AVD1 發表於 2020-7-26 12:58

brianso198 發表於 2020-7-26 00:12
https://www.districtcouncils.gov.hk/tw/doc/2020_2023/tc/committee_meetings_minutes/TTC/TTC_2_Minutes ...

30 之前 RPP 都話有 2900 人一日,
如果真係得 1600 人就執左 30X 啦,
留起到都哂氣。

peterkwan 發表於 2020-7-26 13:01

LAK2 發表於 2020-7-26 11:34
老九基本上唔會額外加車比30X拆線
要搞最大可能都係搵30開刀,例如可以咁:

要開 30 刀唔洗搞 32H, 只係將出美孚果段拉直, 跟 38A 行葵涌道去美孚做循環線, 回程先行山就已經可以慳到兩部.

brianso198 發表於 2020-7-26 13:05

留起到都哂氣。 ...

1600係單向...

Ricky403 發表於 2020-7-26 13:05

shakugan2005 發表於 2020-7-26 12:43
多碌神果陣已經無定向班次, 根本30X條線就臭哂, 就算係出深水埗唔少人都係落地鐵站轉地鐵; 至於230X未又 ...

我個以前係講緊十幾年前,30X仲有935接近全掛牌柯打嘅時候
嗰時直頭可以揀車上,因為班碌車友係唔肯揸綠蛋,中途站見到正軌直頭等下架柯打車仲快到

不過因為正繁班柯打做番935或者去過海線打仗,於是乎正繁就仲疏過非繁,先趕走咗兩繁通勤客,
後尾觀塘線延至黃埔,30X非繁減班加收車,935柯打削到兩三班限定,開到10-25分鐘一班,三班車隔10分鐘之後半個鐘就25分鐘先一班,甩一甩就成日都有兩班隔30分鐘,咁開法班客都趕哂去搭鐵或234X

AVD1 發表於 2020-7-26 13:07

回返正題,如果得兩個 Options 揀
作為荃景圍居民我就肯定揀第二,不過要講下價先。
第一根本兜完冇意思仲要趕客走,而家比佢搞臭完仲想減班,玩野咩。

如果揀第二經楊屋道走,我同意咁樣可以擴展客路去加班,
但係事先要拉直荃灣區條走線,即係根本要放棄荃灣站個位,
學 30 咁一離開荃景圍就行去大涌道之後轉左入沙咀道入荃灣,
唔好再起荃灣哂時間。

AVD1 發表於 2020-7-26 13:11

Ricky403 發表於 2020-7-26 13:05
我個以前係講緊十幾年前,30X仲有935接近全掛牌柯打嘅時候
嗰時直頭可以揀車上,因為班碌車友係唔肯揸綠 ...

呢個問題更加就突顯 30X 同 234X 個重疊問題,
老早就應該要解決但係九記一直以黎就冇諗過解決。

當年上西廊個建議根本第二年就應該再執完拎上區議會討論,
九記就唔知係戰鬥格定乜野,根本由此至終就已經想打劫 30X 1 架用車,
咁就已經咩都唔洗討論,因為佢早就已經有立場。

Ricky403 發表於 2020-7-26 13:11

peterkwan 發表於 2020-7-26 12:48
一個鐘一班不如唔好開, 想長荔深班客推晒比 234X/地鐵咩.

無服務同一個鐘一班唔同
一個鐘一班你仲有得揀,只要就到時間:lol

30X一日撇唔甩「黃埔+紅磡灣+漆咸道北」呢個極品甩班組合,一日都唔會搞得好
咁不如比哂車230X做好過,起碼回程無包袱,紅繞直出尖沙咀再剷隧道入彌敦道又得,就算班次麻麻起碼夠快

Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-26 13:14

Ricky403 發表於 2020-7-26 12:30
30X以前衰碌車,而家衰無定向班次
個人相信九龍走線唔郁條30X睇怕都一直頹
咁不如開一個鐘一班,做230X算 ...

非繁30分鐘一班其實個個都係去搭鐵...
再講30X變一粒鐘一班都好難過到關

Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-26 13:15

留起到都哂氣。 ...

睇文字上應該係今年武肺開波後南行1600人一日
咁都算正路

AVD1 發表於 2020-7-26 13:15

peterkwan 發表於 2020-7-26 13:01
要開 30 刀唔洗搞 32H, 只係將出美孚果段拉直, 跟 38A 行葵涌道去美孚做循環線, 回程先行山就已經可以慳 ...

其實荃景圍就唔應該再 care 條 30,
對於荃景圍黎講 30 唯一一個用處就係用黎討價還價去換線換線。
何況條 30 根本點改都係死路一條。

將條 30 擲落去西站換條 33 然後順便博條 33 轉全日好過。

頁: 1 2 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14 15 16 17
查看完整版本: 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道