hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) [多圖] 北海道悠長假期・鐵路篇
開啟左側

[日本] [多圖] 北海道悠長假期・鐵路篇

cyc_yin 發表於 2017-8-25 20:47 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最近我去左一個為期15日既北海道自駕遊,途中都經過同住過唔少地方。雖然叫「自駕遊」,但係咁多日入面我都接觸左好多鐵路元素。喺搭車方面,我除左搭左頗多札幌地鐵、市電同函館市電之外,就只係搭左幾小段既JR。

適逢JR北海道推出「わがまちご当地入場券(我們的城鎮當地入場券)」,當然要支持下呢間辛苦經營既公司啦!呢套要去到唔同車站綠色窗口先有得買既紀念入場券每張賣170円,一次可以買幾多張都得(當然要避免影響窗口其他排隊既人),而無人站就要靠附近商鋪/旅客中心等等賣呢張紀念入場券。雖然話功用係當普通既入場券咁比你入場(閘),但係大家都知JR北海道好多站都係無人站,所以月台可以自出自入,根本無需入場券,可以話其實呢170円好「食水深」(不過少少錢如果可以幫到JR北海道就幫啦! )。有啲站既飛仲可以係該車站周邊商鋪當優惠券咁用,幫補下JR北海道收入之餘又可以帶動地方商鋪經濟 (?),一石二鳥。我今次順路都會去有發售既站買,每次都買4張,收藏又得,當明信片咁送比人又得。

今次我有超過400張相,經過上次京阪神鐵道新見聞既經歷,今次我會慢慢發佈。

*有啲相經過後製調色

第一日去到新千歳機場已經係接近黃昏,所以就先住喺千歳站附近既酒店,咁就好自然會去千歳站睇下、影相。當時我仲未知有わがまちご当地入場券呢樣野賣,所以之後旅行尾聲我又去多千歳站一次

JR北海道成立初期第一款新型號既列車——721系。最近終於露出疲態,旅程第三日就收到佢出煙既消息

行快速エアポート (Airport)

鏽跡真係慘不忍睹

札幌啤酒配平假名站名直牌好常見,之後個個站都見到

暱稱為「ECO-POWER RED BEAR」既DF200柴油機關車拖住既貨物列車。佢通過既時候警笛聲真係嚇死人,之後對面月台又有一班,個陣佢就一路響一路通過,嘈到爆。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
S3BL100 + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

相關帖子

樓主| cyc_yin 發表於 2017-8-25 21:13 | 顯示全部樓層

第二日就渣車去富良野,由於酒店未有得check-in,所以先去富田農場玩。

富良野附近有免費既車站停車場,後面就已經係路軌。我地係喺度轉搭觀光列車「富良野・美瑛ノロッコ号(富良野・美瑛Norokko/慢車號)」搭去農場。

行根室本線去東鹿越既キハ40形1700番台(受上年颱風影響,東鹿越至新得站間暫停服務,宜家仲未有恢復跡象)

11:07到富良野站既特急「フラノラベンダーエクスプレス(Furano Lavender Express)」3號落曬客、入留置綫既時候,就係影呢架キハ183系5200番台ノースレインボーエクスプレス(North Rainbow Express)側面相既絕佳角度

車站條橋叫ポッポブリッジ(Poppo Bridge),設計得幾靚

富良野 [fu][ra][no]呢個地名黎自愛奴語 [fura-nui],意思係臭既地方,源於附近十勝岳火山氣體同溫泉既硫磺味,同宜家諗起富良野就係薰衣草既印象唔同

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
DIH + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分

私鐵王國 @ Medium
 樓主| cyc_yin 發表於 2017-8-25 21:40 | 顯示全部樓層

富良野站既資訊版都不忘詳細介紹JR北海道既列車,可見日本鐵路公司推廣鐵路知識比大眾既手法幾咁簡單 。(可以放大原圖黎睇)其中講キハ40形嗰度好詳細,仲叫大家比較兩種番台既差別,同埋加左一句「見到朱色既キハ40形會有好運」

擺喺度,好殘既キハ40形1700番台

呢架第二代塗裝既キハ183系旭山動物園号應該今年內就退役了,呢架行完特急「フラノラベンダーエクスプレス」1號之後就停喺留置綫可以任影。

1號車叫草原のサバンナ号(草原之Savanna/稀樹號)

2號車叫熱帯のジャングル号(熱帶之Jungle/叢林號)

樓主| cyc_yin 發表於 2017-8-25 22:14 | 顯示全部樓層

同樣停喺富良野站留置綫既當然仲有頭先入去既キハ183系5200番台ノースレインボーエクスプレス啦!

之後旅程尾聲去到札幌個陣我再特登去搵多佢一次

キハ150形0番台,旭川運轉所就用薰衣草既淺紫色帶

站務員好有心機整小花圃,營造「富良野=花」既形象

搭「富良野・美瑛ノロッコ号」。未入閘之前好多遊客排綠色窗口換唔知咩pass,原本以為要跟住排先可以買飛上呢架車,不過我地好簡單咁喺自動售票機買230円既飛,再早去月台排隊搭自由席就已經OK。

由4號車オクハテ510-2呢邊有駕駛台既車卡入站(50系客車)

由塗裝非常之靚既DE15形牽引4卡客車

同「ノロッコ号」呢個名相襯既烏龜圖案(ノロッコ=ノロノロ,緩慢 + トロッコ,礦車/輕便車卡/小火車)

樓主| cyc_yin 發表於 2017-8-25 22:50 | 顯示全部樓層

3號車ナハ29002呢卡バーベキューカー(Barbecue Car)係來自釧路運輸車輛所,JR北海道剩返呢卡ナハ29000形客車

有小廚房,搞成吉思汗烤肉既時候4人對座位檯面會放電熱板

改造自有蓋貨卡ワキ10000形

日文2 [ni] 9 [ku]就同「肉」字同音,所以編號就無跟國鐵年代既規則

1號車オハテフ510-51呢卡有個火爐,同行「くしろ湿原ノロッコ号(釧路濕原Norokko/慢車號)」既車卡設計一樣

望番キハ183系旭山動物園號另一邊車頭——5號車極寒の銀世界号

經過中富良野

唔算太慢,沿途景色可能因為到左收成期,所以有少少失色

乘車證明書

樓主| cyc_yin 發表於 2017-8-25 23:18 | 顯示全部樓層

呢架DE15形真係非常美麗

搭到去呢個用木板同金屬柱搭成既臨時車站——ラベンダー畑駅(薰衣草田站)

危險動作切勿模仿

站牌好靚

候車室非常簡陋

富田農場秋之彩之畑附近既商店展望台可以眺望列車

薰衣草田站除左ノロッコ号之外其他普通車都唔停,所以走個陣以為行去中富良野站會多啲班次。點知行緊去既途中班車已經喺旁邊駛過,行到去個站班車當然走左啦,下一班已經喺ノロッコ号,喊出黎 ,姐係白行左1.7公里。喺嗰度就買左旅程第一張當地入場卷,買完之後好彩遇到的士,直接返富良野站。

月台都唔鋪下
 樓主| cyc_yin 發表於 2017-8-26 14:36 | 顯示全部樓層

第三日朝早去完旭山動物園之後中午就到旭川站附近食飯,當然亦會繼續去蒐集當地入場券同入站影下車。

2011年新車站大樓全面開幕之後旭川站真係變得好靚

彫刻家安田侃既作品「天秘」

宜家特急「旭山動物園号」轉左用789系0番台黎行,變成特急「ライラック(Lilac,紫丁香)旭山動物園号」

789系0番台原本係用黎行青函隧道連接本州既特急「スーパー白鳥(超級白鳥)」,當然北海道新幹線開業之後就撤退到道央圏,今年3月就開始行特急「ライラック」

六列都有唔同圖案宣傳當地名勝,呢列主題係空知地區

樓主| cyc_yin 發表於 2017-8-26 14:57 | 顯示全部樓層
789系1000番台,除左行去室蘭既特急「すずらん(鈴蘭)」之外就係行黎旭川既「カムイ(神威)」

721系

キハ150形0番台

target係遊客既貼紙,圖文並茂

凳邊扶手設計幾特別

キハ40形700番台

キハ54形,呢架行特別快速きたみ(北見)

貼住宗谷北線運輸營業所所屬車輛貼紙

樓主| cyc_yin 發表於 2017-8-26 15:07 | 顯示全部樓層
月台poster好可愛

使用大量木材既車站設計

美瑛既「青池」,真係好「青」,但係唔「清」

美瑛風景

富良野酒店後面既滑雪場登山吊椅

樓主| cyc_yin 發表於 2017-8-26 15:35 | 顯示全部樓層

第四日去阿寒湖温泉途中黎到足寄既一個休息站,嗰度以前係國鐵池北線→北海道ちほく高原鉄道(北海道池北高原鐵道)既足寄站,北海道ちほく高原鉄道ふるさと銀河線(故鄉銀河線)喺2006年廢綫。

銀河鉄道999塗裝既CR75形

放喺駕駛台比運轉士睇既乘務行路表

車票日期打印機,記念乘車證、貼紙等等

保留左車站建築

「国鉄」塊牌好似格硬加上去咁