hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵荃灣綫往中環有不同的版本路線圖
開啟左側

港鐵荃灣綫往中環有不同的版本路線圖

octopusman 發表於 2016-11-21 21:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

留意︰美孚站的版本,在尖沙咀站欠缺了轉乘西鐵綫的指示。

相關帖子

dennis28a 發表於 2016-11-21 21:12 | 顯示全部樓層
美孚站係刻意唔要西鐵綫指示(本身都上西鐵),不過係好係懷?留比大家判斷。
PS:錯版區

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
SH1334 + 5 錯區+1

查看全部評分

惡意回復是不道德的行為。
ASV50 發表於 2016-12-5 04:13 | 顯示全部樓層
少見多怪??....

港鐵一向做路線圖指示,都會因應你所身處車站去話番比你知邊個車站轉乘最適合
而轉乘車站就唔會再重複標示

e.g. ISL 往堅尼地城方向
柴灣 - 太古 會標誌 鰂魚涌 轉乘將軍澳綫
但你去到 鰂魚涌,無論 ISL定TKL,都唔會見到鰂魚涌果度標示可以轉乘 TKL或 ISL
因為該站已經有齊2條路線,再標示轉乘根本係多餘

難道你係美孚要搭西鐵綫,會再指示你落到尖沙咀先再轉西鐵?
timewater 發表於 2016-12-5 16:44 | 顯示全部樓層

ASV50 發表於 2016-12-5 04:13
少見多怪??....

港鐵一向做路線圖指示,都會因應你所身處車站去話番比你知邊個車站轉乘最適合

不同意...
其實遊客落咗車, 都希望知道自己身處既車站可以轉咩車.. 但睇到呢幅, 就淨係以為美孚係得荃灣線而無西鐵線

唔明港鐵個路線圖點解唔印多幾隻字, 都唔係嘥多幾多墨啫
kei_hk 發表於 2016-12-5 17:00 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2016-12-5 16:44
不同意...
其實遊客落咗車, 都希望知道自己身處既車站可以轉咩車.. 但睇到呢幅, 就淨係以為美孚係得荃灣 ...

這塊版的對象﹐根本唔係比到站落車的乘客睇。

入閘的人﹐如果真係坐西鐵線﹐根本看唔到這塊版﹐因為在荃灣線月台層﹐仲要對正樓梯/自動梯位。

轉車的人﹐乜唔係在落車前已經知道這個站可以轉那條線嗎?
(例如列車的報站﹐ 手上的路線圖介紹已經計劃坐車方法)

要轉車的人﹐月台亦有足夠的指示牌教你去另一組月台。

學上面所講﹐在美孚要坐西鐵﹐為何唔直接去西鐵站一邊﹐而要去尖東才轉西鐵?
你去紅磡方向(南昌至尖東及紅磡)﹐直接坐西鐵會快一些。去屯門方向﹐你唔係想遊車河去尖東轉車呀

除非﹐真係貪半小時八達通轉乘時間去做其他野啦。
但係遊客又點會咁醒水知到有此合法漏洞? 知道又用的遊客﹐根本唔需要睇這塊牌啦

timewater 發表於 2016-12-5 17:31 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2016-12-5 17:00
這塊版的對象﹐根本唔係比到站落車的乘客睇。

入閘的人﹐如果真係坐西鐵線﹐根本看唔到這塊版﹐因為在 ...

咁印多少少, 又唔係好過份啫
dogdog002 發表於 2016-12-5 19:03 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2016-12-5 17:31
咁印多少少, 又唔係好過份啫

咁油麻地應唔應該整 觀塘綫往黃埔?
咁最佳選擇當然係旺角整,

兩個都整咪仲混亂

美孚尖東同一道理

-----------------

反而有時呢隻單一路綫圖有時會標示尖東站

西鐵綫果邊反而唔標示 尖沙咀站

以前東鐵綫反而有, 之後就唔知幾時取消左
alexleechaksum 發表於 2016-12-5 20:59 | 顯示全部樓層
dogdog002 發表於 2016-12-5 19:03
咁油麻地應唔應該整 觀塘綫往黃埔?
咁最佳選擇當然係旺角整,

係最近呢次觀塘綫延綫同南港島綫換直立/幕門/閘門路綫圖嘅時候先加番

LCT@351 發表於 2016-12-6 00:18 | 顯示全部樓層
新版本路線圖香港站字體明顯細小
b123as 發表於 2016-12-7 00:21 | 顯示全部樓層

唔統一係因為由唔同人整理?
前九鐵的轉駁成日有漏,東涌線荔景香港都齊