hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 1A 收費不合理?
開啟左側

[問題] 九巴 1A 收費不合理?

樓主| krausssammy 發表於 2011-4-20 14:17 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2011-4-20 12:14 發表
係香港入面
唔係話你巴士公司想進取就進取...

當然返正題
眼看抽水不成

唔係抽水問題, 事實如是.
你同樣o係我的內容中, 抽我水呀, 係咪?
拆線係其中一個Marketing 的方案, 你就無限抽水, 做九巴打手

加價最密就係九巴, 加得最多又係九巴.
如是者, 專利巴士一公里的收費最貴又係佢.

同樣的經營環境, 何解城巴可以由新年開始做三個月回贈, 但九巴要申請加價?

又有版友咁講, KT 去尖咀最平係佢. OK 冇問題.
問題係, 九巴收費唔係有標準. 唔係跟 "車 費 等 級 表" 來做咩?
何解流水線 1A, 貴過 跨區 線 42A 收費?
orange 發表於 2011-4-20 14:40 | 顯示全部樓層
原帖由 krausssammy 於 2011-4-20 14:17 發表

唔係抽水問題, 事實如是.
你同樣o係我的內容中, 抽我水呀, 係咪?
拆線係其中一個Marketing 的方案, 你就無限抽水, 做九巴打手

加價最密就係九巴, 加得最多又係九巴.
如是者, 專利巴士一公里的收費最貴又係佢 ...

拆線係營運上需要而不是marketing手段,始終客人會比較
服務本質是否合適,而唔係拆成幾多條線,不要倒果為因

城巴資產值低,早幾年無買新車,結果超過准許回報先至
搞回贈,當962仲用緊富豪時旁邊條968用緊新歐五B9

水唔係咁抽,你話1A貴九巴話物有所值,起碼東九龍去
尖沙咀仲有其他選擇(包括港鐵/13X/215X/219X),但價錢
一定貴過1A,同埋佢會話有(?!)非空調巴士選擇
益童學校,全民教育
 樓主| krausssammy 發表於 2011-4-20 14:57 | 顯示全部樓層
原帖由 orange 於 2011-4-20 14:40 發表

拆線係營運上需要而不是marketing手段,始終客人會比較
服務本質是否合適,而唔係拆成幾多條線,不要倒果為因

城巴資產值低,早幾年無買新車,結果超過准許回報先至
搞回贈,當962仲用緊富豪時旁邊條968用緊新歐五B9

水 ...

但九巴的定價是根據供求定係 "車 費 等 級 表" 先?
言下之意, 獨市位可以收到天價?

所以 203, 208 等可以收到 $7.3? 好似呢o的線的價錢根本同市場價脫節.
咪做咗 200 線蝕錢線中的一員?!

ksmbh 發表於 2011-4-20 15:24 | 顯示全部樓層

原帖由 krausssammy 於 2011-4-20 14:57 發表

但九巴的定價是根據供求定係 "車 費 等 級 表" 先?
言下之意, 獨市位可以收到天價?

所以 203, 208 等可以收到 $7.3? 好似呢o的線的價錢根本同市場價脫節.
咪做咗 200 線蝕錢線中的一員?! ...

可能九巴又要加價又要照顧打工仔需要
睇下大埔幾條大線加幅都少於4%
72-$8.4>$8.7-+3.5%
72X/74X-$8.8>$9.1+3.4%
203/208反正冇咩人搭又行有錢區
當捱下義氣加多D囉
203/208+4.28%
咁睇九巴都算有良心
HG6729 發表於 2011-4-20 15:52 | 顯示全部樓層
佢地大家齊齊加都冇辦法架WOR (紅小, 1A)
兩線加極都仲有咁多人搭的, 去旺角有平的13D, 但你會唔會等..................?

大家都想要快同密的服務 , 所以仍加極都咁多人搭,
相反, 平少少,疏好多的13D , 就繼續頹下去
Mandy+263M=HG6729
DR1666 發表於 2011-4-20 16:47 | 顯示全部樓層
原帖由 krausssammy 於 2011-4-20 14:17 發表

同樣的經營環境, 何解城巴可以由新年開始做三個月回贈, 但九巴要申請加價?

恕我未能認同閣下既講法
敢問閣下, 何謂「同樣的經營環境」?

論服務, 過去數年九龍新界不斷有新鐵路開通, 鐵路開通後九巴不斷被打壓, 以往賺錢既線由盈轉虧, 請問呢個情況於港島有否出現? 另外, 今時今日, 請問九巴還有幾多冇鐵路競爭的「獨市區」? 城巴新巴又有幾多個?
論車輛, 九巴過去數年每年都需要買車更換舊車, 相反, 請問城新有冇巴士係 L 牌或 M 牌? 另外, 計算公司盈虧時是否需要將買新車的開支一併計算在內?

過去數年, 新城根本就用「慳得就慳」的手法經營,
我就姑且放長雙眼, 睇下當西港島線同南港島線陸續通車, 與及新城開始需要更替車隊的時候, 佢仲會唔會走去年年做三個月回贈

另回閣下有關 1A 收費貴之睇法
我認同 1A 的收費的確係貴
但唔好忘記, 1A 沿線有大量替代品 (包括巴士/小巴/港鐵)
咁既然你覺得 1A 收得貴, 咪唔好搭佢搭其他線囉...
 樓主| krausssammy 發表於 2011-4-20 17:24 | 顯示全部樓層

原帖由 HG6729 於 2011-4-20 15:52 發表
佢地大家齊齊加都冇辦法架WOR (紅小, 1A)
兩線加極都仲有咁多人搭的, 去旺角有平的13D, 但你會唔會等..................?

大家都想要快同密的服務 , 所以仍加極都咁多人搭,
相反, 平少少,疏好多的13D , 就繼續頹下 ...

這個, 正正就係九巴經常使用的下流手法.
6C/ 6F vs 1A/13D

你話 6F 係咪冇人坐呢? 唔係... 不停開 6C 屈你畀貴車錢...
自從有左八達通後, 呢種迫人坐貴車的手法好明顯.
leochill 發表於 2011-4-20 17:38 | 顯示全部樓層
原帖由 krausssammy 於 2011-4-20 17:24 發表
這個, 正正就係九巴經常使用的下流手法.
6C/ 6F vs 1A/13D

你話 6F 係咪冇人坐呢? 唔係... 不停開 6C 屈你畀貴車錢...
自從有左八達通後, 呢種迫人坐貴車的手法好明顯. ...

264m vs 279x 個下仲屈得利害。
回1A, 我估計全程收費都尚可以, 但佢做左好多短途客, 如尖咀去旺角/九龍城, 全部都係畀全費, 呢點係最值得關注的。

另提議樓主, 下次做消息人士時, 可以提下上述呢D 短途畀全費問題, 質疑下呢個荒謬嘅收費制度。
 樓主| krausssammy 發表於 2011-4-20 17:46 | 顯示全部樓層
原帖由 DR1666 於 2011-4-20 16:47 發表

恕我未能認同閣下既講法
敢問閣下, 何謂「同樣的經營環境」?

論服務, 過去數年九龍新界不斷有新鐵路開通, 鐵路開通後九巴不斷被打壓, 以往賺錢既線由盈轉虧, 請問呢個情況於港島有否出現? 另外, 今時今日, 請問 ...

「同樣的經營環境」, 我個人認為, 港島區的經營環境其實係比九龍新界區更惡劣.  九龍區好做好多.
新城都可以站得住腳. 慳唔慳呢個問題, 我又唔係咁睇. 係新城肯自己去開市場.
舊車未夠期換, 唔係慳的理由. 再講, 早幾年城巴有大搞 3+2 的巴士, 轉電牌, 新照明系統. 咁講, 九巴咪更慳??

btw, 新城o係車隊 / 旺區Quota 限額下, 去搵新市場. 好似 H1/ H2 呢o的專利化的開頂巴士線.
咁大間周大福企業, 有咁多財政專家, 會計唔識計數嗎?

慳住做, 你講左一半. 咁十年前, 城巴不停買新巴士. 新巴用天價買中巴車. 我又見唔到當時的新城要大幅加價.
最少, 今日CTB Rt.10 照舊收緊 $3.4. 真係好似九巴咁開價加 10%, 都只不過係 $3.8. 睇下九龍流水線最低收 $4.2 了!
港島收費進一步拉開收費差距 15%以上
話以前中巴收得平又好, 咩都好. 新城做巴士, Cost 比九巴低係事實呢個就係事實.
 樓主| krausssammy 發表於 2011-4-20 18:04 | 顯示全部樓層

原帖由 leochill 於 2011-4-20 17:38 發表

264m vs 279x 個下仲屈得利害。
回1A, 我估計全程收費都尚可以, 但佢做左好多短途客, 如尖咀去旺角/九龍城, 全部都係畀全費, 呢點係最值得關注的。

另提議樓主, 下次做消息人士時, 可以提下上述呢D 短途畀全費問題 ...

我唔係消息人士, 我想講的係, 香港企業 / 政府當執行政策方案時. 當要講一o的市民唔岩聽同試探民意時, 呢o的消息人士就會出現.

九巴保守思維的歷史講到悶,
- 區會叫九巴開又話冇客, 人地收得平就去TD Complain  (上水>屯門小巴事件).
- 加雙向分段又話技術上唔可行
- 巴士通日票... 不了了之...
- 有客的線改單層車....
- 冇車出因為司機放假...
巴迷們, 你地係咪忘記了...

對九巴買入新巴士高興的同時, 倒頭想一想係咪一定要坐新巴士? 定你想有直接唔收車的巴士服務?

老老實實, 對九巴的好感度真係一直下降, 不吐不快.

九巴對手講聲對唔住, 呢個真係事實.
如覺抽水, 罵你心愛的九巴而唔開心, 唔好意思!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
SKAL + 1 EXCELLENT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

查看全部評分