S3bl430 發表於 2022-4-30 13:51

FBI2 發表於 2022-4-30 13:41
80而家開到比正常時間表仲要疏,爆都唔奇,我講緊減班係由正常時間表去計,唔係而家疫情班次,你私下減到 ...

我覺得
按依家情況睇, 80P最繁忙半小時可減至10-11分鐘,
80返沙田方向可減至7-8分鐘一班,
剛好是以前班次的一半水平

非繁15分鐘

如果觀塘道和龍翔道塞車問題小左,或者班客才會回流返80

hihiman 發表於 2022-4-30 13:52

ky927 發表於 2022-4-30 01:06
170其實一係死,一係開發 薄扶林+西環沙田

原客倉銅鑼灣大圍/沙田,大把combination可以取代

只要在170 電牌不停宣傳經銅鑼灣, 特別屎水在自己時段, 大cut 38, 42, 72 班, 加落170 度,
咁170 就能圍到皮, 視覺效果雖則不太好

Ohm 發表於 2022-4-30 13:58

Ricky403 發表於 2022-4-30 13:34
會展站靚位黎
甚至雖然個站地理上喺灣仔北
但係出站過天橋落集成感覺都係近

仲有,灣景中心有個$2特惠站,如果到時會展站都照樣適用,可能都係幾大嘅搭鐵誘因

S3bl430 發表於 2022-4-30 14:05

仲有,灣景中心有個$2特惠站,如果到時會展站都照樣適用,可能都係幾大嘅搭鐵誘因
...

到時應該會取消啦;P

hihiman 發表於 2022-4-30 14:05

neoplan720p 發表於 2022-4-30 02:57
開心,
堆舊隧線十幾廿年前已經講緊定線過時,
但無論邊間公司,

如果每邊(九,屎) 都肯整灣銅版W1, 快速上西隧免費轉各自的線番九龍, 新界

其實都仲有得同MTR 打, 總好過將來真係復開W1

Ricky403 發表於 2022-4-30 14:09

...

太近了;P
反而可以搬番去集成

S3bl430 發表於 2022-4-30 14:18

我覺得東鐵過海新城唔會輸曬,新東港島東流失既客,有部份最終會返去18,720,780,788依堆港島線

雖然車費減少,但會展回車效率高左好多,唔駛和對家分客, 灣北本身又自帶客源,

樂觀咁諗,以後或者有18M,720M,780M,788M只做灣北駁鐵客

Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-30 14:24

其實幾年前先講緊堆紅隧線已經旺丁唔旺財
對巴士公司盤數係唔係真係咁大影響?
當然亦好睇之後點減/重組法

屍水食住個會展站隨時仲有著數

Snoopy@FB8617 發表於 2022-4-30 14:26

JX9097 發表於 2022-4-30 10:22
101呢條老牌線似乎都近乎末日...

101做唔掂都仲可以推條111上火線

JX9097 發表於 2022-4-30 14:30

...

灣景太近喇啩...會cut走多過加會展站
頁: 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 22 23 24 25
查看完整版本: 東鐡過海段5月15日通車