JX9097 發表於 2022-4-30 10:27

neoplan720p 發表於 2022-4-30 02:57
開心,
堆舊隧線十幾廿年前已經講緊定線過時,
但無論邊間公司,

完全同意
可惜巴士公司都只係睇住對家地盤短途客
對於啲線嘅整體利益視而不見
真係怪不得誰

JX9097 發表於 2022-4-30 10:29

FBI2 發表於 2022-4-30 09:53
仲有條93K呢? 全日25-30分不過份.

另外,我說既減,可能只有繁時仲有水位,非繁有D線開唔到太疏,例如14.

93K資源老早就應該「回收再造」依家減下減下最終一架車都冇埋
將軍澳又拎唔到嚟改善

KG1428 發表於 2022-4-30 10:35

kay 發表於 2022-4-30 09:20
118最怕係比D金鐘巴士線搶客
當然無得驚咁多
但118好處係全日接近旺場

但是東鐵線新月台位於屯馬線下層而且距離比起原來的東鐵線月台更遠。(新月台位於地下4層)一下車仲要行上2層+一段路+落1層。自然影響到紅隧線啦。在會展站行過去灣仔碼頭(有720/722/780/788)去港島東。不止影響118,102/106都會受東鐵線過海影響。

FBI2 發表於 2022-4-30 10:44

JX9097 發表於 2022-4-30 10:29
93K資源老早就應該「回收再造」依家減下減下最終一架車都冇埋
將軍澳又拎唔到嚟改善
...

將軍澳巴士服務都改善左唔少啦,都加番幾十部落來,當然同2002年時減150部車去比較,仲有段距離.

FBI2 發表於 2022-4-30 10:46

WN4156 發表於 2022-4-30 09:52
我見6C都叫十分鐘內嚟一部,部部大半滿,都仲有賺,而12A,15,61X,89D同269D完全冇受影響,反而一堆頹線5A ...
同盛年既6C比,跌左30%以上啦,而家6C應該仲可以減多2-3架車.

12A,89D,269D冇受影響? 你得閒去數下客先啦.

15我冇去數,唔評論,但觀察上都有客量減少情況,14都係.
5A真係跌好多.

FBI2 發表於 2022-4-30 10:47

JX9097 發表於 2022-4-30 10:22
101呢條老牌線似乎都近乎末日...

40架減到32架,又未至於末日掛.

XL2135/D343344 發表於 2022-4-30 10:52

101全盛時期係用51架
即係total減咗19架 (51>32),減幅達37.25%

JX9097 發表於 2022-4-30 10:53

FBI2 發表於 2022-4-30 10:44
將軍澳巴士服務都改善左唔少啦,都加番幾十部落來,當然同2002年時減150部車去比較,仲有段距離.

...

對將北嚟講
減十架,畀番兩架
唔係要叩謝神恩啩

尤其是93K呢類根本唔應該再存在嘅線
拎嚟劈掉重練都唔過份

JX9097 發表於 2022-4-30 10:55

淨計8架車都講緊20%...
我自己會覺得跌入減班》趕客》再減班嘅漩渦

edhong 發表於 2022-4-30 11:01

頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22
查看完整版本: 東鐡過海段5月15日通車