KMB-E50D 發表於 2020-7-29 21:00

如果用46換走30X出黃埔嘅話,可能要補返BBI畀荔景來往荔枝角道同佐敦/黃埔來往長沙灣道 (視乎新46行邊條路)。不過要睇黃埔肯唔肯用條平線換疏啲嘅班次,兼且要轉車先出到長沙灣道。

荃景圍如果想要返深水埗車,將30X改做循環有冇得諗? 荃灣開經西九龍走廊、太子落橋經太子道西,跟87B行黃竹街,轉返出長沙灣道回程。咁樣嘅話應該可以用四架車開30分鐘一班,雖然循環線容易班次不穩,但呢條線主要係為咗應付荃景圍出深水埗直車嘅基本服務,重要性唔高。呢條線可以順便做埋荃灣市中心同祈德尊出太子、深水埗特快

如果嫌出美孚慢咗嘅,補返30大涌道BBI轉234X (可以嘅話夾下班次,30開30、234X開15,夾到30早234X 5分鐘到方便轉車)。30同30X 夾班次,聯合15分鐘一班,出深水埗美孚要直車有30X,唔想兜荃灣有30轉234X

跟住剩返七架車開230X,經楊屋道特快出旺角,非繁開25,繁時單向開20。咁樣應該可以唔使郁到咁多線

dominic023 發表於 2020-7-29 21:01

大家有提到話斬30補返條30H,其實我提議32H執一執,由梨木樹開落荃灣站再上荃威再行荃景圍天橋行沙咀道再行返原線,咁只需要拉一架30俾32H就搞掂,條線開早啲仲可以做埋學生線同醫院線。之後可以開條30x同230x可以同步全日,又唔駛大減班!

castanopsis 發表於 2020-7-29 21:23

S3BL100 發表於 2020-7-28 23:39
同一個大方向下,呢個方法正常好多,至少唔需要無啦啦拉 6C 上麗瑤製造更多問題,或者唔補 30 流水位得罪 ...

想問6C上麗瑤點樣製造更多問題法?
6C拉上去,一轉增加32分鐘行車時間,加4架車已經搞掂
就算乜都唔做,單係取消46換6C上山,已經減到車
同時荔景山即刻有返條班次合理既長深荔線

加一兩部車落32H身上補償30流水位,我無異議
但我會質疑咁做既必要性
問心,荔景山出荃灣,小巴接近一村一線,根本無人搭30
只要269M/265M/69M加返個荔景山<>荃灣雙向分段,唔見得有幾多人受影響

45 46 合併,麗瑤往來黃埔,減四車
30X 自拆 230X 全日,30X 九龍城碼頭往來荃威花園,來回經荃灣路楊屋道,荃灣方向唔再紅磡兜圈,改行高山劇場一邊上何文田
2 h. @: o/ u. L; c
230X 全日,來回經荃灣路楊屋道,飛美孚西廊,紅磡繞道入黃埔或海逸豪園,加四車,共用 15 車

下一步先再考慮 41 去留問題同點樣重組,到時再加返 30X 非繁上去廿分班

我無理解錯既,你個方案即係咁:

45 取消
46麗瑤荔景山<>長深荔/旺角/油麻地<>黃埔
230X荃威花園<>楊屋道<>西廊(不停美孚)<>旺角<>尖沙咀<>黃埔
30X 荃威花園<>楊屋道<>長深荔<>何文田<>九碼

呢個方案同樣做到 何文田<>長深荔、何文田<>荃灣
雖然做唔到 荃威花園<>大連排、何文田<>大連排
但楊屋道<>長深荔都會有客
我覺得作為一個中途方案,未嘗不可

如果跟你個方案,長遠我會問辦法谷30X落10-15分鐘一班,然後殺埋41
而我始終覺得6C上山取代新46,對荔景山係好過留疏車線

九碼>何文田一段既走線我曾經詳細研究過
我會prefer下路>庇利街>紅磡道>佛光街天橋咁行
咁可以做紅磡工業區>何文田/長深荔特快,或者會upgrade到一班8/6C客

brianso198 發表於 2020-7-29 21:35

6C上麗瑤我諗到既最大問題係架車同堆柯打既問題...

條線唔上祖堯又唔得, 但一上架車就變細車,
但6C自己係有柯打一堆大線喎...

另, 個人唔反對30X行楊屋道.

Ricky403 發表於 2020-7-29 22:00

brianso198 發表於 2020-7-29 21:35
6C上麗瑤我諗到既最大問題係架車同堆柯打既問題...

條線唔上祖堯又唔得, 但一上架車就變細車,

荔景同青山道地位唔同,
難以同時用最少資源滿足兩邊,
九巴應該唔會group埋一齊做

263、269D唔停荃景圍天橋畀哂48X,
263A/C東行唔停城轉畀哂43P/73X,
都係類似

Ricky403 發表於 2020-7-29 22:46

dominic023 發表於 2020-7-29 21:01
大家有提到話斬30補返條30H,其實我提議32H執一執,由梨木樹開落荃灣站再上荃威再行荃景圍天橋行沙咀道再行 ...

某程度上係可以,變相30X/230X可以收走30三架正,拆出黎班次會好啲
但荔景殺剩條一個鐘一班H線去荃葵青,(麗瑤得番265M),出長沙灣焗搭46,都幾肯定反對聲音會頗大

S3BL100 發表於 2020-7-29 22:50

castanopsis 發表於 2020-7-29 21:23
想問6C上麗瑤點樣製造更多問題法?
6C拉上去,一轉增加32分鐘行車時間,加4架車已經搞掂
就算乜都唔做, ...

其實之前都講左好多次,無啦啦燒著咁多區咁多人,影響範圍咁大,本身已經係一個問題

你既著眼點係有無需求,但事實係地區唔同意就通過唔到,就算需求低都係咁話

就你既 6C 方案來講,條線入唔入美孚總站?兜唔兜泓景臺?行青山道元州街定係直行長沙灣道?行青山道就受塞車影響大幅延長麗瑤往返旺角行車時間,行長沙灣道就青山道少左條流水,通過唔到

如果係要砌一條何文田往來荃灣路線、荔景山二變一既話,直接 30X 45 46 重組就算,駛鬼搞咁多野

Ricky403 發表於 2020-7-29 22:52

FBI2 發表於 2020-7-29 17:09
而家唔係區域 性重組,無必要為30X拆線而搞一大堆無關路線去抽車。
問題係單靠30X自己,除非減到一個鐘一班,否則做唔到全日拆線

brianso198 發表於 2020-7-29 22:54

Ricky403 發表於 2020-7-29 22:00
荔景同青山道地位唔同,
難以同時用最少資源滿足兩邊,
九巴應該唔會group埋一齊做

咁又係,
只係應該行青山道定長沙灣道已經有排嘈...

照計新6C係應該行青山道, (青山道算係6C客倉)
但荔景出九龍沿線行車時間大幅上升...

行長沙灣道就輪到深水埗區嘈...

點都唔得...

ML3941 發表於 2020-7-29 23:46

FBI2 發表於 2020-7-29 17:09
而家唔係區域 性重組,無必要為30X拆線而搞一大堆無關路線去抽車。

直接將30號減到一個鐘一班 (早繁保留半個鐘一班)
將依家30號五部車cut兩架車俾30x 230x分拆

30x 230x全日分拆行十三架車
兩條半小時一班,好似290 290a做聯合班次十五分鐘一班
班次上好好睇睇,定線執執佢,盡量直接D
應該吸到D客搭

為一條線搞十幾廿條線,家陣又唔係區域性重組
頁: 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24 25 26
查看完整版本: 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道