樂仔〞 發表於 2022-11-1 18:05

da93 發表於 2022-11-1 16:32
咁你冇得避架喎,成本高令佢蝕錢都要做架,現實上真係冇人保證條條有錢賺架喎。而且,呢d成本要減少的話 ...

其實用 272E 取代 72 唔算唔合理 , 但 272E 咁大咬真係好難令人幫佢

12Lane 發表於 2022-11-1 18:33

其實用 272E 取代 72 唔算唔合理 , 但 272E 咁大咬真係好難令人幫佢

認同,
最簡單就係將大埔客提速,即係272E之類,然後一次過大減埔公車整合晒班客。286x同286c都玩過一次,不過去到286同72啦喎… 講就真係易,實行阻力就好大。

da93 發表於 2022-11-1 18:44

12Lane 發表於 2022-11-1 18:33
認同,
最簡單就係將大埔客提速,即係272E之類,然後一次過大減埔公車整合晒班客。286x同286c都玩過一次 ...

都係果句,開286本質上唔係錯,但條線核凸到咁叫人點會唔出聲

而好衰唔衰將瀝源禾輋俾左280x做青沙角色後,點去平衡72個角色定位就增加左難度

da93 發表於 2022-11-1 18:46

或者咁講,272E真係毫無價值嘅話,就唔會有人叫佢全日

你諗下272E同272P比,邊個嗌得多d就明

dubbies 發表於 2022-11-2 00:42

da93 發表於 2022-11-1 16:32
咁你冇得避架喎,成本高令佢蝕錢都要做架,現實上真係冇人保證條條有錢賺架喎。而且,呢d成本要減少的話 ...

減班可以應對運吉個kpi 用人又少左 同埋72日間坐得滿窗口出沙田好難郁到佢 整左新線回唔回應到貴客好難講

da93 發表於 2022-11-2 00:53

dubbies 發表於 2022-11-2 00:42
減班可以應對運吉個kpi 用人又少左 同埋72日間坐得滿窗口出沙田好難郁到佢 整左新線回唔回應到貴客好難 ...

可以應對到,在美麗新香港下,唔好講反對對嗎?

iseen 發表於 2022-11-2 06:54

da93 發表於 2022-11-1 10:46

走線有價值,但價錢係問題呢。
九巴做272E 一開始明顯係打村巴,所以收得同村巴差唔多。
但全日化就明顯唔係村巴啦。

如果要全日,286X 循環線會係出路,特別係有272X 補奧運之後。

da93 發表於 2022-11-2 07:28

iseen 發表於 2022-11-2 06:54
走線有價值,但價錢係問題呢。
九巴做272E 一開始明顯係打村巴,所以收得同村巴差唔多。
但全日化就明顯 ...
所以呢d就係佢自己將自己擺入個死胡同裡面

第一,冇人叫佢打村巴
第二,冇人叫佢貪果兩三蚊

循環線,最適宜做果條叫286

kitarolo 發表於 2022-11-2 07:45

da93 發表於 2022-11-1 18:46

綜合返前面會員嘅意見,72困局在於行
舊路又唔係獨市嗰吓大鑊,大埔道有自己
嘅81,埔公更另有三條全日線,如果價錢先決
拉疏 81 72A 祗係將問題搬到其他持份者不滿。

64K用車更多,行車時間長過72
兩蚊客比率高/正價客有雙向分段
被迫用短車兼需爬斜,盤數肯定更差,
建議264R每日服務嘅聲音係有,至今
都係得每日單向一班嘅64X。

同樣道理,大埔市中心搭到元朗大馬路嘅客
不少,更有林錦來往錦上路站嘅客,就算251A
有一小段重疊,64K一樣算係密車。

講遠咗,重申我無月票都唔介意272E嘅價,
車程亦唔可能慢到與72持平,最怕係A47X咁
款運吉批咗全日,貴線都走去疏車過便宜路線。

joechau123 發表於 2022-11-2 09:43

kitarolo 發表於 2022-11-2 07:45
綜合返前面會員嘅意見,72困局在於行
舊路又唔係獨市嗰吓大鑊,大埔道有自己
嘅81,埔公更另有三條全日線,如 ...

但64K真係蝕?大埔區內、元朗區內、仲有駁鐵嘅人,呢堆都多到不得了,加上佢班次密度喺鄉郊路線係絕無梗有,閒日來回程都可以拖2,3卡

記得之前好似有人提起過大手買E6M嘅其中一個原因係因為64K,否則E6M入得林錦之後,64K唔會咁快全線E6M

頁: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 大埔區議員反對72減班