hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [轉載]施將軍/九巴大計
開啟左側

[轉載]施將軍/九巴大計

1320 發表於 2014-1-22 16:51 | 顯示全部樓層

原帖由 mak5052 於 2014-1-22 16:19 發表

讓綠小大線准用類似澳巴五洲龍細車(6、7、19果類)並可企人,如何?
可以考慮, 如果唔想要企, 好似宜家既中巴既dart 咁, 只可以坐又得
The Designer
053h4 發表於 2014-1-22 16:53 | 顯示全部樓層
SLF 車價貴, 專利巴又要鎖七十
講真, 同幾十萬一部的綠VAN自由競爭, 公平咩

做生意, 就係有所為, 有所不為  蝕本無肉食唔會做, 有利潤個個爭著做
純自由運行, 我唔覺得專利公司會買低地台車啦
簽名被屏蔽
kay 發表於 2014-1-22 19:07 | 顯示全部樓層
今時今日政策主導

運輸署又要配合環保
口講話減少空載巴士數目但實際上就係有理無理都要交數

巴士呢行呢十幾年轉變太大
以前鐵路未擴張得咁西利,好多線都有錢賺
未有配額前鬥搶客都正常

今日就算加quota,巴士公司都未必用盡
手上賺錢線少左咁多,成本又升得勁,司機流失又多
開多一架車都要錢,又無咁多客比你去搶

近年區域重組,主打轉車站都係現有政策下既產物,去符合減少車輛及減少係馬路上行走巴士既數目

比咩人做都好,大環境唔變,好難打破困局
世界很簡單 人類很複雜
tkf_2005 發表於 2014-1-22 20:35 | 顯示全部樓層

原帖由 238X 於 2014-1-21 22:13 發表

不同意。香港運輸署的監管的確係阻手阻腳。
退一步說,香港運輸署監管的方法或者執行細節
出現嚴重問題,急需修正。

1. 放寬返少少 quota,哪怕只係多 5% 都好,
呢樣上至專利巴士、下至的士都有需要

2. 解決小巴、旅遊 ...

近排小巴大王又話大把車放係度冇人揸,
又難請人,

合併小巴牌,以3合2方式,做24座中型巴士,咪岩哂囉,
又可以減少路面車輛架次,又可以真正用較多載量O既中型巴士放去客量高O既現有小巴線路,
運豬處咪好鐘意將搭豬骨線路比小巴公司包埋一齊O既,
客多路線換左大車,減輕成本,比小巴公司唔洗成日嗌放線唔做,
順手大手引入混能車種,中型巴士空間充足應該足夠推行啦....

講到尾,廢氣特多O既政府,諗到E條計仔未啊.?

樓主| FS1819 發表於 2014-1-23 02:28 | 顯示全部樓層
運輸署個邏輯好白癡,減到10架巴士又如何?
只要每兩架巴士之中有5個人渣車,減車嘅成效已經冇咗
再者,巴士數量一直下降,但塞車依然越搞越衰,
好明顯,巴士根本唔係塞車源頭
但運吉班人依然死撐
唔講・唔等於・唔做
PB602 發表於 2014-1-23 09:15 | 顯示全部樓層

回復 75# 的帖

巴士無錯係載客量大,但喺主要幹線不斷停站,行吓停吓。再加上好多巴士司機駕車操守有問題,埋站要騎住兩條線,轆車搏過鐘,明明綠燈又要等到紅燈,明顯令路面問題惡化。

所以如果係2架九巴vs10架私家車行彌敦道或軒尼詩道,我肯定2架九巴所引起嘅塞車問題遠比10架私家車嚴重。
1320 發表於 2014-1-23 09:28 | 顯示全部樓層

原帖由 FS1819 於 2014-1-23 02:28 發表
但運吉班人依然死撐 ...
佢地可能有大量地鐵投份, 只係想迫你坐mtr , 等自己有多d錢收
The Designer
張偉沖 發表於 2014-1-23 09:34 | 顯示全部樓層
原帖由 FS1819 於 2014-1-23 02:28 發表
但運吉班人依然死撐 ...

你肯定一定有5個人會轉渣車?
你知唔知買部車, 養車幾貴? 塞車, 入停車場唔駛時間?

唔好反運吉反到上晒腦..
gn3509 發表於 2014-1-23 09:39 | 顯示全部樓層
原帖由 PB602 於 2014-1-23 09:15 發表
巴士無錯係載客量大,但喺主要幹線不斷停站,行吓停吓。再加上好多巴士司機駕車操守有問題,埋站要騎住兩條線,轆車搏過鐘,明明綠燈又要等到紅燈,明顯令路面問題惡化。

所以如果係2架九巴vs10架私家車行彌敦道或軒尼詩道,我肯 ...
好多私家車司機駕車操守咪一樣有問題,違泊double parking黃線停車當食生菜,
班老細車响中環尖咀等老細,見到正義朋友就轆車兜個圈回到原位繼續等,
咪同你口中既九巴差唔多
今期流行:690是原罪
張偉沖 發表於 2014-1-23 09:47 | 顯示全部樓層

原帖由 1320 於 2014-1-23 09:28 發表
佢地可能有大量地鐵投份, 只係想迫你坐mtr , 等自己有多d錢收

鐵路比巴士更環保,
知唔知一抽列車等於多少部巴士啊巴士迷?

咩迫你搭鐵啫, 家陣無巴士你搭? 真係保鐵的798 會開得成?
日日唱衰政府無錢你收架.