kmbdennis 發表於 2020-7-27 07:41

贊成建議!但33A就唔該拉返入沙咀道啦!

2076 發表於 2020-7-27 14:37

GW4866 發表於 2020-7-27 04:43
[路過]
荃景圍唔嫌40P要經哂石圍角/梨木樹/上葵先好講...
話唔定條線拉長咗可以加到$9.6九記會肯投放多d ...
忽發奇想如果荃景圍連40P都唔嫌繞路
將32拉去荃景圍,梨木樹之後飛晒葵涌道天橋,和宜合道運動場下一站光昌街,改叫32X,其實只會慢過30X 5分鐘左右
但係32X維持25分鐘一班的話,連車都唔駛加,30X+230X果11架車,分返2架比上葵,230X全日就會有9架車用,到時開全日20分鐘一班去尖沙咀都唔係一個難題
仲有,呢個方案亦都可以放返石圍角總站出來,40P全日咪有位放
九巴又可以收$8.9做荃景圍->可風學生客,32X回程又可以咬到位位$8.9返上葵

FBI2 發表於 2020-7-27 14:44

kmbdennis 發表於 2020-7-27 07:41
贊成建議!但33A就唔該拉返入沙咀道啦!

我諗佢縮去大窩口仲大機會

AtrHenu 發表於 2020-7-27 15:18

FBI2 發表於 2020-7-27 14:44
我諗佢縮去大窩口仲大機會

但大窩口無位擺,最近要到葵涌邨!!

btw,紅巴30X呢個建議都可以減少同234X重疊(衰則只係往紅磡方向改,往荃灣好像不改住).:lol

968b 發表於 2020-7-27 16:30

968b 發表於 2020-7-27 16:31

castanopsis 發表於 2020-7-27 17:52

FBI2 發表於 2020-7-26 12:46
講真,30X得九部車真係唔知可以點拆線,叫九巴加車就肯定唔肯。我有諗過30X和230X重組,因為230X本身有2 ...
都係一句,應該順手攞埋30/41既車

將30改為
荃景圍<>青公/葵涌道<>長深荔<>太子道西/界限街<>何文田<>九碼

荃景圍出長深荔,唔會慢過宜家條垃圾30X
30+41加埋已經13部車,夠你一炮過開12/15分鐘一班
做埋何文田<>荃葵之下,客量保證幾級跳

然後30X就可以名正言順行西廊
做楊屋道<>旺角特快

FBI2 發表於 2020-7-27 18:01

castanopsis 發表於 2020-7-27 17:52
都係一句,應該順手攞埋30/41既車

將30改為

41係嘔唔到車出來,就算41上路,批車要拎去俾青南尖咀特快

castanopsis 發表於 2020-7-27 18:13

FBI2 發表於 2020-7-27 18:01
41係嘔唔到車出來,就算41上路,批車要拎去俾青南尖咀特快

41主要客源同青衣無關,青衣分到兩三部已經贏咗

41/30/30X/230X 變成 何文田版30/楊屋道西廊版30X
理論上有兩部車free到出來
再殺43C,係勉強夠青南開旺角尖嘴特快

而我心目中會拉6C上麗瑤殺埋45/46,套更加多車出來,但呢個係後話

williamau 發表於 2020-7-27 18:32

castanopsis 發表於 2020-7-27 18:13
41主要客源同青衣無關,青衣分到兩三部已經贏咗

41/30/30X/230X 變成 何文田版30/楊屋道西廊版30X

你真有趣,41食44載唔晒既客都夠食到坐滿入青衣
你竟然話唔係主要客源?
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21
查看完整版本: 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道