andy92 發表於 2020-7-28 09:55

61233 發表於 2020-7-28 09:53
citywalk果架成日冇車, 由其下繁, 啲車去哂做橫龍街特車, 反而龍街特車係車海加多人
不過citywalk果到出 ...

而家有埋兩蚊機,行六分鐘保鐵好過

無敵風火輪 發表於 2020-7-28 10:05

39M循環點改做荃景圍,留翻個坑出黎擺新線,有冇可能?

AVD1 發表於 2020-7-28 10:11

無敵風火輪 發表於 2020-7-28 10:05
39M循環點改做荃景圍,留翻個坑出黎擺新線,有冇可能?

個問題係你要條坑黎做咩先?
最怕係你拎條線佢就塞條 A38 落去算數 ;P

053h4 發表於 2020-7-28 10:33

LAK2 發表於 2020-7-28 10:37

castanopsis 發表於 2020-7-27 17:52
都係一句,應該順手攞埋30/41既車

將30改為
荃景圍出長深荔,唔會慢過宜家條垃圾30X30+41加埋已經13部車,夠你一炮過開12/15分鐘一班做埋何文田<>荃葵之下,客量保證幾級跳然後30X就可以名正言順行西廊做楊屋道<>旺角特快
同個人諗法有點類似
但會食45而非41 (41青衣資源唔想掂)
新30(改叫39)只到愛民
41改特快繼續做土瓜灣<>何文田
46踢入黃埔頂30X流水客+45紅磡荔景
跟手攞2部車補返條30H

Package大致如下
45取消(-7)
30變39(+2)
46(+3)
30H(+2)
咁樣條30X長深荔/黃埔包袱無晒想做乜都得
(然後老九會揀取消 ;P)

Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-28 13:35

williamau 發表於 2020-7-27 18:32
你真有趣,41食44載唔晒既客都夠食到坐滿入青衣
你竟然話唔係主要客源? ...

咁係唔係應該改善條44
而唔係靠條41搏有雞執

S3BL100 發表於 2020-7-28 23:39

LAK2 發表於 2020-7-28 10:37
同個人諗法有點類似
但會食45而非41 (41青衣資源唔想掂)
新30(改叫39)只到愛民

同一個大方向下,呢個方法正常好多,至少唔需要無啦啦拉 6C 上麗瑤製造更多問題,或者唔補 30 流水位得罪成邨人

不過如果跟呢個方向諗,我會再縮細少少,進一步減低難度同複雜程度,只重組 30X 45 46,30 分開處理

45 46 合併,麗瑤往來黃埔,減四車
30X 自拆 230X 全日,30X 九龍城碼頭往來荃威花園,來回經荃灣路楊屋道,荃灣方向唔再紅磡兜圈,改行高山劇場一邊上何文田

230X 全日,來回經荃灣路楊屋道,飛美孚西廊,紅磡繞道入黃埔或海逸豪園,加四車,共用 15 車

下一步先再考慮 41 去留問題同點樣重組,到時再加返 30X 非繁上去廿分班

30 分開處理,無論 30H+32H 或者 30 荔景山段變逆時針循環都好,減出來 2-3 車可以換另一條跨區線去荃景圍

但無論點都好,荔景山 45 46 合併換荃葵線上何文田,雖然方向可取,但成個方案 depends on the mercy of 荔景山,佢地 ban 就無得搞;另一方面,換走 45 後,下路往何文田、何文田往深長荔都會有收費問題,唔知人地取態會係點。呢兩個問題,無其他解決方法

如果唔想搞咁多野,或者呢個方案行唔通既話,Ricky403 師兄提出既大方向,30X 230X 直接自拆,搞到比較少人,會係一條出路

kay 發表於 2020-7-29 00:00

6C如果上麗瑤應該都係跟45價

當年山上都唔受46開15分一班,45唔減價落荔枝角

結果41/45/46全部要減班

AVD1 發表於 2020-7-29 08:33

kay 發表於 2020-7-29 00:00
6C如果上麗瑤應該都係跟45價

當年山上都唔受46開15分一班,45唔減價落荔枝角

46 15 分鐘一班好似講緊係要縮線去美孚,
玩野咩,我係荔景肯定反檯啦。

我都唔明而家美孚咁多條對外線求其拉條去荔景都已經可以做得好好睇睇搞掂埋 46 都唔做,
當初起美孚搞 6X 就最應該拎呢條線上荔景,抽 46 去做線換線搞掂。

識得廢物利用 14C 去搞 14X 就唔識拎呢套 concept 重整 46 根本就係九巴官僚作風累事。
其實轉得 6X 就算收高一個 level 拉上補下去整多個分段比 45 根本大家好。

-----
題外話,拎走荔景條 30 就肯定要補返些少野比佢,
假如線換線係搞得掂,成個荃灣區除左條 38A 叫好似有少少作用之外根本搵唔到任何一條線去頂左個位去。

既然係咁就不如荃景圍先叫價搵線換走條 30 一了百了。
而家荃景圍四條全日線除左一條 39M 之外基本上全部都係廢線,
點搞都搞唔掂 :L

FBI2 發表於 2020-7-29 08:56

講到又要郁30又要郁41去成就30X拆線,點解唔好好將30X和230X加埋呢11部車拆兩條全日線?30X用五架,230X用六架,全部開30分架,多人搭自然會加班啦,繁時咪搵33A, 39A,39M,238M等線柯打囉。
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23
查看完整版本: 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道