hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2013-14年荃灣區巴士路線發展計劃
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2013-14年荃灣區巴士路線發展計劃

FD5410 發表於 2013-2-23 10:43 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2013-2-23 02:13 發表
居民數目基礎已經大過238X好多
唔做長沙灣的確係會少左客
但唔好忘記九龍一段流水都有客仔食
即使荃灣一段客量唔係太好
都起碼有流水客cover返
當然對九巴黎講係無咩所謂
不過行埋大河道的確對荃灣客方便好多
行多少少, 非繁荃灣起碼唔會白行
何況九龍流水客, 如果跟住部 212 真係無咩肉食
仲未計唔知會唔會有客因為行埋尖咀覺得慢左而等返 212

30X 特快最怕黃埔荃景圍因為無車出入長沙灣道而ban左
地鐵又未起好...
(Show blocked user - 張生無限輪迴)
cong 發表於 2013-2-23 10:56 | 顯示全部樓層
969 發表於 2013-2-23 12:13 | 顯示全部樓層
原帖由 張偉沖 於 2013-2-22 21:55 發表

大河道咁近荃灣站,
又有幾多客肯坐又貴, 又慢的30X?
將來等33A 改快左,
你行過去坐33A 仲快啦.

荃市出旺角,
搭港鐵先係皇道,
無理由要30X/234X 一齊陪兜丫. ...

唔好意思 大河道真係可以上10幾個
* 30x 常客
30X 荃威花園 <--> 黃埔花園
proschebus 發表於 2013-2-23 12:34 | 顯示全部樓層

如果30x飛走長沙灣道,點解唔將30拉直(不入沙咀道及葵芳路)延長至深水埗?
以彌補30x的原有服務範圍
九鐵動力 拓新領域
PE3529 發表於 2013-2-23 12:37 | 顯示全部樓層
30X 應該過唔到la
始終無車去長沙灣一帶
市區又無站
S3BL100 發表於 2013-2-23 12:37 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2013-2-22 19:16 發表
睇30X個建議,似乎係九龍段想做埋九巴早兩年建議既2+8P既部份功能

九龍段似乎想避免同鐵路對撼,維持返一定吸引力,而且轉乘優惠都夠多

不過呢頭唔行長沙灣道,個頭就改行尖沙咀,究竟行車時間縮到幾多?.

淨計九龍段,我好相信30X入尖咀會快過而家行加士居道塞紅隧口
fb.com/scientisthk2usa/
PE3529 發表於 2013-2-23 12:39 | 顯示全部樓層

原帖由 proschebus 於 2013-2-23 12:34 發表
如果30x飛走長沙灣道,點解唔將30拉直(不入沙咀道及葵芳路)延長至深水埗?
以彌補30x的原有服務範圍

你指唔入葵芳地鐵站??
someone2009 發表於 2013-2-23 12:49 | 顯示全部樓層
原帖由 castanopsis 於 2013-2-23 01:08 發表

我覺得這份RDP急需一條流水線去補位,一條荃灣-深水埗的流水線,我不理車從哪裡來,但沒有這類的流水線,將會有大量荃灣乘客因為40,33A,30X的重組而中伏。
事關很多現存的特快線都有流水線backup,例:新巴2A/2X組合。
另外,30X如 ...

無錯,荃灣出西九既線客量差極有個譜
(除左30/38A)
$8.0 既40一樣有人係青山道落

40要做真正觀荃,荃灣<->九龍城補位俾30同6D做BBI就最好
但要38行下路做埋觀美
仲未計59A/66分段客同葵涌道班客(如果遲d無左33A/36A)
(37行興芳路唔計)
甘多客源加埋
無理由養唔起一條流水線,沿途又無咩塞車位,時間又拍得住港鐵

既然30係蝕錢點解唔諗辦法做好佢
對面海條18一樣俾新記由死做返生

30做荃西<-->欽州街(唔上荔景)只係約12.2 km,但收返依家$5.7個價就合理得多,而且深水埗點都做多左客
RDP呢個縮數方案9 成9俾人鬧到飛起

唯一隠憂係海濱同荔景呢2個山頭
如果可以俾38A 做循環上荔景山就最好
S3BL100 發表於 2013-2-23 12:54 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2013-2-23 01:20 發表
我唔反對30X改番特快, 但係荃灣區內一定要行番原線,
甚至行楊屋道經埋三寶先上橋(其實順路過現時),
唔係一出荃景圍就大涌道走, 非繁時一定唔夠客,
何況而家就算行埋大河道非繁時都係門可羅雀  

我反而覺得30X唔一定要入返荃灣地鐵站兜圈、停大河道。
如果可以經大涌道左轉沙咀道,再停楊屋道走,楊屋道尾站直出油尖旺的戰略意義好大,
而呢種行法上公路亦唔見得慢過而家荃灣巿中心兜圈。

甚至乎再進取少少、想少D人轉車既話,
之前諗過直頭變相合併30同39A,荃景圍特快出西站再上麗瑤,
祖堯/荔景山路就交俾38A(無謂同一條線做晒麗瑤同祖堯兜圈,end up又慳唔到更多車),
咁就可以嘔到車拆條荃景圍經長沙灣出返旺角,壞處係兩條都唔密。
(話時話,新30X會開幾多分一班?RDP好似無寫)
S3BL100 發表於 2013-2-23 13:01 | 顯示全部樓層

原帖由 HF3204@243M 於 2013-2-22 21:07 發表

不過我唔覺得有 30X 改快就會冇 2+8P

30X已經提供左一個塞紅隧口加士居道以外的行法來往旺角同紅磡,
2+8P連續兩年俾人ban,我估再提結果應該都一樣,九巴今次又可以用30X搶錢。

當然如果30X可以拉入海逸豪園可能更好,起碼應該可以減低被ban風險。