hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署建議重組西區25條巴士線/區議會文件已上載 ...
開啟左側

[問題] 運輸署建議重組西區25條巴士線/區議會文件已上載

nwfb1001 發表於 2013-7-10 23:33 | 顯示全部樓層

呢頭先plan 113兜何文田食埋109,個頭就取消113,究竟TD/巴士公司想點?
HV7025 發表於 2013-7-10 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 1314 於 2013-7-10 23:08 發表

103如果唔經老銅同灣仔中心地帶的話,客量可以少左一半都唔止,
仲有103亦係現時老銅往返何文田既獨市位

113縮黃大仙,過海直頭改沿東頭村道直出都可以 ...

黃大仙巴總出站口, 以現時既燈號係唔可以直接右轉東頭村道
當然燈號可以改, 但問題係縮113去黃大仙唔會比起彩虹慳到好多時間, 特別港島方向113由彩虹開既走線係幾直接

我住竹園, 都經常o係銅鑼灣坐103返屋企, 深知道一架滿座過海既103未到銅鑼灣前係一部吉車
但問題係103如果用現有銅鑼灣走線取代113, 係慢過113本身好多, 絕對唔係一個適合既替代品
103按建議改的話, 反而會因為改經九龍城而導致對樂富竹園客既吸引力更低, 到時吸唔到113客又趕走舊客就無謂
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
tommy11529 發表於 2013-7-10 23:33 | 顯示全部樓層
原帖由 kmb113 於 2013-7-10 22:53 發表

根本大學客係BONUS... 從來23既客都唔係來自大學...
反而大學擴大招生之後先令到半山居民更難搭車~!!!
23西行未去到大學,係正街都差不多落晒啦...大學客走晒關咩事???
走晒仲好...唔晒同半山居民爭車搭~!!!
23A/23B ...

咁又唔可以咁講wo,上繁的確唔係大學客,但非繁學生客(寧養台前)係多過柏道至花園道的客
西行中午都係大學客多,中午後就唔多關大學客的

23客源,大學客估30%左右,居民係40%左右,另外30%係北角至金鐘的客
FBI2 發表於 2013-7-10 23:37 | 顯示全部樓層

原帖由 tommy11529 於 2013-7-10 23:23 發表

2真係冇蝕嫁,只係冇18咁有「d」肉食

一部2一個單計係有50-90人上車的(唔計7點前 and 21點後),income大約有$180-260,係夠比cost的(只因2的客係中途上落為主,成車最多人個時都係得30人左右姐(亦都可以解釋到NWFB唔想要2 ...

2一個單合計邊有咁好景?10賺錢係因為每一個單平均都超過100人,而2最高峰的一個單都冇100人.
再者,2沿線有25,11,2A,77,99,81等線,當中得2A係有飽和情況,即係就算推晒2仔班客俾25,77,99,81等,成本效益更廣,因為客都係咁多,但車開少左,又或者
轉為開一些價錢比2高同時成本和2相若甚至比2低的路線,例如18X.

流水線要有錢賺,就需要:
1/ 路線獨市位多(例如九巴5C,1A,64K,城巴5B,10,新巴82)
2/ 每個單總載客量平均超過100人(城巴5B,10,新巴82閒閒地一個單可以過200人)
3/ 票價在正常行車里數水平或以上(例如新巴2,城巴5B,10是有偏低的問題,幸好5B和10客量夠多,但2卻是客量不足)

新巴18也是一條流水線,可是18票價是比正常里數所收的高,所以賺到錢.至於2A,雖然收費低,但整體客量高,所以有錢賺.
也正正是這個原因,所以城巴不斷推5,5B班客去搭5X.可是,新巴82X是一個失敗的例子,令82賺少左錢,同時82X冇錢賺.

由於新巴25,以及城巴77未完全做到流水效果,所以取消2是合理,此舉可令原有2的客推俾25和77.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
tommy11529 發表於 2013-7-10 23:37 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2013-7-10 22:58 發表

麻煩班坐寫字樓的朝早八點落去新都城大廈同炮台山站睇下 18 客量一個半小時,
再調查下呢班客係有幾多 % 係坐去上環以西。

做銅鑼灣特快唔該搵 5X,唔好搵北角人笨!
家陣個 plan 係 5X, 18P 齊齊落中環攬炒.... ...

新都城大廈同炮台山站上18的真係冇幾多係坐去上環以西,到中環街市應該落左7成左右,正街就應該落晒
tommy11529 發表於 2013-7-10 23:43 | 顯示全部樓層
原帖由 nwfb1001 於 2013-7-10 23:33 發表
呢頭先plan 113兜何文田食埋109,個頭就取消113,究竟TD/巴士公司想點?

係咁嫁啦
之前又係先講529取消,下年就85,529合併
1314 發表於 2013-7-10 23:51 | 顯示全部樓層

原帖由 ky927 於 2013-7-10 23:32 發表
其實113最大客倉係大道東,九龍城同愛民囉。全部地鐵都cover唔到。沙中開先cut都未遲啦!

問題就係113蝕錢,巴士公司唔想做,所以先借機提議取消
又唔見101提出任何減班/縮線/取消建議

其實101都可以縮去新蒲江,101主要客源都係九龍城/土瓜灣一帶無mtr的地方,
再者西港島開之後,九龍城以東/東南全部有鐵路既地方都係會更少人用101去西環

1314 發表於 2013-7-10 23:58 | 顯示全部樓層
原帖由 tommy11529 於 2013-7-10 23:43 發表

係咁嫁啦
之前又係先講529取消,下年就85,529合併

唔通113 cut, 將109兩邊總站伸延?
ATE31 發表於 2013-7-11 00:00 | 顯示全部樓層
原帖由 da54 於 2013-7-10 23:23 發表

就算北區都傾左半年,唔見得無得傾,運輸署開個 plan 出黎一定係開天殺價,然後落地還錢,
所以絕不可以放棄反對的機會。

其實西區客量一定會減少,但係應該係趁呢個機會重組 d 有用的路線出黎,
而唔係搞個兩頭唔到岸、全部乘 ...

話時話, 今次依個搵笨方案完全無提及CUT左既資源會唔會搞D新的服務, 如特別班次去荃葵/沙田,
諗住CUT CUT埋埋就算數
由於今次大重組涉及眾多路線, 應該要一段時間先可能在區會達至共識, 相信板友們如趁早反映意見(最好有一定共識), 話唔定對議員的取態有些少效果
tommy11529 發表於 2013-7-11 00:02 | 顯示全部樓層

原帖由 FBI2 於 2013-7-10 23:37 發表

2一個單合計邊有咁好景?10賺錢係因為每一個單平均都超過100人,而2最高峰的一個單都冇100人.
再者,2沿線有25,11,2A,77,99,81等線,當中得2A係有飽和情況,即係就算推晒2仔班客俾25,77,99,81等,成本效益更廣,因為客都 ...

um....首先,2有90人的情況真係好少,但50/60係一定有,60-70都間中有(你唔信我冇計,不過這data係我返工個時睇到姐,平時係咪咁我真係唔知),0700前及2100後都會有20-50人(我5月27定28跟過2300後其中一班MPF開的2,都有2X人)
但income真係有我所講的

其次,10賺錢係因為每一個單平均都超過100人,其實唔係平均,係班班都有100以上(平均應該120人左右)。不過,即使全部係比成人都係得$400的(120人計),而且10有3-4成客係比$1.7的(而且10有唔少用證客,因為西環多),所以一班大約得$300-350左右(已經賺)
而且如果你話Rt.10 平均超過100人係賺錢,100X$3.4/$4.1= Rt.2有83人就賺(唔計比$1.7/$2.1同free的),咁計都唔蝕得多的,更何況事實點可以咁計呢?
不過你講得岩,2沿線有25,11,2A,77,99,81等線,就係咁 NWST一向唔想要Rt. 2的