AVD1 發表於 2020-7-29 14:40

2076 發表於 2020-7-29 14:33
33A繞路成咁,楊屋道搭已經頂唔順了,同埋收費又平,仲要九巴拉長真係好難搞
33A拉長又入唔入荃灣西站? 入 ...

如果係咁的話,
緊係學上面 S3BL100 兄咁講,
荃景圍緊係要條 40P 都唔會要 32 ;P

對於九訕黎講,荃景圍去東北葵嘅學生流水仲可以再收高一級做埋 :lol

2076 發表於 2020-7-29 14:57

AVD1 發表於 2020-7-29 14:40
如果係咁的話,
緊係學上面 S3BL100 兄咁講,
荃景圍緊係要條 40P 都唔會要 32

32去荃景圍係比荃景圍唔駛轉車去深長荔喎
40P去唔到深長荔

Ricky403 發表於 2020-7-29 15:13

castanopsis 發表於 2020-7-28 02:41
深井經麗城大涌道上公路,係極之慢
望返234D車程,深井村上車,足足20分鐘先到祈德尊
同一時間52X已經出 ...

問題係班客揀車logic同你所諗顯然唔一樣,
你亦忽略咗96系小巴/碧堤豪景邨巴
52X出美孚轉車係快,但留意下車錢同站位,
一黎比出荃灣收貴$3,
二黎美孚係過咗美荔道先停,行去西鐵再遠啲,去油旺佐就話可以補$1.4轉63X,尚算合理價錢
同時如果234A/B深井出荃灣食到最大份嘅話,何解越做越差,非繁只係各自開20-25分?深井人口跌咗?又唔係

234C出荃葵青車程仲耐過234D,同時仲有條48P都唔係快,朝朝都一大班捧場客坐出去
青龍頭深井荃灣特快出尖沙咀,個人認為算易做,補到234A/B主要客路方便抽車,九龍段高速直達尖沙咀可以彌補新界段偏長 (呢點同馬鞍山唔一樣),亦保住234X縮線後客量足夠
只係九巴忙住照顧其他更好食嘅區份,不為而已

Ricky403 發表於 2020-7-29 15:21

2076 發表於 2020-7-29 14:57
32去荃景圍係比荃景圍唔駛轉車去深長荔喎
40P去唔到深長荔

荃威:why not both?
40P拉入荃威全日,荃威踢走30之後,一樣可以搞30X拆230X全日

LAK2 發表於 2020-7-29 15:27

FBI2 發表於 2020-7-29 08:56
講到又要郁30又要郁41去成就30X拆線,點解唔好好將30X和230X加埋呢11部車拆兩條全日線?30X用五架,230X用 ...

你當係45果7部車前拉後縮,荃威<>愛民(不上荔景)
30取消,3部車比46加班入黃埔,2部開30H填窿
咁就好簡單

30X之後直接點改都得

FBI2 發表於 2020-7-29 17:09

LAK2 發表於 2020-7-29 15:27
你當係45果7部車前拉後縮,荃威愛民(不上荔景)
30取消,3部車比46加班入黃埔,2部開30H填窿
咁就好簡單

而家唔係區域 性重組,無必要為30X拆線而搞一大堆無關路線去抽車。

castanopsis 發表於 2020-7-29 19:47

LAK2 發表於 2020-7-28 10:37
同個人諗法有點類似
但會食45而非41 (41青衣資源唔想掂)
新30(改叫39)只到愛民

青衣無咗41,仲有44/41A,兩條線班次同價錢都合理
殺41,分返兩三部車俾42A/43C,拆42A/242X全日
對青衣而言係合理既一換一,全日線數量無少到

反觀麗瑤,無咗45,46開30分鐘一班,唔係合理替代

所以,二擇其一,我會食41,短期內放生45

————————————

講真,無論係何文田定荔景山
家陣最大既問題,係堆線太疏車
41/45/46所謂聯合班次,根本完全唔work
九碼開既41/45,都成日拖埋一齊上何文田,另一個方向就更加唔使講

長途線成粒鐘車程,開20-30,尚且可以原諒
短途線十分鐘車程,開20-30,係完全不能接受

我會希望39長遠而言可以食曬41/45做10-12分鐘一班,真真正正做返好佢
但既然大規模重組難度高,就不妨食咗最無用既41先,然後之後先搞荔景山

2076 發表於 2020-7-29 19:53

FBI2 發表於 2020-7-29 17:09
而家唔係區域 性重組,無必要為30X拆線而搞一大堆無關路線去抽車。

其實好簡單
30X抽一部車比32/33A拉去荃景圍
30X經楊屋道走,經美孚同西九龍走廊提速去尖沙咀
46改去黃埔
63X飛走美孚
已經搞掂

williamau 發表於 2020-7-29 20:01

Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-28 13:35
咁係唔係應該改善條44
而唔係靠條41搏有雞執

但係有人擺到明想殺左41但又唔補償俾44沿線

williamau 發表於 2020-7-29 20:22

castanopsis 發表於 2020-7-29 19:47
青衣無咗41,仲有44/41A,兩條線班次同價錢都合理
殺41,分返兩三部車俾42A/43C,拆42A/242X全日
對青衣 ...

如果44/41A班次都叫合理既話,咁45 30分鐘一班都好合理
自己完全唔睇實際情況,下繁44成日係長沙灣徑頂閘,有時仲飛埋站,你仲想抽走埋41又唔加車俾44?
頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25
查看完整版本: 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道