hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 107[立法會選舉後]新城會否因新一屆立法會議員誕生而改 ...
開啟左側

[問題] 107[立法會選舉後]新城會否因新一屆立法會議員誕生而改善...

ahken 發表於 2016-9-7 11:11 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

個人意見, 由於所產生的議員當中泛民比例略有增加(因為港島建制:泛民由上屆的4:3變成今屆的3:3), 有望能因此推動港島區巴士服務有所改善

另外值得一提的是, 在網絡世界中, 不乏有人為政府或巴士公司發聲而作出引導性言論, 包括但不限於內部職員甚至是外判人員, 使是非顛倒, 最佳例子是: 步行超過20分鐘乘坐巴士是合理的。

希望經過今次選舉後, 巴士公司服務能改善, 便無需聘用大量職員以作發聲, 據本人統計, 一個帖子最高職員:市民比例為8:1, 情況不容忽視

再重申一次, 本人為偏向政治中立, 但在上屆立法會交通事務上能看到, 建制議員只懂向巴士公司妥協而不作出反對, 受害的都是無辜的市民! 而且更要受到不必要的傷害

7月19日update:
2889 9999投票熱線107分

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 笑左

查看全部評分

相關帖子

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
kay 發表於 2016-9-7 15:02 | 顯示全部樓層
#立法會係政治場所、倒特首場所

講完
世界很簡單 人類很複雜
allen_814 發表於 2016-9-7 17:55 | 顯示全部樓層
你發下夢好過啦,梁振英唔落台新創建既服務就唔會有改善
半隱退
kl9327 發表於 2016-9-7 18:20 | 顯示全部樓層

邊個話泛民就會有心改善交通服務?
kmb71k 發表於 2016-9-7 18:55 | 顯示全部樓層
kl9327 發表於 2016-9-7 18:20
邊個話泛民就會有心改善交通服務?

你睇下建制派搞巴士路線有咁極品得咁極品, 與市民所願背道而馳
泛民對搞交通唔係全部都好, 但係, 起碼好過班與民為敵建制派

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
SX2327 + 1 + 10 建制派搞巴士路線有咁極品得咁極品.

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| ahken 發表於 2016-9-7 19:08 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-9-7 18:55
你睇下建制派搞巴士路線有咁極品得咁極品, 與市民所願背道而馳
泛民對搞交通唔係全部都好, 但係, 起碼好 ...

係, 呢個我都同意泛民會稍比建制好

樓主| ahken 發表於 2016-9-7 19:16 | 顯示全部樓層

allen_814 發表於 2016-9-7 17:55
你發下夢好過啦,梁振英唔落台新創建既服務就唔會有改善

我想現實中見到既, 唔一定係梁振英落台, 反而係巴士公司高層同其手下職員引咎辭職, 建制派呢幾年交通服務做得唔好其實亦都應該引咎辭職 (例如港島區某老牌建制議員下馬了, 值得慶賀)

hadboy5 發表於 2016-9-7 19:25 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2016-9-7 18:55
泛民對搞交通唔係全部都好, 但係, 起碼好 ...

係㗎,36B係最好例子,睇下而家幾風光,朗屏巴士服務仲停留80年代行屯公,所以話呢,民主派主導的地區係唔錯的
boyvv1000 發表於 2016-9-7 19:43 | 顯示全部樓層
 樓主| ahken 發表於 2016-9-7 19:55 | 顯示全部樓層

boyvv1000 發表於 2016-9-7 19:43
立法會應該無咩影響啊
區議會先大影響

區議會大影響的話, 好多重組就唔會咁難睇啦......