樂仔〞 發表於 2022-4-30 11:01

點解會個個都覺得 968 唔應該受影響 ?
西鐵朗屏去紅磡先半粒鐘 , 落樓下轉東鐵過會展預多 7 分鐘 , 比你去埋金鐘都係 10 分鐘
官方時間元朗西去金鐘要 46 分鐘 , 去菲林明道都要 48 分鐘 , 未計繁時塞車
灣仔堆寫字樓又好大比例係海皮
呢堆客預計會因為東鐵過海而搶到真係一 D 都唔出奇
唔好話 968 , 甚至 967 969 都可能會有影響
正如屯馬線通車 , 邊個會諗到 40X 43X 269D 有份當災 ?

S3bl430 發表於 2022-4-30 11:03

JX9097 發表於 2022-4-30 10:22
101呢條老牌線似乎都近乎末日...
101應該唔會末日啦,佢既客真係源源不絕咁湧出黎,另外101本身唔停金鐘,
灣仔繁忙時段唔近鐵路站的位置(例如南洋酒店)果邊都好多客,
紅隧又比較小人落車
過左九龍城仲有唔小客(101灣仔去牛頭角比619快)
又有流水,
應該最多都係減到7-10分鐘一班

東鐵過海對土瓜灣最大的便利是行小一段要轉車既路,
但去金鐘以東要轉2次車,
紅磡站繁忙時段又有可能有樽頸
應該就唔會為101帶來致命性打擊
不過堅城至上環一段從此可能變得多餘

S3bl430 發表於 2022-4-30 11:04

西鐵朗屏去紅磡先半粒鐘 , 落樓下轉東鐵過會展預多 7 分鐘 , 比你去 ...
968要奶野的話早就奶左野,你忘記左西鐵可轉東涌線直落中環?東鐵延線本身没有令到元朗去灣仔快左,只係有可能"行小左"
另外繁忙時段紅磡站上唔上到車真係一個未知數

至於灣北客,係會有部份客選擇地鐵,
但968客量夠高,班次密,總影響唔會高

樂仔〞 發表於 2022-4-30 11:08

S3bl430 發表於 2022-4-30 11:04
968要奶野的話早就奶左野,你忘記左西鐵可轉東涌線直落中環?
中環 968 係港島頭站位 (往港島計) , 而且中環 968 巴士站同地鐵站位置相近 , 自然有得玩
灣仔就唔同鳥 , 968 首先要中環碌到落灣仔 , 人地港鐵過海一下子直插灣仔
二嚟 968 灣仔落車仲要行出海皮 , 但人地港鐵一落車就已經係海皮 , 優勢大好多
咁當然啦 , 九巴如果真係預期多客走 , 就唔會只係減得 3 架車 , 證明佢會預計有客因為東鐵過海而跌但唔多啫

M722 發表於 2022-4-30 11:14

FBI2 發表於 2022-4-30 09:53
仲有條93K呢? 全日25-30分不過份.

另外,我說既減,可能只有繁時仲有水位,非繁有D線開唔到太疏,例如14.

尖沙咀往九龍城、新蒲崗方向:

5、5A、28大致上走線相同,現在3線聯合班次10分鐘開出。

不過,5A客量好少, 為左插旗都要蝕住做。

M722 發表於 2022-4-30 11:32

JX9097 發表於 2022-4-30 10:53
對將北嚟講
減十架,畀番兩架
唔係要叩謝神恩啩

93K 八十年代未走線,根本不合時宜,到現在仲未取消算係咁。其他交通工具/路線可以取代。

如MTR、綠VAN 10M/105

KM8453 發表於 2022-4-30 11:40

西鐵朗屏去紅磡先半粒鐘 , 落樓下轉東鐵過會展預多 7 分鐘 , 比你去 ...

元朗兩個西鐵站附近屋苑,用鐵路出港島嘅比例已經高過巴士。以往出入灣仔北,搭地鐵要係尖東金鐘轉車,灣仔兜翻上月台,再行天橋先到。黎緊東鐵過海,轉乘方便好多,加上元朗出會展時間應該同出香港站 / 金鐘站差唔多,968 一定會有影響。

至於天水圍,我相信影響有限,967 一直只到金鐘,會展站完全唔關佢事,而 969 亦服務緊唔少遠離西鐵站客源。

我估城巴可能用第二啲方法調整服務,而唔會即刻直接減車,例如 969 天耀特班(本身就唔好客)可以壽終正寢;967X 吹左幾年嘅早繁第四班車 hold 起住先,等東鐵過海一段時間睇下做唔做得過,等等。

toby_tl10 發表於 2022-4-30 12:03

FBI2 發表於 2022-4-30 09:53
仲有條93K呢? 全日25-30分不過份.

另外,我說既減,可能只有繁時仲有水位,非繁有D線開唔到太疏,例如14.

80繁時有水位?早幾日先至俾人嘈彩虹返沙田區最爆係80,如果咁都有水位,全香港所有巴士線減一半車都仲有水位添。

5仔變廢線指日可待

大家習慣咗奕晴太耐,忘記咗東鐵仲有2個站叫羅湖同落馬洲。呢2個站而家0客量,但係終有一日要開返。到時沙田真係唔會上到車,東鐵個capacity唔夠就係唔夠,巴士而家減咗嘅到時都要加返啲落去。

羅湖同落馬洲幾時開就問水晶球啦,厹會捱到嘅,屎水捱唔捱得到嗰日就唔知喇

kay 發表於 2022-4-30 12:13

toby_tl10 發表於 2022-4-30 12:03
80繁時有水位?早幾日先至俾人嘈彩虹返沙田區最爆係80,如果咁都有水位,全香港所有巴士線減一半車都仲有 ...

爆都係北區段
沙田開始有屯馬
依家洗左輪牌後
九龍塘一段已經唔係最爆

反而大埔有機會兩頭唔到岸

toby_tl10 發表於 2022-4-30 12:18

kay 發表於 2022-4-30 12:13
爆都係北區段
沙田開始有屯馬
依家洗左輪牌後

沙田有屯馬??平行時空??
頁: 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 [14] 15 16 17 18 19 20 21 22 23
查看完整版本: 東鐡過海段5月15日通車