ricky 發表於 2022-9-7 07:38

jocosben 發表於 2022-9-6 23:06
北行咁兜法還不如去埋鑽石山,可以最近隧道口打尖
四美街停站囉,但入埋鑽石山站總站就變74X咁兜了

2076 發表於 2022-9-7 08:07

ricky 發表於 2022-9-7 07:38
四美街停站囉,但入埋鑽石山站總站就變74X咁兜了

停大有街好過,可以蒲崗村道轉右落大磡道上大隧。

2076 發表於 2022-9-7 08:10

天空之神 發表於 2022-9-7 04:10
其實都預左佢 2 + 5X + 18 三合一流水線咁做
怡和街quota 比 950 延長好過啦

2 + 5X + 18 咪又係做唔到中環碼頭。

唔通叫 A11 去北碼方向兜入碼頭,方便離島居民由機場返家咩。

2 麻煩位係中環碼頭去北角同炮台山,以及灣北入皇室堡。

5X 麻煩位係威菲路道同大坑。

18 麻煩位係中環電車路去灣仔北同炮台山,以及炮台山快車去灣仔北。

3 樣野點都溝唔埋做一條過。

6516 發表於 2022-9-7 08:14

GU9338 發表於 2022-9-7 04:26
我無留意上禮拜五係點塞法
如果偉業街係雙向塞 (?),咁 78X 繞道識飛都無用,去到觀碼班次都亂龍 ...

偉業街下繁好少雙向塞
觀塘方向慢啲都係停燈位, 好少會塞死

上個星期五係龍翔道倒塞番九龍灣, 所以觀繞唔受影響

koneotis 發表於 2022-9-7 08:26

唔通叫 A11 去北碼方向兜入碼頭,方便離島居民由機場返家咩。

18東行入碼頭,之後跟而家11/25兜入租庇利街隧道入內街,灣仔之後兜埋入皇室堡,有需要就兜埋入金鐘,或者齋停政總,咁就做到曬d窿。西環出灣仔趕去5X

FBI2 發表於 2022-9-7 08:27

6516 發表於 2022-9-7 08:14
偉業街下繁好少雙向塞
觀塘方向慢啲都係停燈位, 好少會塞死

一般情況下,觀繞都會比觀塘道多車和塞車,除非是落鯉魚門道或將軍澳道

FBI2 發表於 2022-9-7 08:28

2基本上死9成,只係補位方面點處理

2076 發表於 2022-9-7 08:29

koneotis 發表於 2022-9-7 08:26
18東行入碼頭,之後跟而家11/25兜入租庇利街隧道入內街,灣仔之後兜埋入皇室堡,有需要就兜埋入金鐘,或者 ...

18 咁行同縮短去中環碼頭邊有分別......

2076 發表於 2022-9-7 08:39

FBI2 發表於 2022-9-7 08:28
2基本上死9成,只係補位方面點處理

其實諗爆頭都諗唔到愛秩序灣來往北角鰂魚涌,以及中環碼頭去炮台山北角要點補。

大坑同皇室堡其實唔係問題。

koneotis 發表於 2022-9-7 08:47

2076 發表於 2022-9-7 08:29
18 咁行同縮短去中環碼頭邊有分別......
西行應該會用18而家走線,係差在大坑需要5號補一補位。東行就改慢去補曬2嘅窿,咁應該最正路
頁: 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19
查看完整版本: 膠液廣場吹水料更新