LAK2 發表於 2020-7-26 11:34

老九基本上唔會額外加車比30X拆線
要搞最大可能都係搵30開刀,例如可以咁:

30H 荃景圍<>沙咀道<>大窩口<>下葵盛圍<>荔景山(經麗瑤祖堯)<>美孚
32H 象石<>沙咀道<>大窩口<>上葵盛圍<>荔景山(經麗瑤祖堯)<>美孚

各用2車開60分鐘一班

士刁拔尼.奧 發表於 2020-7-26 11:48

FBI2 發表於 2020-7-26 10:53
九部車,唔知可以點拆線,但老九死都唔會加車

似係想原地轉身
9部車先改行楊屋道,下一步改埋西橋
不急於一步登天
最少做到荃灣特快客夠填長荔深先

無敵風火輪 發表於 2020-7-26 12:00

0q9w8e 發表於 2020-7-25 17:54
行沙咀道好過

咪搞,沙咀道非繁忙時間行車都經常受阻

無敵風火輪 發表於 2020-7-26 12:02

yclam 發表於 2020-7-25 20:37
我剛才都瀏覽過有關面書的討論。趙恩來一直想30X 及230X 同時全日,30X 縮入旺角,230X 全日飛深水埗,直達 ...

43就會加到5.1,不過區議會應該唔會有咩大反應

Ricky403 發表於 2020-7-26 12:30

Snoopy@FB8617 發表於 2020-7-26 00:26
咁要去返一個基本問題
30X係衰咩先?
越拆越疏只會更趕客...

30X以前衰碌車,而家衰無定向班次
個人相信九龍走線唔郁條30X睇怕都一直頹
咁不如開一個鐘一班,做230X算數
起碼230X荃威比較肯捧場,回程仲有旺角特快返楊屋道幫補

Ricky403 發表於 2020-7-26 12:39

ATENU135 發表於 2020-7-26 01:35
沙咀道塞主要係太多巴士塞埋站,淨係停川龍街 名逸居已經好啲
至於楊屋道部分 唔停好過停 唔見得爵悅庭嗰 ...

沙咀道改完燈之後無論東西行都有排你塞
西行可以由荃新出面一路倒塞番去,塞到過埋尚翠苑都得
東行以前路況都叫ok,而家寶石同英皇兩支燈完全唔順,一多車加埋違泊又係塞滿哂車,不過叫做少啲大塞車好過西行

試過有日假日落雨天,西站等足四個字見住ETA不停延遲先有架34到站,如果唔係落雨情願行過去

shakugan2005 發表於 2020-7-26 12:43

咁不如開一個鐘一班,做230X算 ...

多碌神果陣已經無定向班次, 根本30X條線就臭哂, 就算係出深水埗唔少人都係落地鐵站轉地鐵; 至於230X未又唔係30X柯打, 朝早HOLD三部車唔做30X住要先柯打230X, 結果朝早230X準時有車搭, 30X朝早要R字軌幫拖+黃埔果面D車返黎先有車搭, 咁緊係230X受落過30X

FBI2 發表於 2020-7-26 12:46

講真,30X得九部車真係唔知可以點拆線,叫九巴加車就肯定唔肯。我有諗過30X和230X重組,因為230X本身有2部車,加埋30X而家9部,合共11部:30X 荃威至太子循環線,半個鐘一班,用5部車 230X 荃威至黃埔,經楊屋道,荔橋,旺角,尖沙咀,半個鐘一班,用6部車

peterkwan 發表於 2020-7-26 12:48

咁不如開一個鐘一班,做230X算 ...

一個鐘一班不如唔好開, 想長荔深班客推晒比 234X/地鐵咩.

Ricky403 發表於 2020-7-26 12:54

neoplan720p 發表於 2020-7-25 23:25
純粹搭嘴,
而家深井都係得條52X去到旺角止步;

234A/B時間差唔多,但52X係荃景圍天橋都唔經,直接由屯公出荃灣路
呢到比234A+234X慢5分鐘左右
234B本身都慢234A少少,加埋就唔係細數,8分鐘已經接近跑西廊快到嘅時間

所以234D式走線再直達旺角掃到尖沙咀,其實頭站上車只係另一條234X...
同時52X因為要肩負下路駁屯轉而開密車,旺角客見到52X肯定多過條新線,咁點解唔上咗先?反正時間都差唔多

搭青龍頭深井開新線可以,但個人屬意尖沙咀特快,兼且用68A/E31式走線,掃到眾安街再行德士古天橋,做到234A/B最大舊客可以抽佢地車
234X就縮到佐敦,擺西九龍站或九龍站,可以透過減車時慳車慳成本,繼續做荃灣西九主力,而唔駛必定再郁30X/230X
頁: 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16
查看完整版本: 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道