hongkonger1997 發表於 2022-4-30 00:42

kay 發表於 2022-4-29 21:45
116如果由北角以東上車
其實都偏慢

去年減完紅土線,今年輸到減過海線,仲要次次減班都影響慈雲山/富山/新蒲崗等沒有鐵路服務地區的街坊。

如果下半年減116,是否班次會同5號一擔擔?

RyanPun 發表於 2022-4-30 00:49

BlackBird 發表於 2022-4-30 00:24
968一班都唔應該減同埋要比返多D 12.8就真
大西北線要因為東鐵減班完全就係白痴

是但喇,屯馬線由一期變全通,嗰時夠講話二期全通嗰份合併重組,89D係冇上榜話會郁,最後下場係點?依家進化到連89P堆車都食哂落肚喇。真係唔好比我睇死同一個套路套落968身上。

不過老懷安慰係,啲厹粉終於冇得話因為屯馬綫乜乜乜,所以大刀大刀咁減資源係合理。特工無心嘅一句話「968計劃減3部」,原來無意中話咗比人聽,借刀殺線減車呢家嘢係冇分你我他,以前968打風打仗都打唔甩968堆車,依家呢?

EX-TL 發表於 2022-4-30 00:57

對於某些迷信觀塘道有配額限制的板友們, 見到101大減班應該很興奮, 又係時候FF有咩線加入觀塘道.

barking 發表於 2022-4-30 00:57

ahken 發表於 2022-4-29 23:08
屎水:寧願谷780同788(全部自己袋),都唔要俾九巴袋到一半118

冇錯,看似安全的118客量都會跌。

九巴cut班而多出車輛資源,建議投放新線類似118港島走線,例如新界東直達柴斜至小西灣

JC8385 發表於 2022-4-30 01:02

Choi 發表於 2022-4-30 00:21
減968同時加P968班,好嘢

仲有968X飛中環
完全係一個局

JC8385 發表於 2022-4-30 01:03

RyanPun 發表於 2022-4-30 00:49
是但喇,屯馬線由一期變全通,嗰時夠講話二期全通嗰份合併重組,89D係冇上榜話會郁,最後下場係點?依家進 ...

你啱一半
屯門線咪唔使減囉

ky927 發表於 2022-4-30 01:06

KG1428 發表於 2022-4-29 23:20
華富邨即將重建來回程又要經銅鑼灣
加埋東鐵過海可在金鐘轉南港島線/港島線

170其實一係死,一係開發 薄扶林+西環<>沙田

原客倉銅鑼灣<>大圍/沙田,大把combination可以取代

RyanPun 發表於 2022-4-30 01:07

JC8385 發表於 2022-4-30 01:03
你啱一半
屯門線咪唔使減囉

可能過多一兩年玩厭咗,厹又轉口味呢,橫掂佢啲美學最大特色係唔統一,啲資源當波咁踢係正常表現。

ky927 發表於 2022-4-30 01:09

FBI2 發表於 2022-4-29 21:19
968都計劃減3架

968都要減當然係惡夢,但以968個車海-3 ,真係算微調

kt241 發表於 2022-4-30 01:13

希望可以趁今次大改革過海線
取消聯營,紅隧巴士線做大幅度轉乘改革
頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 17 18
查看完整版本: 東鐡過海段5月15日通車