣市區 - 如改行大涌道之後轉行沙咀道及楊屋道,繁時將現有 230X 改返做 230P 行返大涌道直出九龍。
238X 搞唔到,只可以維持返佢海濱 + 海灣區嘅服務範圍。

提外話:
根本荃灣三條 X 線就整定只可以郁 30X,其餘兩條線基本上起所屬細區行完就上公路,
你要將而家原本人地有嘅野整色整水就肯定冇可能,咁九記要搵線郁手就肯定得 30X。
除非當年係 230X 全日而唔係 30X,咁九記就真係郁都冇得郁。

GW4866 發表於 2020-7-27 04:43

AVD1 發表於 2020-7-27 04:18
40P 做全日其實都係做二奶仔,
加上觀感上對於荃景圍黎講緊係行完荃灣直出好過起東北葵兜個圈先出去東九 ...

[路過]
荃景圍唔嫌40P要經哂石圍角/梨木樹/上葵先好講...
話唔定條線拉長咗可以加到$9.6九記會肯投放多d資源

HG6729 發表於 2020-7-27 04:45

AVD1 發表於 2020-7-27 04:23
238X 係冇咩機會可以起海濱拎走,
基本上你可以視 238X 係 40 嘅海濱版,咁你就會知道要拎條條 238X 難度 ...

但係234X 荃灣出去停太少站如果要郁30X
起碼都有入愉景 荃地
至於30X 唔放黃埔放HSR 比較理想就係即使改大涌道 沙咀道而追番D時間 同埋而家佐敦道塞車較以前少放HSR總站亦較好
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道