toby_tl10 發表於 2020-7-29 10:32

FBI2 發表於 2020-7-29 08:56
講到又要郁30又要郁41去成就30X拆線,點解唔好好將30X和230X加埋呢11部車拆兩條全日線?30X用五架,230X用 ...

呢個係最簡單嘅方法,好似86C 286C咁
如果蛇轉正,11部車勉強夠用嘅
特工兄建議30X縮去邊度?

FBI2 發表於 2020-7-29 10:45

toby_tl10 發表於 2020-7-29 10:32
呢個係最簡單嘅方法,好似86C 286C咁
如果蛇轉正,11部車勉強夠用嘅
特工兄建議30X縮去邊度?

太子砵蘭街

053h4 發表於 2020-7-29 11:06

無敵風火輪 發表於 2020-7-29 11:18

053h4 發表於 2020-7-29 11:06
其實30x根本就應該縮短而不經黃埔, 而例如可以改去高鐵西高龍站, 再而拆線

不過 212 取消又唔比小巴做, 要 ...

甘空降用車ge可能性相對唔高,要加班只能殺死某d路線

AVD1 發表於 2020-7-29 11:25

FBI2 發表於 2020-7-29 08:56
講到又要郁30又要郁41去成就30X拆線,點解唔好好將30X和230X加埋呢11部車拆兩條全日線?30X用五架,230X用 ...

其實呢個我 buy,
個問題就會落左起荃灣區定線上面;
究竟行完荃景圍就算,定係兩條線都要行返楊屋道先出市區?

不過九記已經 ban 左拆線呢個 idea 了 …

FBI2 發表於 2020-7-29 12:07

AVD1 發表於 2020-7-29 11:25
其實呢個我 buy,
個問題就會落左起荃灣區定線上面;
究竟行完荃景圍就算,定係兩條線都要行返楊屋道先出 ...

230X楊屋道走,30X照舊但唔入如心。

不過,九巴想直接將30X飛深水埗算。

053h4 發表於 2020-7-29 12:40

FBI2 發表於 2020-7-29 12:44

053h4 發表於 2020-7-29 12:40
30X飛深水埗而無同現水平一樣的替代唔洗諗。

有計,拉33A上荃威,縮30落如心,由30抽一架車俾33A。

AVD1 發表於 2020-7-29 14:26

有計,拉33A上荃威,縮30落如心,由30抽一架車俾33A。
33A 仲要兜上葵涌邨加葵芳先出到去都叫同而家同一水平?

根本太子以北呢個問題上面,真係應該好好考慮同 234X 一齊拆線去做好過,
一次過搞掂荃景圍、荃灣西 + 柴灣角工業區。
30X + 234X 加埋 23 架車;拎 9 架車去做都應該勉勉強強做到全日 15 分鐘一班。

23 架車拎左 9 架做太子以北,仲有 14 架車多出黎;
同一時間要拎走深井條 234A 黎換以擴大車源;事先將 234A 入面五架車撥兩架比 234B 加班用。之後拎多三架去成全呢兩條長線。

17 架車兩條全線分。

九龍南特快就應該西約拉深井一齊做,甚至整條 261B 掃管笏版全日,但要去到麗城先上公路;用車九架全日廿分鐘。
荃景圍就拉楊屋道一齊做九龍南特快 - 用車八架全日廿分鐘一班應該做到。

230X、234P 保留現有繁忙時間服務,咁就真係平衡各方利益。

2076 發表於 2020-7-29 14:33

33A繞路成咁,楊屋道搭已經頂唔順了,同埋收費又平,仲要九巴拉長真係好難搞
33A拉長又入唔入荃灣西站? 入埋加1車應該唔夠,唔入又影響到荃灣西站去大窩口邨的流水
唔知荃景圍會唔會接受32拉上去,32起碼會快過33A出到深水埗,最重要係兩條線都係25分鐘一班
九巴又可以做到荃景圍-可風中學的$6.8客
仲有石圍角總站即刻有位擺40P

頁: 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 [15] 16 17 18 19 20 21 22 23 24
查看完整版本: 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道