tkf_2005 發表於 2020-7-27 22:42

其實30X/234X/238X 太重疊,

有得搞好似樓上講比30X停完美孚跑西九廊,消防局落橋原線/銘基後上橋

又要停西樓角,又冇比紅線勁O既優點,
我係正荃灣站都搭鐵啦

走線一味並排,人停邊我停邊,

cz9328 發表於 2020-7-27 23:00

Ricky403 發表於 2020-7-26 13:26
230X全日得就會行楊屋道,234X擦邊都唔係
會同234X爭都係力生福來邨愉景新城
要驚會分客嗰條應該係238X先 ...
講開63x, 想叉開少少話題。

63X 夜晚搭過幾次北行,美孚總係有三四個人落車喎。唔知係月票客定係兩蚊客,定係真係有人當搭的士咁,唔介意十幾蚊由旺角飛快地返美孚???!!!

結論係:旺角至美孚特快又真係值得諗。

castanopsis 發表於 2020-7-28 02:10

williamau 發表於 2020-7-27 18:32
你真有趣,41食44載唔晒既客都夠食到坐滿入青衣
你竟然話唔係主要客源? ...
你不妨望返2019-20既RPP數據
青衣來往長深荔既乘客,僅1500人,佔41總客量20-25%
反而何文田至長深荔,有3220人,佔41總客量45-55%
其餘係紅土何文田<>青衣,以及兩邊既流水客

事實上,自己落場睇過幾次
何文田<>長深荔確實係41最多客、最穩定有客既一段

更重要既係,青衣<>長深荔本身有班次/價錢合理既替代
反觀何文田<>九碼、何文田<>長深荔,條45大半日開緊30,無41做聯合班次係不能接受

殺41
分返5-6架車比紅磡/土瓜灣/何文田
拉直條30(荃景圍<>葵涌道<>長深荔<>何文田<>九碼)補位
係合理且有必要

castanopsis 發表於 2020-7-28 02:29

tkf_2005 發表於 2020-7-27 22:42
其實30X/234X/238X 太重疊,

有得搞好似樓上講比30X停完美孚跑西九廊,消防局落橋原線/銘基後上橋

30X行得西廊,就麻煩飛埋美孚
而九龍一端好應該改落尖沙咀,就算唔落尖沙咀都唔應該按原線塞死亡交叉

一直覺得,楊屋道<>旺角特快係值得做
楊屋道出發,行返去搭荃灣線,至少8-10分鐘
如果30X飛西廊,楊屋道上車,15分鐘已經到太子,搭鐵連葵芳都未到
只要班次唔係太樣衰,巴士係有吸引力

家陣重點其實唔係30X應唔應該行西廊
而係荃景圍<>長深荔班獨市客應該點補償
上面研究拉直30,行青公/葵涌道,出長深荔/何文田
正正係想address呢個問題

castanopsis 發表於 2020-7-28 02:41

neoplan720p 發表於 2020-7-25 23:25
純粹搭嘴,
而家深井都係得條52X去到旺角止步;

深井經麗城大涌道上公路,係極之慢
望返234D車程,深井村上車,足足20分鐘先到祈德尊
同一時間52X已經出到元洲邨

與此同時
有理由相信深井<>尖沙咀客,絕大部分人都已經搭緊52X轉車
就算搭234A/B出西站轉鐵,巴士公司其實都有錢落袋
從營收角度,唔見得有逼切性開深井<>尖沙咀線

FBI2 發表於 2020-7-28 07:38

castanopsis 發表於 2020-7-28 02:29
而九龍一端好應該改落尖沙咀,就算唔落尖沙咀都唔應該按原線塞死亡交叉

俾紅van做啦

HG6729 發表於 2020-7-28 08:01

其實行西九龍快速公路加西廊好過淨行西廊

clivetock 發表於 2020-7-28 09:11

FBI2 發表於 2020-7-28 07:38
俾紅van做啦

紅van唔上得荃景圍,又唔入得尖沙咀,淨係做楊屋道<>旺角唔知肯唔肯做

andy92 發表於 2020-7-28 09:14

clivetock 發表於 2020-7-28 09:11
紅van唔上得荃景圍,又唔入得尖沙咀,淨係做楊屋道旺角唔知肯唔肯做

Citywalk 樓下有直通車出旺角佐敦,不過唔算好客,閒閒地等 15-20 分鐘先開車

61233 發表於 2020-7-28 09:53

頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22
查看完整版本: 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道