arfung 發表於 2021-6-17 11:49

Sita1004-1017 發表於 2021-6-17 11:41
其實係好唔公道囉,E33仲貴過比佢長得多、加左咁多次價既天水圍3M,甚至290
本來一向龍運E線都平,而家覺 ...

E33係剛剛過25公里,只能說「無可奈何」。
聽過有人話如果E33不經龍門居改行泳池和湖山路,就已經唔夠里數收盡$12,只能收$9…

個fare scale一跳一級就差$3。

不過都不及A線$18.9和$27.7的差距大,舊A33X和A36又係咁樣玩法。

kmb63x 發表於 2021-6-17 11:57

聽過有人話如果E33不經龍門居改行泳池和湖山路,就已經唔夠里 ...

歷史問題E31 E32 A41等線大特價先令到宜家啲線改經屯赤貴
雖然E33經龍門路係慢咗, 但龍門居/新屯中客倉無理由唔執, 以前呢班客都係豐景園落行過橋

今次高埔和凹頭除咗多咗1A1E, 仲多埋77K, 64K, 54轉乘A36/E36優惠..
其他九巴線應該效法一下普及呢個優惠...
之前荃葵龍運線已經有呢類優惠

GU9338 發表於 2021-6-17 12:01

聽過有人話如果E33不經龍門居改行泳池和湖山路,就已經唔夠里 ...

同龍運 E 線比收費/公里,E33 的確係最貴
同九記屯元天線去比,E33 其實都係中等價位 , 起碼 263 269D 貴過佢

elmmoo 發表於 2021-6-17 12:13

Sita1004-1017 發表於 2021-6-17 11:41
其實係好唔公道囉,E33仲貴過比佢長得多、加左咁多次價既天水圍3M,甚至290

有咩唔公道 佢已經係按fare scale 去收錢
商業世界公司唔賺錢唔通你養佢?
天水圍M 線,290 甚至E31 32 全部同鐵路有直接競爭
當然要以價錢優勢去吸引客人

但E33 完全無直接競爭下收$9 定$12你都要上
點解唔收到盡

用番同一條線
E33 番到屯門有$4.3 分段賣大包因為可以搶506 客
係同一條線就可以見到有競爭同無競爭下可以點用票價可以令利潤最大化 其實無話公唔公道
佢收$9位位收少$3 咁邊個對佢公道?
到時可能佢攬炒開30 分鐘一班話之你上唔上到咁咪仲煩?

NA4179x賢 發表於 2021-6-17 12:19

收費等級遊戲玩法係咁

Sita1004-1017 發表於 2021-6-17 13:35

其實呃里數都唔緊要,$9又真係平咗啲,但對比E31/E32都短一截之下,理應收返同價$10.8而唔係更貴

NA4179x賢 發表於 2021-6-17 21:16

Sita1004-1017 發表於 2021-6-17 13:35
其實呃里數都唔緊要,$9又真係平咗啲,但對比E31/E32都短一截之下,理應收返同價$10.8而唔係更貴 ...
收你12蚊,比個假象你多3蚊飛東涌後勤好平
何況你講呢兩條線,唔轉車先收10.8
其他E線轉E31/2出入AWE/逸東都係比足十幾蚊

miklcct 發表於 2021-6-17 21:21

NA4179x賢 發表於 2021-6-17 12:19
收費等級遊戲玩法係咁

根本係當年個車費等級表設得差,如果好似某啲公司咁,每5公里以內一級嘅話,咁呃里數都無咁難睇啦!

Sita1004-1017 發表於 2021-6-18 04:47

NA4179x賢 發表於 2021-6-17 21:16
收你12蚊,比個假象你多3蚊飛東涌後勤好平
何況你講呢兩條線,唔轉車先收10.8
其他E線轉E31/2出入AWE/逸東都 ...

唯獨就係呢樣 可以將A/E分家

但荃葵新東果邊就冇可能做到

JV1376 發表於 2021-6-18 09:47

FBI2 發表於 2021-5-31 20:51
E41都就快要落地了

呢個有冇新消息,會唔會都係20/6同一日落地
頁: 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25 26 27 28
查看完整版本: 龍運元朗線改路消息