天空之神 發表於 2021-11-11 23:18

rusf101001 發表於 2021-11-11 11:16
行得彌敦道多數都落左車,行去尖東未至於好差
不過行都會道入去紅磡站都兜多左同好似唔係好快咁
同埋268/9 ...

上去唔停站落去係道路網問題

根本 268B 269B 而家定線就係停完尖東就最快速度返紅磡總站

上面車站根本無客,車程票價(學生價)輸哂比屯碼線好耐

s3n370 發表於 2021-11-12 02:31

GW5878 發表於 2021-11-11 15:14
唔使加盞燈, 只係需要特別容許 46X 出站左轉,左轉完係黃格停一陣,到美荔道直行既燈綠燈就可以過埋行人 ...
黃格唔應該停,無停車線都唔需要停。你叫車長做齊呢兩樣違反守則嘅事?
仲有,popo黎到抄唔抄牌好?
就算俾你話拎exemption,
車長、popo記得咁多?
呢度先例一開,再整N個例外就玩殘全世界

rusf101001 發表於 2021-11-12 02:39

天空之神 發表於 2021-11-11 23:18
上去唔停站落去係道路網問題

根本 268B 269B 而家定線就係停完尖東就最快速度返紅磡總站

咁回程直接落永安就最快;P

xdxd 發表於 2021-11-12 07:37

rusf101001 發表於 2021-11-11 10:35
一直以來都R晒頭就係佢地返大西北硬係要屈出去公主道落永安個邊就算
落漆咸道南執尖東客唔得
變左屈d客行 ...

當年為咗避開行車時間長得濟而唔再經
不過老實講 求其搵一條回程經返漆咸道南同紅磡已經可以殺咗8A。

甚至搵一條擺黃埔,去程紅繞出都可以吸少少新客仔
8P時不時都有客永安落轉三寶返大西北

天空之神 發表於 2021-11-12 07:46

不過老實講 求其搵一條回程經返漆咸道南同紅磡已經可以殺咗8A。

5C 8 號仔咪有齊你想要既野

黃埔?班人都唔想要小巴巴士架啦

rusf101001 發表於 2021-11-12 09:23

琴晚有兩架私家車係梳士巴利道隧道出口隔離炒車
擺明係度鬥cut線去右邊線右轉彌敦道:Q

我搭8A落麼地道36X塞車塞到比佢行先
即刻落車搭後面架215X去西隧口
結果落車行埋站頭都仲有5分鐘剩
返到去仲快過架36X一枝燈;P

間接都證明左屈埋油麻地其實唔太差
只係觀感差:sleepy:

GW5878 發表於 2021-11-12 10:00

s3n370 發表於 2021-11-12 02:31
黃格唔應該停,無停車線都唔需要停。你叫車長做齊呢兩樣違反守則嘅事?
仲有,popo黎到抄唔抄牌好?
就算 ...

話明建議改例特別容許 (每次燈最多1架46X咁做) , 仲講乜野犯規?

xdxd 發表於 2021-11-12 10:59

天空之神 發表於 2021-11-12 07:46
5C 8 號仔咪有齊你想要既野

黃埔?班人都唔想要小巴巴士架啦

5C 8入黃埔咩?
更何況漆咸道南-黃埔喺條線末段 又有啲需求 攞條長途線去做埋佢唔太過份

天空之神 發表於 2021-11-12 12:32

xdxd 發表於 2021-11-12 10:59
5C 8入黃埔咩?
更何況漆咸道南-黃埔喺條線末段 又有啲需求 攞條長途線去做埋佢唔太過份
...

796X 紅磡果組站都叫黃埔架啦

2076 發表於 2021-11-12 13:41

講真與其8A發霉,都不如搵架新西線擺黃埔,然後往市區方向經紅繞直落尖沙咀,往黃埔方向跟8A行,食左8A佢好過。

(不過8A紅荔道又駛唔駛補位呢?)
頁: 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20
查看完整版本: 點解唔畀260X,268B,269B,280X彌敦道左轉佐敦道?