hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [飛行報告] 在機上病倒:UA 77E+E45 SFO-IAD-TYS (多圖) ...
開啟左側

[飛行報告] [飛行報告] 在機上病倒:UA 77E+E45 SFO-IAD-TYS (多圖)

S3BL100 發表於 2023-4-5 08:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

兩個半星期西岸之旅結束,從三藩巿搭機回家。

東岸時區比西岸快三小時,從西岸往東岸,應該坐甚麼時間的飛機,往往是一個難題。以前還年輕時,通常會坐 red-eye,將近半夜從西岸起飛,到東岸時剛天亮。現在體力沒有那麼好,而且西岸沒有直航回我的住處,必須在中部、東岸或東南部轉機一次,也就傾向坐日間的飛機,代價是要麼就很早起床,到達時已屆晚上;或者遲一點兒起床,到達時已經半夜。結果我選了前者。看上去好像沒有那麼辛苦,但也不是很容易。

本來心水航班是 UA SFO-IAH-TYS 752+E45,但這個航班與兩星期前去程 TYS-ORD-LAS 的組合,從未出現合理價錢,再者轉機時間少於一小時,也不太放心。結果訂了 SFO-IAD-TYS,也因此造就了一個多月以來第四次乘坐第四款不同 UA 777 的機緣。(上月中往歐洲遊玩,去程 IAH-AMS 乘坐的也是 77E,但那是使用 GE 引擎的 777-224ER,與今次乘坐、使用 PW 引擎的 UA 一手 777-222ER 有分別;雖然內籠於翻新後已沒有分別,但嚴格來說是兩個不同型號。)

反正 UA 擁有全球其中一支最舊的 777-200ER 機隊,這款昔日常見的機種,今天在世界各地也買少見少了。本來也天真的希望,SFO-IAD 一程可以升艙,結果失敗而回。

3/21/2023
San Francisco International Airport (SFO) -> Washington Dulles International Airport (IAD)
United Airlines / UA2032
Boeing 777-222ER / N228UA
08:25 - 16:14, 4 h 49 m

天未亮就坐 Lyft 來到機場

其實此時機場人流已頗多,這兩張 Terminal 2 的相片是趁沒有太多人路過時影的

提早不少來到機場,不料 TSA 只花了兩分鐘就完成,出乎意料地順利

過橋往 Boarding Area F

登機程序在 7:35 am 開始;登機前十分鐘,今天的用機 N228UA 被拖進 F11 登機閘。N228UA 是 UA 與 CO 合併前擁有的一手 777 當中,第二最新的一架,也是全球第 384 架 777;但今天也已經逾 21 年機齡了。N228UA 仍未披上新色,但引擎外殻髹上光鮮的藍色,對應 UA 新色,原因是兩年前全線 PW 777 停飛,後來需更換重新設計的引擎外殻組件,方能復飛,也就直接髹上藍色了。

於是,連同去程 ORD-LAS 乘坐的 777-222 N213UA,碰運氣乘坐 LN < 100 的最早期 777 的計劃,徹底失敗。

工作人員正為 N228UA 裝上貨物、行李與食物。此時天也漸亮起來了

SFO 的登機程序比較有序,在登機橋就安排坐右邊的乘客使用 1L 門,坐左邊的使用 2L 門

因此,一進去就見到 50 個 Polaris lie-flat 商務艙座椅,在內陸航線一般當作頭等售賣。這天 Polaris 全滿,升級失敗。

緊接在商務艙以後的,是 24 個 Premium Plus 座椅,2+4+2 排列,在內陸線當成 Y+ 售賣。作為 UA Premium Silver,可以在登機時免費改劃 Y+,但這些大位早就給填滿,這個機會這次輪不到我。(去年坐 DEN-ORD 的時候,成功改劃 Premium Plus,在此詳細報告過,我對 hard product 印象極佳)

後面是普通 Y+,這次我成功劃到最後一個 Y+ 位;再後面頭枕較淺色的是普通經濟艙。

Y+ 與 Y 的唯一分別,是 legroom 極佳

AVOD 啟始畫面

航線圖

AVOD 的地圖,可以細緻顯示機場鄰近的公路與地貌

AVOD 貯藏量極為豐富,之前幾次也介紹過了

四小時的航程,這套《ET 外星人》是我這次航程唯一看了的電影,其餘時間都用來補眠

滑行出跑道之時,外面下著滂沱大雨

換上新色,但引擎外殻換回舊色組件的飛行鉛筆 757-300

起飛了。雖然同樣是 PW 引擎,但推背感比起兩星期前乘坐的 non-ER 772 強勁不少

航班資訊。本來會比預定時間早十五分鐘到達的,卻因為 SFO 起飛時排長龍,疑似單跑道運作,搞到遲到十五分鐘

升上三萬呎高空後,終於可見藍天

Snack service 選了 stroopwafel 與咖啡。之前兩三晚因為行程緊湊、睡得不多,有點兒頭昏腦脹,胃口也麻麻,自然也沒有買 buy onboard,咖啡提神是必須的,但這次效果竟然不大

降落前再次提供飲料,這次選 tomato juice,反正胃口不佳,但總得來一些蔬菜落肚。但此時飲不下,結果待開始 initial descent 時,才一口一口慢慢嚥下

轉眼間,快將降落 Dulles 了

降落了

之後好戲就開始了。準備站起,離開座位時,突然嘔吐大作。沒有怎樣弄污自己的隨身物件,但座位與機艙內壁都玷污了,基本上剛才飲過的蕃茄汁吐了一半。空姐趕忙上前來,問我有否不適,如有不妥可召輪椅;又遞上許多消毒濕紙巾,問我需不需要替換口罩。出奇地,嘔吐過後,精神好轉,之前的憋氣都盡吐出來了。

我連聲向他們道歉,弄污他們的機艙,也真的很不好意思,這幾星期在外面太累了;他們說,不要緊,最重要人沒事。這次也真的丟臉,咁大個人第一次喺飛機上嘔吐大作。事實上,這是我這個月以來,坐過最順暢、搖得最少的航班。

結果,我成了最後一名離開機艙的乘客,也聽到他們透過電話,召喚 IAD 的人員,全面清潔 34L 座位。

來到 IAD Concourse C。突然覺得,自己還有精神影相,拖著行李前往下一航班的登機閘,也真的犀利。

---

Washington Dulles International Airport (IAD) -> Knoxville McGhee Tyson Airport (TYS)
United Express operated by CommutAir / UA4914
Embraer ERJ-145XR / N11176
17:50 - 19:35, 1 h 45 m

這個航班,三星期前從歐洲回美,也乘坐過,機種、航線都沒有分別,因此也沒有太多值得報告之處。

乘坐無人駕駛列車

來到 Concourse A

再走到 regional jet gates。這次因為降落時已比預定時間稍遲,加上嘔吐過來,又耽誤過時間,逾一小時的轉機時間,可謂所餘無幾,直接前往登機閘了。反正雄偉的 Concourse A,三星期前走過、報告過。

回望 Concourse C/D,可以找到不少 UA 的廣體機

今天的主角 Embraer ERJ-145 N11176

1+2 全經濟艙座椅。跟之前幾次一樣,我挑了單邊的 8A 座位

遠處一架全新的 Boeing 737-8 MAX

黃昏繁忙時間,齊齊排隊等待起飛

起飛了

一小時的航班,也有 snack service。此時胃口好了一點兒,餅乾跟蘋果汁都全部吞得下

來到 Knoxville 附近上空

大半程機用來睡覺,不知不覺間就降落了

泊進 Gate 11,這架飛機將會留在 TYS 過夜

駕駛艙一瞥

於是終於回到家了。這一個月在家只待了五天,暫時已知未來一個月都不用出行

---

後記

可能因為這次行程,尤其末段,扯得太盡,一下子就病倒了。之後幾天,稍作休息後,精神明顯好轉。以後也許真的要量力而為。

一個月之內坐了四次 777,包括 777-222、777-222ER、777-224ER 與 777-300ER。除了 non-ER 以外,777 也許的確不太特別;但這款大家昔日習以為常的機種,正慢慢從全球各大航空公司消失。也許再過三五年,大家就會突然珍惜起來。

逾二十年機齡的飛機,也許不算很舊,甚至 UA 的有望衝過 30 年大關;但全球航空機隊年輕化,難得坐到這些老當益壯的經典機種,坐到這些為數不多的廣體機內陸航班,也是值得記下的經歷。平心而論,UA 的國際航線版本 777-200ER 的 hard product,也是相當不錯。

(完)

===

昔日飛行報告精選:

初代 777:UA CRJ+772 (non-ER) TYS-ORD-LAS
[疫後首出國 回程] UA 77W+E45 BRU-IAD-TYS
[疫後首出國] UA E45+77E Y+ TYS-IAH-AMS

飛行鉛筆:DL 752+CRJ MSY-ATL-TYS
全球最後 A320ceo 系:DL CR9+321 TYS-ATL-ABQ
飛行鉛筆 UA 753+319 ORD-DEN-ABQ
[疫後首廣體機] UA 77E Premium Plus DEN-ORD

錯過航班、航班取消、行李走散:AA LGA-DFW-ABQ
AA 低載版 A321 LAX-JFK + 貴賓室遊記
[疫後首行] 四續麥道情緣 (2):DL 321+717 ABQ-ATL-TYS

Delta MD-90 + A321 MKE-ATL-ABQ
[Atlanta, GA, US] Delta Flight Museum: 從 DC-3 到 747
再次踏上麥道旅途:Delta A321 + MD-88 ABQ-ATL-MKE

飛行鉛筆與短小精悍 UA 753+E45 BOS-DEN-SAF
再續麥道情緣:DL MD-88 (32.5 y/o) ATL-STL
2019 歐洲行 (4):初嘗 LH A359 MUC-DEN
2019 歐洲行 (3):Technik Museum Speyer
2019 歐洲行 (1):首嘗 767-400 UA IAD-BCN
四續麥道情緣:Delta 717 + 738 DTW-MSP-ABQ
三續麥道情緣:Delta 739+MD90 ABQ-ATL-DTW

2018 歐洲三國之旅 (5): Lufthansa 尋覓 744 的餘暉
2018 歐洲三國之旅 (3): 在圖盧茲尋找 A380 及和諧機
2018 歐洲三國之旅 (2): Iberia Regional CRJ-1000 Madrid->Toulouse
2018 歐洲三國之旅 (1): 坐加航 787 經多倫多到馬德里
(試新相機) AA 半空載 77W LAX-HKG

AA 738 + 機隊內僅餘 MD-82 之一 ABQ-DFW-MSY
Lufthansa A346 + United B738 MUC-DEN-ABQ
首試螺旋漿機:Air Corsica ATR72 Ajaccio-Nice
Air Corsica A320 Paris Orly -> Ajaccio
第一次搭 787:UA 739+789 ABQ-DEN-IAD-CDG
Long way home: WN 73G + KE 388/748 ABQ-LAX-ICN-HKG

American Airlines 77W+CRJ LHR-DFW-SAF
AA CRJ + BA 744 SAF-DFW-LHR

American Airlines MD-83/738 ABQ-DFW-DCA
Korean Air A380/A333 LAX-ICN-HKG
Lufthansa A346 MUC-LAX
Lufthansa 747-8i/A321 LAX-FRA-TXL
United Express CRJ scenic flights SBA-SFO
四天時間,四程 Southwest,三款 737

Delta 國際線 config 767 JFK-LAX

老而彌堅的Delta 767/DC-9 LAX-Atlanta-Charlotte

Korean Air LAX-ICN-HKG 77W + A380首航日

2010西雅圖之旅 飛機篇(3):Boeing Everett Factory
2010西雅圖之旅 飛機篇(2):Museum of Flight at Boeing Field

評分

參與人數 10aPower +21 HugeC +95 收起 理由
vilo + 1 + 10 多謝分享,保重
s3n370 + 4 + 10 Take care
tamabaron + 1 + 10 多謝分享
DIH + 5 + 10 多謝分享, 保重
timothychu + 2 + 10 有圖有真相 take care
Waiyin12 + 3 + 10 有圖有真相,保重身體🙏🏻
YY487 + 1 + 10 多謝分享
tsoikc + 1 + 10 保重身體
Fuk19805 + 1 + 5 take care
yuenpo + 2 + 10 辛苦了

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
yuenpo 發表於 2023-4-5 11:58 | 顯示全部樓層
人沒事便好了

有時人在外,好好的休息是很重要的,旅途太緊張頻撲一下子會令身體不適

吐了出來舒適了總比谷住好,谷住谷住仲辛苦

下次唔好咁扯啦
Fuk19805 發表於 2023-4-5 16:14 | 顯示全部樓層
之前有次都試過喺飛機HKG-BKK嘔,前一晚瞓得唔好,仲要喺架機又俾太陽晒咗成程起飛,加上唔習慣長時間戴口罩,收咗餐之後就好似缺氧咁,又谷住谷住咁,但係本身我係唔會點嘔吐嘅人,所以完全唔覺得自己會嘔,亦冇拎嘔吐袋,於是之後又係嘔晒落前面張凳同地下到,啱啱有空姐經過,跟住佢好快拎咗啲紙巾叫我抹啲smooth surface,又拎咗啲除臭粉叫我倒落seat pocket同地氈(嗰時距離降落仲有1+鐘頭)。嗰日好似係長假期,全機full-loading,冇得換位。
仲要嗰排啱啱武漢嗰邊開始爆武肺,空姐已經戴晒口罩嗰啲時間,於是係咁問我洗唔洗叫定機場白車,一落機送我去醫院檢查,不過我知自己做乜嘔,所以turn down咗個offer,然後臨降落嗰時又問多次我係咪真係唔洗白車

跟住細個試過喺飛機(TPE-HKG)流鼻血,小弟鼻膜薄,成日流鼻血,氣壓一轉就流到痴線,空姐俾咗成盒紙巾我止血,流到差唔多decent嗰時先停,又係喺度問我洗唔洗call白車

所以唔係太羞恥嘅事,最緊要人冇事
IG: mhlam307_photospam
Waiyin12 發表於 2023-4-6 06:40 來自手機 | 顯示全部樓層

take care🙏🏻

香港對於 B772 系列的印象可能 CX 曾經有 B777-200 (non-ER),反而無 B777-200 ER;幾年前香港要搭 772 可能仲容易過77E,可惜已成往事

同樣係 red-eye,但 US trans-continental 時間上應該好過 HKG - KIX / NRT 少許,航程比較長
不過唔搭 red-eye 又變相用咗一日時間 travel...

另外好奇想問下,美國呢邊而家多唔多人會戴口罩? 見張 Polaris Business Class 相中有人戴住,但似乎唔算 majority
Waiyin12 發表於 2023-4-6 06:51 來自手機 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2023-4-5 16:14
之前有次都試過喺飛機HKG-BKK嘔,前一晚瞓得唔好,仲要喺架機又俾太陽晒咗成程起飛,加上唔習慣長時間戴口 ...

如果呼吸困難係應該即刻除低口罩,確保自己呼吸暢順先,就算有武肺都係咁話

試過幾次比太陽曬到頭痛,最近一次係喺南法正午時份outdoor 食飯,比太陽曬足全程, 加上成個星期都唔夠瞓,飛到返英國無耐就病咗

有時 boarding 時機上冷氣未必足,通風欠佳搞到架機好焗,夏天/晴天尤其嚴重

飛機上面嘔慶幸我未試過,但試過飛香港飛台北,喺機場 check-in 時連嘔兩次,結果臨門取消行程,同日夜晚入埋醫院隔離病房

DIH 發表於 2023-4-6 11:27 | 顯示全部樓層

旅程太chur的確會令抵抗力變差,嘔到出來就好。

講開777,早幾日先諗起2019年去英國好可能係我唯一一次搭77W飛長途。以前搭過幾次772/773飛區內線,心目中仍然覺得777係「半新」機型,但原來當中較後期的77W首航已經係20年前的事。暫時未有遠遊打算,再有機會我會想搭A380先。

疫情除了幾年無得外遊,不少航線亦消失或downsize,上代777已停產但777X交貨無期,A350正好填補大型雙發客機的空隙,眨下眼全球已進入A350時代。我留在亞洲區可能都要等到A350用舊,投入短途航線先有機會坐。
 樓主| S3BL100 發表於 2023-4-6 23:13 | 顯示全部樓層

首先多謝各位關心

今次全機 full load,好彩係降左落、落緊機果陣先嘔,唔使擔心換位。而且嘔完後精神好多,兩日後已經完全恢復過來

Waiyin12 發表於 2023-4-6 06:51
如果呼吸困難係應該即刻除低口罩,確保自己呼吸暢順先,就算有武肺都係咁話

試過幾次比太陽曬到頭痛,最 ...

今次你話我用盡時間亦得,話我自己搵黎搞又得

實情係今次兩個半星期西岸 trip,可能因為同之前去歐洲個 trip 隔得太近(雖然我四年半前試過香港返美國唔夠一星期就飛歐洲而無事),而大家睇返我之前飛行報告,會留意到去程凌晨三點半就要起身(等於西岸時間 12:30 am),所以頭站喺 Vegas 頭四五日,雖然唔會攰,但直頭係完全唔知自己身處咩時區,朝朝三點半就醒,然後傍晚七、八點就訓左;直到有一晚行家飯聚,食左三粒鐘,夜晚十點返到酒店,先調節返去西岸時間

然後 Santa Barbara 頭幾日算輕鬆既,但星期五揸車落 Camarillo 同親戚食飯,再即興揸左上去 Simi Valley 睇 Reagan Presidential Library 同入面隻 AF1(遲下呢度會出報告分享,但一隻字都未寫),來回加埋揸左三粒鐘,當晚返到 Santa Barbara 又有約會,搞下搞下凌晨十二點先返酒店

但唔完全係自己話事,始終要尊重其他人時間

之後星期日就飛上去 SFO,大家睇返我上一篇飛行報告,會留意到 6:15 am 起飛,意味我 5:00 am 要交返部車,又係凌晨三點半就起身。飛咁早一來係因為價錢,二來係因為下班機去到 SFO 已經過左中午,而我喺三藩巿灣區兩日,午晚餐全部有約會

於是就咁了

本來諗住我住東岸時區,西岸時間凌晨三四點起身唔會有咩問題。以後真係唔可以去得大盡

---

至於美國仲有幾多人戴口罩既問題:

飛機上面見到戴口罩既人,比例肯定多過街外,目測大概三成人有戴口罩。當然亦好視乎航班地區,如果係來往加州,民眾比較自覺,唔會下下自由大晒,戴口罩者比例較高。但如果係來往美國南部保守派極端右翼州份, 就

Las Vegas 開 conference 期間,亦目測有三成與會者有戴口罩,比例亦多過街外,而我識既幾位香港人全部全程戴罩。可能因為去得呢個 conference,與會者都會明白病毒傳播原理,唔會好似街外成班 red necks 迷信兼鼓吹陰謀論。但後尾聽聞 conference 有小爆發,有我識既行家朋友同佢全部同事都中招,我就無事

如果平時出街,例如去超巿,大概每十個人有一個戴口罩啦,戴得多數都係長者同有色人種

我自己就唔理咁多,平時至低限度會戴手術口罩,如果出 trip 就更加會戴 KN95。尤其是今次個 trip,勁多人要見,包括幾位八十幾歲老人家,我唔可以病,亦唔可以為其他人帶來麻煩,所以真係全程 KN95,隨身亦會有士啤

值得一提,今次 Santa Barbara 期間去過一個 retirement community(講緊唔係護老院)探訪幾位老人家,佢地規定所有訪客同員工必須戴口罩,住客就隨便,但整體仲嚴格過而家香港既護老院

另外 SFO 最後一日中午同一位識左好耐既 tech worker 朋友飯聚,佢請我上佢 office free lunch。呢間大型科技公司(邊間唔講)入面唔使戴口罩,但規定所有員工同訪客都要齊針,搞到我要即場搵返我張針咭出來

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
Waiyin12 + 10 多謝分享

查看全部評分

樓主| S3BL100 發表於 2023-4-6 23:28 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2023-4-6 11:27

講開777,早幾日先諗起2019年去英國好可能係我唯一 ...

我諗我地呢代人肯定會形住 777 仲係半新機,但原來 777 交付已經係差唔多廿八年前了

唔講唔覺原來 88 隻 777-200 non-ER 入面,得返 21 隻仲飛緊,包括 UA 19 架同 NH 兩架。舊年 UA DEN-ORD 之前我好似已經有十年無坐過 77E,77W 就坐過好多次。估唔到此後連續五次廣體機都係 777,當中包括三次 77E 同一次 77A,而我之前係一次 77A 都無坐過

如果十年前問我,我係唔會估到 UA 堆 777 有得玩咁耐

而家有機會就真係要及早坐 A380,我好似六年無坐過
但呢一刻我最想坐既廣體機其實係 767,尤其是 UA 有堆 767-300ER 已逾三十年機齡,我一次都無坐過;DL 自己亦有堆三十年機齡以上 767-300ER。神獸 767-400ER 就幾年前坐過一次 UA 咁大把。可惜我要坐到 767 原來仲難過 777。至少內陸計,UA 至少有成堆 hub-to-hub 航線通常可以見到 777 身影,但 767 幾乎只飛國際線;而 DL 767 會擺落 LAX/SFO-JFK 但呢兩條線我正路無乜機會坐

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
yuenpo + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

clivetock 發表於 2023-4-7 12:33 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2023-4-6 11:27

講開777,早幾日先諗起2019年去英國好可能係我唯一 ...

香港人要坐A350短途唔難,因航日日都有A350飛日韓台泰
Waiyin12 發表於 2023-4-15 01:56 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2023-4-6 23:28
我諗我地呢代人肯定會形住 777 仲係半新機,但原來 777 交付已經係差唔多廿八年前了

唔講唔覺原來 88 隻 ...

我一直感覺好新的 B787,最耐都已經 10+ 年機齡了

不過咁講,疫情前幾年 B747 / A340 退疫潮,唔少航空公司當時先引入 B77W,CI、BR、LX 等,此前無 B77E / non-ER 版本

不過歐美要搭 B767 已經唔算好難,trans-atlantic 好多航班仲係 B767;香港除咗 ANA 飛 NRT 同應該無乜人用的 Air Niugini,搭 B767 真係唔容易

可惜樓主上次飛歐洲來回都係 77W...
不過飛多轉歐洲應該唔算難?