yclam 發表於 2020-7-25 20:37

我剛才都瀏覽過有關面書的討論。趙恩來一直想30X 及230X 同時全日,30X 縮入旺角,230X 全日飛深水埗,直達油尖旺,經紅繞返黃埔。其實這個方案是最好。至於說30X 車隊不足。我覺得可以將30取消,利用埋30 車隊,成全30X 拆線的方案。至於荃景圍往返葵涌,不如將43延長至荃威。而麗瑤及祖堯返荃葵方面,也可以提供265M及269M 的雙向分段解決。

士刁拔尼.奧 發表於 2020-7-25 21:12

咁改最終似係30X特快啤埋234同238X喎

RH7685 發表於 2020-7-25 21:15

HR1377 發表於 2020-7-25 21:21

yclam 發表於 2020-7-25 20:37
我剛才都瀏覽過有關面書的討論。趙恩來一直想30X 及230X 同時全日,30X 縮入旺角,230X 全日飛深水埗,直達 ...

265M和269M最大問題係不經瑪嘉烈醫院,呢個位一定俾其他議員反對。
30服務時間建議為一至五大約09:00-18:00(與其他H線相約)

leo_ku 發表於 2020-7-25 21:25

peterkwan 發表於 2020-7-25 21:25

RH7685 發表於 2020-7-25 21:15
要入如心 就梗係唔要啦
為咗10%客 放棄成個森林 有咩好講?

唔係講緊兜如心果個, 而係 2013/2014 年 RPP 建議將230X 全日取代 30X, 荃灣<>深水埗只有新 30X<>234X, 6C, 6F 同 212 既轉乘補償.

Ricky403 發表於 2020-7-25 21:28

peterkwan 發表於 2020-7-25 18:26
30X 同 230X 要兩條線全日, 30X 縮返去旺角, 230X 非繁改去行楊屋道先有意思.
如果唔係, 唔改 30X 改 230 ...

咁230X (全日版) 要換過個編號兼且不入尖沙咀先得
拉番勻 30X+2 x 230X 呢組行車時間都係差唔多
咁點解唔用30X開一個鐘一班一次過處理沿線全部麻煩位,
而230X全日油尖旺做大佢?
當然,如果尖沙咀唔夠quota,
而唔想搞到234X/其他尖沙咀線拆線嘅話,你個方案都可以接受

GZ4031 發表於 2020-7-25 22:20

都係果句... 30X 230X 234X 234P呢組線唔重組就點改都唔大作用
可以既話我想234X 拉直行麗城愉城荃鐵眾安大窩口荃富街然後直出美孚, 總站可能擺柏景
30X就荃景圍用天橋做祈德尊,海安路入西站再行楊屋道, SSP後直接界限街公主道去何文田番黃埔
230X 就改經楊屋道同埋用紅繞直插黃埔, 全日
234P 不變, 全日

S3BL100 發表於 2020-7-25 23:22

Ricky403 發表於 2020-7-25 21:28
咁230X (全日版) 要換過個編號兼且不入尖沙咀先得
拉番勻 30X+2 x 230X 呢組行車時間都係差唔多
咁點解唔 ...

其實按照師兄你果兩個方案,30X 230X 拆完後都有條件各自做半粒鐘一班既

不過 30X 拆唔拆都好,有兩樣野我覺得而家都值得做:
1. 九龍方向改跟 39A 經美環街,不停青公愉城
2. 荃灣方向改上紅磡站平台,改經暢運道漆咸道南出加士居道,避紅隧口塞車位

30X 要拆線,荃景圍有份找數不可避免。30 可以係找數對象,找數方式都有好多;但我而家諗緊 39A 41M 合併,仁濟後改經環宇海灣出面入青衣,好似可以減到兩部車出來,西站/楊屋道街巿上荃威就用 30X 230X 補

neoplan720p 發表於 2020-7-25 23:25

純粹搭嘴,
而家深井都係得條52X去到旺角止步;

既然從234A同234B經驗得知,行青公唔比屯公慢太多,
咁點解唔諗下砌條青龍頭 / 浪翠 -> 汀九 -> 麗城 -> 祈德尊 -> 旺角 -> 尖沙咀 既線呢?

有左呢條線,234X會有更大空間同30X / 30 重組。

至於238X呢,情況同219X相似,
條村既人鍾意村巴式服務,咁就無謂搞佢啦。

最後,
本來30X / 234X / 238X 呢堆線老九就無心做,一直都係用最少資源去做。
所以你地講乜重組、拆線都假,
老九唔肯加車,所有重組後既線都會變成30、45分鐘一班。

頁: 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14
查看完整版本: 九巴初步建議 30X 路線取消繞停荃灣如心廣場改經楊屋道